Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha egyre kevesebb motivációval vágunk bele a munkánkba, és kezd eluralkodni rajtunk az unalom az ismert feladatok gondolatára is, érdemes változtatnunk, és újjáélesztünk valamikori lelkesedésünket! Egy ilyen lépés persze nem könnyű. Sokan ébredünk a „teszem, mert tennem kell” hozzáállással, amiből pont a lényeg hiányzik, vagyis mi magunk. Kezdjünk el a képességeinkre koncentrálni, és aknázzük ki az önmagunkban rejlő valódi lehetőségeket! Reiner Egger karrier coach tanácsai következnek.

1. Szeressük meg önmagunkat

Ahhoz, hogy valódi örömet lelhessünk a munkánkban, először is saját adottságainkat kell górcső alá vennünk. Listázzuk fel erősségeinket, és legyünk tisztában azokkal a területekkel is, amelyek nehézséget jelentenek számunkra. Meg fogunk lepődni, mennyi képesség, tudás, és tapasztalat birtokában vagyunk – legyünk büszkék ezekre! Csak így nyerhetjük vissza esetlegesen megcsorbult önértékelésünket, és léphetünk egy új szinte munkánkban.

Így legyünk önállóbbak a munkahelyen - álláskeresés, munka, karrier

2. Dolgozzunk hatékonyan

Nézzük át legjellemzőbb feladatainkat, és egy átlagos napunk rendjét. Érdemes azt is mérlegelnünk, mely napszakban vagyunk a legaktívabbak, és mikor esik nehezünkre koncentráni. Mindezek tükrében vizsgáljuk meg, hogyan is dolgozunk: elképzelhető ugyanis, hogy adottságainkat, energiánkat és időnket nem a legmegfelelőbben használjuk ki. Próbáljunk ki új időbeosztást, és már reggel gondoljuk át, mi mindent tudunk aznap elintézni. Ha a hangsúlyt a produktivitásunkra helyezzük, azzal visszanyerjük az irányítást a munkánk felett, ami merőben új hozzáállás ahelyett, hogy csupán végrehajtjuk főnökünk utasításait.

3. Ismerjük meg a munkánk értékét

További löketet adhat lendületünknek,  ha megismerjük a cég működését, ahol dolgozunk, különös tekintettel azokra a folyamatokra, amelyekben részt veszünk. Kérjünk információt felettesünktől, egy ilyen beszélgetésből ugyanis mindkét fél profitálhat. Ha átlátjuk, milyen szerepünk van a nagy egészben, megértjük munkánk fontosságát, értékét, és egy újfajta szemlélettel is gazdagodhatunk, vezetőnk számára pedig egyértelművé tehetjük, hogy a monoton munkavégzés helyett valódi teljesítményt szeretnénk nyújtani.

4. Lépjük át a határainkat

Bízzunk önmagunkban, és olykor lépjük át a határainkat! Vállaljunk el egy-egy, a munkakörünkön túlmutató feladatot, és az erősségeinkre támaszkodva mutassuk meg önmagunknak és munkatársainknak, hogy akár többre is képesek vagyunk, mint amire jelen pozíciónk teret ad. Ötleteinket ne tartsuk magunkban: szakmai rálátásunkat bátran vessük be a mindennapi munkamenet során. Előre mutató elképzeléseinket a menedzsment is értékelni fogja, és akár szabad kezet is kaphatunk megvalósításukban.

5. Váljunk csapattaggá

Ajánlott munkatársainkra is új szemmel néznünk, és meglátnunk az ő kimagasló képességeiket is. Nem kell ugyanis mindenhez értenünk, sőt igazán szimpatikussá tehet bennünket hiányosságaink reális beismerése, amit kölcsönös kooperációval ellensúlyozhatunk. A munkánk során felmerülő problémákat vitassuk meg kollégáinkkal, ha szükséges, kérjünk segítséget, és önzetlenül viszonozzuk is azt. Tegyünk konstruktív javaslatokat, de ügyeljünk arra, hogy túlzott önállósággal ne sértsük meg a szervezetben uralkodó hierarchiát, mindig mutassuk ki tiszteletünket a többiek felé.

6. Köteleződjünk el

Ha szeretnénk teljesítményünkkel kitűnni, és akár nagyobb felelősséget is vállalni, válasszunk ki egy olyan részterületet szakmánkban, amelyben tovább képezhetjük magunkat. Fontos azonban, hogy ne csak beszéljünk tudásunkról, hanem tegyük is láthatóvá azt, vagyis találjunk módot a bizonyításra. Ha aktuálisan nem adódik munkakörünkben erre lehetőség, vegyünk részt önként a közösségi projektekben, legyen szó egy céges rendezvény megszervezéséről, a csapatépítő hétvége koordinálásáról, vagy a közösségi médiafelületek kezeléséről. 

Kövessük a fentieket, és haladjunk lépésről lépésre a változás felé. Ha sikerrel járunk, akár egy magasabb pozíció is lehet kezdeményezésünk és aktivitásunk jutalma. Amennyiben azonban csak süket fülekre találunk a munkahelyünkön, váltsunk egy hozzánk illő munkakörre! Nézzünk szét itt a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig a jól fizető munkák közül válogathatunk. Személyre szabott beállításainkkal akár más szempont szerint is kereshetünk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, karrier, hatékonyság