Íme 5 tipp, hogy hogyan kezdjük el az álláskeresést:

1. Végezzünk önvizsgálatot!

Azok az álláskeresők sikeresebbek, akik tisztában vannak az értékeikkel és a gyengeségeikkel is. Ehhez önismeret szükséges. Tudnunk kell, miben vagyunk jók, és mi az, amit nagyon nagy kínok árán tudunk csak megcsinálni. Ha például valaki képtelen nyilvánosság előtt beszélni, akkor nem érdemes olyan pozíciót megpályáznia, ahol ezt kell csinálnia.

Legyünk nyíltak és őszinték az álláskeresés során - nemcsak a lehetséges munkaadóval, hanem önmagunkkal szemben is. Ne próbáljuk olyannak beállítani magunkat, amilyenek sosem leszünk.

2. Erősítsük az önbizalmunkat!

Munkakereséskor nagyon fontos az álláskereső megfelelő hozzáállása. Ha letört, depressziós, és maga sem hiszi el, hogy megkaphatja a megpályázott munkát, ezt a munkaadó is észreveszi.

Mindenkinél másképp növelhető az önbizalom. Fontos a sikerélmény, de az álláskeresés során sajnos ez nem jön egyik pillanatról a másikra, sok visszautasítást kell átélnünk. A kudarcok csökkentik az önbizalmat. Próbáljunk meg olyan dolgokat csinálni, amiben jók vagyunk, és sikerélményt okoznak.

Érdemes olyan emberek társaságát keresni, akik pozitívan állnak hozzá az élethez. Segíthetnek a barátaink is, tőlük sok biztatást és vigasztalást kaphatunk.

  Így kezdjük el az álláskeresést!  

3. Tűzzünk ki reális célokat!

Fontos, hogy reálisan elérhető célokat tűzzünk ki. Keressünk olyan állásokat, amelyekhez megfelelő képességekkel, képzettséggel és tapasztalattal rendelkezünk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályakezdő frissdiplomásként például érdemes az álommunkaadónál elvállalni akár egy recepciós munkát is, hiszen nagyon ritka, hogy valakit az egyetem elvégzése után azonnal marketing-igazgatóként alkalmaznának. A vállalati ranglétrán egyre feljebb és feljebb haladva azonban eljuthatunk a vágyott pozícióig is.

4. Szerezzük meg a képzettséget igazoló papírt!

Sok munkahelyen nem azt nézik, hogy az álláskeresőnek milyen bizonyítványai vannak, hanem a tapasztalatot, a gyakorlatot értékelik. De azért jó, ha papírral is igazolni tudjuk, hogy mit tudunk.

Előfordulhat, hogy az álláskereső évekig egy olyan pozícióban dolgozott, amelyhez nem volt meg a képesítése. Ám az idők folyamán, a munkavégzés közben megtanulta a szakma minden apró trükkjét. Ezt azonban nem tudja papírokkal alátámasztani. Például hegesztőként dolgozott egy vállalkozásnál, mindenféle technikát tökéletesen megtanult, ám nincs papírja. Ebben az esetben érdemes megtudakolnunk, hogy valamelyik oktatási intézménynél levizsgázhatunk-e.

5. Gondoljuk végig, milyen állást szeretnénk!

Az álláskeresés kezdetén érdemes értékelni a korábbi munkahelyeinken elért sikereinket, de fel kell elevenítenünk a "nemszeretem" dolgokat is. Ezeket tegyük egy képzeletbeli mérleg serpenyőibe, és máris látni fogjuk, hogy a pozitív vagy a negatív dolgok dominálnak-e. Ha az utóbbiak, akkor érdemes elgondolkodnunk, hogy a jövőben is olyan munkakörben szeretnénk-e dolgozni, mint korábban.

Kapcsolódó cikkek:

- Hogyan éljük túl az elbocsátást?

- Így álljunk talpra, ha elveszítettük a munkánkat

- Megmérgezheti a családot az elbocsátás

- Így őrizzük meg a lelkesedést az álláskeresés során

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés