Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Álláshirdetésre jelentkezés vagy személyes ismeretség útján jut be első munkahelyére a frissdiplomások többsége. A harmadik leggyakoribb módja a munkahelyszerzésnek, amikor a volt hallgatót a korábbi szakmai gyakorlatos helye alkalmazza – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatásából.

Az első állás megszerzéséhez a diplomásoknak átlagosan 35 helyen kell próbálkozniuk, amiből 6 állásinterjú konkretizálódik.

A többség álláshirdetésre jelentkezéssel került be első munkahelyére, vagy személyes ismeretség révén alkalmazták. A harmadik leggyakoribb módja a munkahely megtalálásának az volt, amikor a volt hallgatót a gyakorlati helye alkalmazta.

A megkérdezettek ötöde a tanult szakmájában helyezkedett el, a válaszadók fele a szakterületéhez kapcsolódó munkát vállalt. A nagy többség (87 százalék) állandó jellegű és határozatlan idejű, tizedük pedig határozott idejű munkaszerződésről számolt be.

A kutatásba bevont öregdiákok összességében elégedettek a munkájukkal, leginkább a munka személyi, illetve tárgyi körülményeivel.

Így keresnek állást a frissdiplomások

Íme a frissdiplomásoknak szóló állásajánlatok!

- Pályakezdő diplomások 700-nál is több állás közül válogathatnak!

- A legtöbb munkát mérnököknek kínálják, sok állást hirdetnek gyártás, termelés, illetve pénzügy, könyvelés területen is. 

- Értékesítés, kereskedelem, irodai munka, IT programozás és telekommunikáció területre is várnak frissdiplomásokat.

- Az üzleti szolgáltató központok, azaz az SSC-k is rengeteg pályakezdő diplomást keresnek.

- A legtöbb állás Budapesten van, Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében is vannak szabad pozíciók.

- Külföldi munkákat is kínálnak. 

- Az angoltudás az állások nagy részénél elengedhetetlen, a német nyelv ismerete is követelmény sok munkánál.

- Távmunkát, időszakos munkát és részmunkaidős állásokat is kínálnak.

- Szakmai gyakorlati helyeket, valamint diákmunkát is találhatunk.

Nyári diákmunka program kezdődik

Az idén is meghirdetik a Nyári diákmunka programot 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel - jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A program keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.

A pályakezdő diplomások ilyen közigazgatási állásokat találhatnak!

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a kezdő időpontban, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok június 20-tól jelentkezhetnek a programban való részvételre. A részletek itt találhatók!

A szaktárca arra számít, hogy a programban munkát végző diákok száma az idén várhatóan meghaladja a 20 ezret.

A fiatalok munkába állását támogató programok – mint például a Nyári diákmunka program - segítségével sokan találtak a munkát, míg 2010-ben a munkanélküliség 30 százalék körüli volt a fiatalok körében Magyarországon, addig ez 2016-ra 15 százalék alá csökkent – tette hozzá az államtitkár.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: pályakezdő, frissdiplomás, állásajánlat, álláskeresés, munka, diákmunka, szakmai gyakorlat