Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gondosan elkészített felvétel kreativitásról árulkodik és motivált, modern, rátermett benyomást kelt, fontos azonban tudnunk, hogy önmagában az, hogy videóra veszünk néhány percnyi bemutatkozást, nem garantálja a sikert. Be kell tartanunk pár szabályt annak érdekében, hogy valóban minőségi munka kerüljön ki a kezünkből, amivel felkeltjük a HR-esek figyelmét. Lássuk, melyek ezek! 

1. Merítsünk ihletet 

Az interneten számos példát találhatunk igényes videójelentkezésre. Nézzünk meg néhányat ezek közül, kiváltképp olyanokat, amelyek az általunk vágyott munkakörre vagy területre fókuszálnak. Gyűjtsünk ötleteket, és lessük el a profi videós bemutatkozás csínját-bínját azoktól, akik már gyakorlottak a témában. Másolni nem, inspirálódni azonban érdemes!

2. Támaszkodjunk egy forgatókönyvre

Bármennyire csábító is a gondolat, hogy spontánnak, természetesnek mutatkozzunk, és előzetes forgatókönyv nélkül kezdjük el rögzíteni a mondanivalónkat, ne engedjünk a kísértésnek. Minden jó film mögött egy jó rendező és egy jó forgatókönyvíró áll – ha Oscar díjra, vagyis állásra pályázunk, nekünk kell betöltenünk mindkét szerepet. Tervezzük meg, hogy mit, hogyan és hol szeretnénk elmesélni vagy épp bemutatni.  

3. Gyakoroljunk

Hacsak nem mozgunk rendszeresen a kamerák előtt, az első pár alkalom valószínűleg szokatlan lesz a számunkra. A próbafelvételek készítése és visszanézése remek lehetőség arra, hogy lássuk, hogyan viselkedünk és hatunk a képernyőn. Figyeljük meg, milyen a testtartásunk, az arckifejezésünk, a beszédtempónk, és vizsgáljuk meg, hogy mennyire keltünk kellemes benyomást, amikor visszanézzük az anyagot. Gyakoroljunk addig, amíg kellőképp magabiztosnak és természetesnek érezzük magunkat. 

4. Legyünk önazonosak

A videóbemutatkozás formájából adódóan képes az önéletrajznál sokkal személyesebb, mélyebb benyomást kelteni. Segítségével megcsillanthatjuk a személyiségünket és kihangsúlyozhatjuk az erősségeinket is. Nem célravezető azonban megjátszanunk magunkat, vagy kiszíneznünk a valóságot. Adjuk inkább önmagunkat, hiszen a munkáltatók legkésőbb az interjún úgyis meg fogják kérdezni, mely tulajdonságainkat véljük kevésbé előnyösnek, és miben szeretnénk fejlődni. Ne spóroljuk meg az őszinteséget, nyújtsuk a lehető legteljesebb képet, amelyet később is képviselni tudunk.   

5. Tegyük izgalmassá

Professzionálisnak hathat egy semleges színű háttér előtt, szinte mozdulatlanul beszélni a kamerába, ám ami a fényképen működik, videó esetén korántsem hatékony. A vágások, a jelenetek közötti helyszínváltások hozzájárulnak ahhoz, hogy fenntartsuk a megtekintők figyelmét, és lehetőséget adnak arra is, hogy különböző – akár a szakmánkhoz, akár a magánéletünk egy-egy publikus szeletéhez kötődő – szituációkban mutassuk meg magunkat. Gondoljunk csak a híres Dr. Szöszire, akinek cseppet sem unalmas videója láttán tátva maradt a Harvard oktatógárdájának szája!  

+1 Ne hagyjuk ki a legfontosabbakat

Videóbemutatkozás esetén sem hagyhatjuk el a kötelező köröket: gondoljuk át, mire kíváncsi a munkáltató, és válaszoljuk meg kimondatlan kérdéseit. Mondjuk el, milyen készségekkel és képesítéssel rendelkezünk, miért szeretnénk az adott munkakörben dolgozni, és azt is, hogy miért gondoljuk, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak annak betöltésére. A videóanyag végén pedig mindenképpen jelenítsük meg elérhetőségeinket, hogy amennyiben bemutatkozásunk elérte a kívánt hatást, ne legyen akadálya a kapcsolatfelvételnek.

Fogadjuk meg a fenti tippeket, ha profi videós bemutatkozó anyaggal szeretnénk kitűnni a jelentkezők sorából. Amennyiben a járvány miatt keresünk munkát, ide kattintsunk a hatékony segítségért, vagy válogassunk a több ezer friss állás között egyszerűen, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ezzel is növelve esélyeinket az elhelyezkedésre.  

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, pályázat, videóanyag, bemutatkozás