Anna Ivery jogász, a University of Chicago Law School tanácsadója szerint 6 alapvető készséget érdemes fejlesztenünk jogi tanulmányaink során, melynek később álláskereséskor is nagy hasznát vehetjük majd. A szakértő szerint karrierünk szempontjából nem elég, ha egy elismert jogi egyetemen jó jegyeket szerzünk, vagy nyáron gyakornoknak szegődünk egy ügyvédi irodába. A jogi állásokra nagy a túljelentkezés, a tömegből pedig olyan készségek fejlesztésével emelkedhetünk ki, melyek első ránézésre nem kötődnek egyértelműen a jogi pályához.

1. Fejlesszük az írásbeli fogalmazásmódunkat

A jogi egyetemek végzősei sok esetben panaszkodnak az olyan órákkal kapcsolatban, ahol a jogi szövegek megfogalmazása a követelmény. A valóságban ugyanakkor ennek veszik majd a legnagyobb hasznát a munkahelyen. Vezessünk naplót, melynek során megtanuljuk, hogyan szerkesszünk szöveget és hogyan fogalmazzuk meg mondanivalónkat egy témával kapcsolatban. Vegyünk fel olyan tantárgyakat, ahol hosszabb beadandó fogalmazásokat kell készíteni és ne mulasszuk el a szerződésminták készítéséről szóló kurzusokat se. A legfontosabb szabály, hogy írjunk, kérjünk visszajelzést és írjunk még többet.

2. Beszéljünk felnőtt módjára

A felnőtt ,,beszéd" alatt a megfelelő hangvételű motivációs levelet, a szakmai hangvételű telefonos társalgást és a felnőttekre jellemző beszédfordulatokat értjük. Az X és Y generációk számára kihívást jelenthet ezek folyamatos alkalmazása, de az ügyfél, a főnök és a bíró nem fog egy olyan jelöltet komolyan venni, aki úgy beszél, mint egy középiskolás babysitter.

3. Tanuljuk meg a pénzügyi kimutatások értelmezését

Függetlenül attól, hogy adás-vételekkel vagy egyéb, peres ügyekkel foglalkozó ügyvédnek készülünk-e, alapfokú pénzügyi és számviteli ismeretekre feltétlenül szükségünk lesz. Nem tarthatunk meg egy komolyabb tárgyalást anélkül, hogy képesek lennénk értelmezni egy pénzügyi kimutatást. Ha teljesen ismeretlen előttünk a téma, először végezzünk el egy ,,bevezetés a számvitelbe" című kurzust a jogi egyetemen, majd követező lépésként jelentkezzünk egy olyan gyakorlati számvitellel foglalkozó órára a gazdasági egyetemen, amelyre az MBA-diákok járnak.

4. Ismerjük meg a gazdasági élet szereplőit!

A gyakorlati számviteli kurzus közben ismerkedjünk meg az ott tanuló MBA-hallgatókkal. Figyeljük meg, hogyan beszélnek, és hogyan gondolkodnak. Nagy valószínűséggel ők lesznek a későbbi ügyfeleink vagy ügyfeleink főnökei néhány év múlva. Bármilyen legyen is az érdeklődésünk, próbáljuk szélesíteni ismeretségi körünket és semmi esetre se essünk abba a hibába, hogy csak a jogi egyetemre járó csoporttársainkkal vesszük körül magunkat.

5. Kapcsolatépítés: csak személyesen

Minden esetben személyesen építsünk kapcsolatot, legyen szó bárkiről, akivel meg szeretnénk ismerkedni. E-maileket küldözgetni olyan embereknek, akikkel még sosem találkoztunk és tanácsot, munkát, szívességet, figyelmet kérni tőlük a lehető legkevésbé hatékony módja annak, hogy előre jussunk. A levelezés megfelelő forma, ha már van egy létező személyes kapcsolat, de a kapcsolatépítés minden esetben azzal kell, hogy kezdődjön, hogy felkelünk a számítógép mellől, kilépünk az ajtón és szemtől-szemben beszélgetünk az illetővel. Az egyetemre érkező vendégelőadók és meghívottak tökéletes alkalmat adnak rá, hogy tágítsuk a horizontot és elkezdjük személyes kapcsolatainkat kiépíteni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Gondolkozzunk üzletemberként

A jogi egyetemen tanulók sok esetben azért választották a jogi pályát, mert nem éreznek affinitást az ,,üzleti élethez", pedig az üzletemberként való gondolkodásmód elengedhetetlen. A tanulók többsége saját irodát nyit vagy társul másokhoz, esetleg a senior menedzsment tagja lesz. Ha nyáron egy ügyvédi irodában leszünk gyakornokok, figyeljük meg, hogyan vezetik a csoportot és hogyan gazdálkodnak az erőforrásokkal a tapasztalt vezetők. Ne csak arra koncentráljunk, ahogyan felismerik a problémákat, hanem arra is, hogyan oldják meg kreatívan és költséghatékonyan az ügyet.
 

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: munka, karrier, jogász, álláskeresés, felsőoktatás