Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor kibontunk egy tábla csokoládét vagy beülünk a volán mögé, ritkán jut eszünkbe, hogy milyen utat járt be a csokink vagy az autónk míg a kezünk közé ért. Pedig rengeteg ember munkájának köszönhető, a tervezéstől, termékfejlesztésen át a gyártásig és szállításig. Ha felébredt kíváncsiságunk, szerencsére ma már egyre több gyárba bekukucskálhatunk!

Még csak ki sem kell mozdulnunk otthonról: a Gyárlátogatás című műsorban például a világ leghatalmasabb és legsikeresebb gyárai mutatják be kedvenc ételeink, tárgyaink gyártásának folyamatát. Az epizódok során a gabonapehely, az édességek, a burgonyaszirom, a konzervbab, a kerékpár és az edzőcipő titkaiba nyerünk bepillantást. Sosem látott mennyiségben találkozhatunk kedvenc élelmiszereinkkel: tonnányi sajtok, csokiszeletek tízezrei gördülnek le a gyártósorokról. Néha jól jönne otthonra is egy ilyen kifogyhatatlan forrás a kedvenceinkből!

Így készül a csoki, a sör – irány a gyár!

Ha szívesen kimozdulunk, akár kisebb kirándulásokat is szervezhetünk: külföldön és itthon is számos kisebb-nagyobb gyár tart fenn látogatóközpontot, ahol megismerkedhetünk a gyártási folyamatokkal, belekóstolhatunk egy üzem hangulatába – és gyakran szó szerint is belekóstolhatunk az elkészült termékekbe!

A látogatások általában laikusok számára is izgalmas és érthető részlegeket mutatnak be: adott útvonalon, idegenvezetővel járhatjuk be a gyártó csarnokokat, megnézhetjük hogyan készülnek az autó motorok, de Franciaországban például számtalan parfümgyár van, ahol fantasztikus illatok között sétálva nézhetjük meg a lepárlás és a parfümkészítés folyamatát. A sörgyártók is kitesznek magukért: az egyik salzburgi sörgyár látogatóközpontjában kóstolással egybekötött sörmúzeumi főzdelátogatáson vehetünk részt, ahol természetesen egy sörcsarnokban ér véget a túra. Ők útravaló ajándékkal is ellátják a látogatókat! A csokikedvelők is nézzenek utána, hogy kedvencük meglátogatható-e „szülőhazájában”, hiszen a kóstolás itt is elmaradhatatlan! Az egyik németországi csokigyár például arról is híres, hogy a gyárlátogatás végén bárki elkészítheti a saját kedve szerint ízesített, személyre szóló csokoládéját. Gombóc Artúr típusú csokimániásoknak kötelező!

Persze nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy izgalmas gyárlátogatásokon vehessünk részt: itthon is több nagy gyár megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt! A győri Audi, az esztergomi Suzuki vagy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárak érdekes programot kínálnak az autók, autógyártás iránt érdeklődőknek, gyerekekkel pedig a nyíregyházi LEGO gyár lehet izgalmas program.

Érdemes mindig időben tájékozódni a nyitva tartásról, látogatási időpontokról, ezek gyakran előre betelnek, ezért lehet, hogy előre helyet kell foglalnunk magunknak. Vigyünk magunkkal személyi igazolványt vagy azonosító iratot, és mindig vegyük figyelembe az adott gyár előírásait, biztonsági szabályozásait. A legtöbb üzemben tilos a fényképezés, de általában a túra végén lesz lehetőségünk érdekes fotók készítésére – addig is kóstoljunk, nézelődjünk, ismerkedjünk a gyárak világával!

Ha gyártásban dolgozunk, akkor is érdekes lehet látni, hogy mások hogyan, milyen körülmények között dolgoznak, izgalmas lehet belesni a hasonló területen dolgozók munkájába - ha pedig szeretnénk kipróbálni magunkat ilyen munkakörben, még a mélyvíz előtt tájékozódhatunk. 

A hazai gyártó cégek állásajánlatait itt lehet megnézni, jelenleg is több mint 1300 pozíció várja a jelentkezőket!

Készítette: profession.hu

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala