Amerikai kutatások szerint a betegségek mintegy 80 százaléka a negatív stresszre vezethető vissza. Óriási szám. Éppen ezért ez egy minden szempontból tökéletes alkalom arra, hogy rendet tegyünk a kapcsolatainkban, hogy minden nap jókedvűen, lelkesen és támogató csapattal körbevéve végezhessük a feladatainkat - az egészségünkre is vigyázva.

Hol kezdjük? Vegyük sorra a munkatársi ,,gubancainkat", és gondoljuk végig, mit tehetnénk azért, hogy feloldhassuk őket. Ez biztos, hogy változást igényel a mi részünkről, ám ne féljünk ettől, hiszen pozitív eredmény várható cserébe.

Tegyük fel, hogy már egy ideje az idegeinkre megy az egyik kollégánk, és kínkeserves számunkra a közös munka - de még egy kötetlen beszélgetés is. Minél hosszabb ideje érzünk így, annál gyorsabban kihoz bennünket a sodrunkból az illető. Akár csak a puszta jelenlétével. Lehet, hogy meg sem szólal, nem is tesz nekünk keresztbe, de alapvetően fenyegetve érezzük magunkat a körében. Az ilyen tüskéket azonban a saját érdekünkben érdemes magunk mögött hagyni mielőbb.

TÖBB MINT HATEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Felmerülhet ekkor bennünk a kérdés: Na, de miért mi lépjünk először? Ha ezt így gondoljuk, akkor azt jelentheti, hogy még sok bennünk a sértettség. Inkább gondoljuk csak végig: miért ne léphetnénk? Ugyanis ha megtesszük az első békülő lépést a másik felé, az a következőket jelenti:

- felelősségteljesen gondolkodunk;
- elkötelezettek vagyunk a munkánk és a munkaadónk felé;
- érett, felnőtt látásmóddal bírunk;
- a megoldást helyezzük előtérbe a viszálykodás helyett;
- pozitív légkörben jobban érezzük magunkat.

Így kerüljük el a munkahelyi viszálykodást!

Nézzük, mit érdemes tennünk, ha rendezni szeretnénk munkahelyi konfliktusainkat!

1. Írjuk le vagy gondoljuk végig, pontosan mi idegesít a munkatársunkban!

2. Határozzuk meg egy 1-5-ös skálán, hogy ez a tényező mennyire ered rossz szándékból, gonoszságból!

3. Ezután vegyük azt is számba, hogy az illető mennyire különbözhet tőlünk gondolkodásmódban, viselkedésben, magával hozott kulturális értékekben, családi, anyagi háttérben, és így tovább.

4. Most ismét térjünk vissza a 2-es pontra: tényleg szándékosan bosszant bennünket a másik? Ha szükséges, módosítsuk vagy töröljük a korábbi skálaértéket.

5. Legyünk reálisak, és most azt vegyük végig, hogy mennyivel lehetnénk eredményesebbek és sikeresebbek a munkánkban; mennyivel haladnánk gyorsabban és jókedvűen a feladatainkkal, ha ez a viszály megszűnne.

6. Gondoljuk végig, képesek vagyunk-e elfogadni azt, hogy a kollégánk másképp működik és viselkedik, mint mi!

7. Ha igen a válaszunk az előbbi kérdésre, akkor máris továbbléphetünk: nyissunk kedvesen az illető felé. Ennek legegyszerűbb módja, ha kedélyes beszélgetést kezdeményezünk vele. Például kérdezzük meg, mi a kedvenc tévéműsora, újságja, portálja, vagy hogyan teltek az ünnepek, esetleg tud-e valami jó fogyókúrás receptet, és így tovább.

8. Legyünk türelmesek! Elképzelhető, hogy a kollégánk a közeledésünkre még nem tud pozitívan reagálni a múltbeli konfliktusok miatt. Lehet, hogy gyanakodni fog, ez csak egy trükk. Ne adjuk fel! Ha egymás után többször is megerősítjük bizalmát jó szándékunkban, vagyis következetesen pozitívan viselkedünk vele, ő is átveszi ezt a viselkedést, és végre elfelejthetjük a viszálykodást.  

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ám ha még nem állunk készen a nyitásra, akkor is tehetünk egy lépést előre. Mégpedig úgy, hogy eldöntjük, új lappal kezdünk mindent, és az adott kollégának megelőlegezzük a bizalmat. Döntsük el, hogy többé nem beszélünk, és nem gondolkodunk róla negatívan. Ne feledjük, hogy a cikkünk elején említett negatív stressz szinte teljes mértékben a kapcsolatainkból ered. Ezért meg kell tanulnunk csökkenteni a felmerülő feszültséget - sőt, menjünk elébe, és előzzük meg azokat! Csak nyerhetünk ezáltal! Hogy mit? Kiegyensúlyozottságot, magabiztosságot, jókedvet, hatékonyabb munkavégzést, alaposabb fókuszálást, motivációt - a testi egészségünk megőrzése mellett. Nem rossz, igaz?

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a munkahelyi kapcsolataink javulását, azt se feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt, éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, kolléga, munkatárs, konfliktus, vita, veszekedés, viselkedés