Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fizetésemelés lehetősége valahol mindig ott lóg a levegőben, beférkőzi magát a tudatunkba, és amikor olyan szituáció adódik, megpróbálhatunk egyezkedni róla. De hogyan? Nem sokan veszik rá a bátorságot, hogy előálljanak egy ilyen kérdéssel, és ez nem is csoda, hiszen ha rosszul sül el, akár kedvezőtlenebbé is válhat a megítélésünk a munkahelyen. A kulcs itt is a felkészülés, hiszen amint kimondjuk, hogy fizetésemelést szeretnénk, rögtön érkezik majd a válaszkérdés, hogy mire alapozzuk ezt.

Az alábbiakat fontoljuk meg, mielőtt belevágnánk, a siker érdekében:

Legyünk udvariasan meggyőzőek

Amikor fizetésemelésről tárgyalunk, nagyon fontos, hogy meggyőző érvekkel támasszuk alá. Vezessük elő először az érveket, a teljesítményünkre alapozva, majd vessük fel a fizetésemelést, mint javaslatot. Figyeljünk rá, hogy a beszélgetés ne rólunk szóljon. Arról győzzük meg a főnökünket, hogy a vállalatnak, a csoportnak, a projektnek miért előnyös, ha azt a pluszt beleadjuk, ami miatt több juttatást érdemlünk.

Profession-tipp: Soha ne veszítsük el a türelmünket és lelkileg legyünk felkészülve arra, hogy érvelésünk során nem olyan visszajelzést kapunk majd, amire számítottunk. Vigyázzunk arra, hogy ne fajuljon vitává a tárgyalás. Ha azt vesszük észre, hogy kérésünk nem talál megfelelő fogadtatásra, akkor fejezzük be a tárgyalást.

 Így kérjünk fizetésemelést! 

Magasra célozzunk, de legyünk reálisak

A fizetésemelés kérése nem olyan, mint egy koncertjegy eladása az interneten, amikor megadhatunk egy magas árat, amiből majd úgyis alkudnak. Ha nem reális összegről szól a felvetésünk, akkor hiába jó az érvrendszerünk, komolytalannak fogunk tűnni. Rosszabb esetben pedig akár az is felvetődhet, hogy nem irreálisan magasra értékeljük magunkat, és státuszunkat a cégnél. Egyik sem válna előnyünkre.

Profession tipp: Kerüljük el a félreértéseket és mondjuk ki precízen, hogy mit szeretnénk: Részesedést a vállalat tőzsdei papírjaiból? Más cafeteria csomagot? Távmunka lehetőséget?

Teljesítsük túl az ígéreteinket

A tárgyalás során a magasabb fizetés fejében valószínűleg sok mindent meg fogunk ígérni. Nincs annál rosszabb, mint amikor ezeket nem tudjuk teljesíteni, miközben főnökünk már belénk vetette a bizalmat. Készüljünk fel rá, hogy amit megígérünk, annak minden áron teljesülnie kell.

Profession tipp: Amikor ígéreteket teszünk, nem árt, ha megvan az összehasonlítási alapunk arról, hogy más vállalatoknál ugyanezért a munkáért mennyi fizetés jár. Nézzünk utána, nehogy a végén túlvállaljuk magunkat és utólag vegyük észre, hogy amit erőfeszítéseinkért kapunk, az nem is magas, hanem egy normál juttatás más helyeken.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és alkalmazzuk őket karrierünk során. Ne feledjük, ha úgy érezzük, hogy alul vagyunk fizetve erőfeszítéseinkhez képest és van esély a cégnél arra, hogy ezen változtassunk, akkor érdemes fizetésemelésről tárgyalni!

Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala