Miközben sokan bizakodnak a szakmai előrelépésben a munkahelyükön, a cégek 40 százaléka nem alakított ki semmilyen ösztönző rendszert. Az államigazgatásban az átlagnál többen, a dolgozók 48 százaléka, míg az egészségügy területén 60 százalék panaszkodik erre - derül ki a Profession.hu több mint 1000 dolgozó bevonásával készült, a munkahelyi előrelépési lehetőségeket vizsgáló kutatásából.

A válaszadók szerint a legfőbb ösztönző erő a megfelelő kereseti lehetőség, de az önálló munkavégzés is sokakat motivál. A kutatásból az is kiderül, hogy a kor előrehaladtával a munkavállalók egyre kevésbé látják az elmozdulás lehetőségét.

A megkérdezettek 40 százaléka számít egy éven belül előléptetésre, 36 százalékuk azonban egyáltalán nem követi figyelemmel a munkahelyén belüli lehetőségeket. Legkevésbé a nonprofit szervezetekben, illetve oktatási intézményekben dolgozók bizakodóak. A pozitív jövőkép inkább a magasabb végzettséggel rendelkező munkavállalóknál jellemző.

A szakmai előrelépéstől nem feltétlenül vár mindenki fizetésemelkedést, a munkavállalók 70 százaléka nem számít egy éven belül fizetésemelésre. Ebben a kérdésben egyébként leginkább a 30 év alattiak és a budapestiek optimisták.

Mi motiválja a dolgozót?

A legtöbb munkavállalót a megfelelő kereseti lehetőség (71 százalék), az állásbiztonság (57 százalék) és a jó munkahelyi légkör (67 százalék) motiválja. Meglepően sok, minden második munkavállaló értékeli, ha önálló munkavégzésre is lehetősége van (49 százalék).

Így látják a jövőt a munkavállalók!

Sok munkahelyen kifejezetten a teljesítményt és a munkahelyi hangulatot javító ösztönzők is vannak: például a munkamenet önállóságának és a dolgozó felelősségének növelése (38 százalék), nagyobb teljesítményre ösztönző prémiumok (38 százalék), céges rendezvények (35 százalék), valamint a jó teljesítmény nyilvános elismerése (32 százalék).

Ritka a munkaadó által támogatott továbbképzés

A megkérdezettek 40 százalékának munkahelyén azonban semmiféle beépített ösztönző mechanizmus nincs, és a kutatásból az is kiderül, hogy ez az arány magasabb az államigazgatásban dolgozók (48 százalék) és kiemelkedően magas az egészségügyi dolgozók (60 százalék) esetében.

Az 50 év felettiek és a kistelepüléseken élők az átlagosnál kevésbé hisznek a munkahelyi ösztönző lehetőségekben, és egyértelműen a pénzügyi ösztönzést tartják a leghatékonyabbnak.

A kutatásban résztvevők 50 százalékának munkaadója semmilyen továbbképzést nem biztosít. Az államigazgatásban dolgozók az átlagosnál magasabb arányban mondták, hogy a munkáltatójuk támogatásával tervezik tovább képezni magukat a következő 1 évben. A munkavállalók 34 százaléka vett részt valamilyen továbbképzésben az elmúlt év során.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, motiváció, előléptetés, karrier, munkavállaló, teljesítmény