Mindenki élete napi 24 órából, heti 7 napból és évi 52 hétből áll. Kutatások bizonyítják, hogy a rendelkezésünkre álló időt minden esetben megpróbáljuk úgy felhasználni, hogy az az elképzeléseink szerinti legnagyobb sikert eredményezze. Ez a legtöbbünk számára még több munkával töltött időt jelent.

A valóságban azonban a több munka nem feltétlenül jelent magasabb produktivitást és eredményeket. Azok, akik rendszeres és teljes szünidőt engedélyeznek maguknak, sokkal hatákonyabbak, eredményesebbek és termelékenyebbek, mint azok, akik folyamatos készültségben állnak - írja a LinkedIn szakértői cikkében.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sokszor a logikai érvek és a kellemes pihenés ígérete sem elegendő ahhoz, hogy teljesen munka nélkül töltsük az ünnepeket.

Így kebelez be a munka az ünnepek alatt is!

Íme az önként vállalt túlóra valódi okai:

enlightened Versenyszelleműek vagyunk

Napjaink munkahelyein, főleg a multinacionális nagyvállalatoknál minde arra emlékeztet minket, hogy a világ másik felén éppen nappal van, tehát számítanak ránk és bármikor befuthatnak fontos megkeresések. Tudatunkban azt az elvet ültették el, hogy ahhoz, hogy előrejussunk, ki kell ütnünk másokat. Nem csoda tehát, ha munkaidőnket és szabadidőnket egyaránt az "előrejutásra" való törekvés jellemzi. Ezzel a beállítottsággal a megszállottság a munkában elkerülhetetlen és mindent kizáró szokássá válik.

enlightened Félünk

Napjaink munkavállalójának sok esetben alapérzésévé vált a félelem. Aggódunk, hogy munkatársaink/főnökünk/a vállalat/az ügyfelek rájönnek, hogy nélkülünk is elboldogulnak. Ha pedig bebizonyosodik, hogy nélkülözhetőek vagyunk, egy idő után valóban nélkülözni is fognak minket - érvelünk.

enlightened Elvárják tőlünk a gyorsaságot

A barátok és a kollégák egyaránt egyfajta sietséget, állandó rendelkezésre állást és gyors reakciókat várnak el tőlünk. Ez egy folyamatos készenléti állapotra szoktatja tudatunkat, ahol a relaxáció és az arra való ráhangolódás már több energiát emésztene fel, mint maga a munka.

enlightened Nem rendelkezünk a menedzselés készségével

Abban a hitben élünk, hogy képesek vagyunk másoknál jobban csinálni a dolgokat. Meg vagyunk győződve róla, hogy ha nem vagyunk jelen, semmilyen előrelépés nem történik az ügyekben. Ennek hátterében az áll, hogy nem bízunk másokban, illetve úgy véljük, hogy a csoportérdek túl gyenge és önmagában hatástalan a munkatársak motiválására.

enlightened Szó szerint vessszük, hogy "az idő pénz"

Várható bevételeink nagyságát hajlamosak vagyunk egyenesen arányosnak tartani
amunkával töltött idő mennyiégével. Az élethez pénzre van szükségünk és úgy hisszük, hogy minél többet dolgozunk, annál több pénzünk lesz. Az irónia abban áll, hogy ezzel együtt arról is meg vagyunk győződve, hogy minél több pénzünk lesz, annál kevesebbet kell majd dolgoznunk.

enlightened Otthon is "irodai" módban működünk

A gyakorlat azt mutatja, hogy ha ki is vesszük a szabadságnkat az ünnepekre, hajlamosak vagyunk "csalni" a szünidő alatt. Ha nem vigyázunk, könnyen azon vehetjük észre magunkat, hogy napjaink kísértetiesen hasonlítanak azokhoz a munkanapokhoz, amelyeket az irodában töltünk, a számítógép előtt. Az ünnepek valódi hangulata pedig "háttérzajjá" degradálódik.

Nem lehet részünk valódi regenerálódásban, ha ugyanazt tesszük, mint a munkanapokon. Arra is figyeljünk, hogy a vakáció arra szolgál, hogy feltöltsük saját elemeinket, ne pedig a barátainkét. Ne utazzunk távoli helyekre csak azért, mert az az elvárás vagy mert "jól hangzik". Ha munkánk állandó utazással jár, nem biztos, hogy jó ötlet az ünnepek alatt is a reptér felé venni az irányt. 

Ha egy kirándulás nem más, mint "e-mail, kilátással", tudni fogjuk, hogy valójában csak tettetjük a kikapcsolódást.

Ha arra kíváncsi, átviheti-e szabadságát 2015-re, kattintson korábbi cikkünkre!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Habár a nagyobb, szervezést igénylő kikapcsolódások fontosak, számos más, egyszerűbb módja is van az ünnepek alatt történő kikapcsolódásnak, felfrissülésnek.

Nevetés. A legolcsóbb és legegyszerűbb módja a felfrissülésnek. Keressünk lehetőségeket arra, hogy nevessünk és másokat megnevettessünk.

Alvás. Ahelyett, hogy felhajtanánk még egy kávét, fontoljunk meg egy félórás alvást, melytől teljesen felfrissülünk. Kutatások igazolják, hogy már 19 perc után nő a reakcióidőnk.

Könyvek. A könyv olyan, mint egy mágnes, amely magához ránt egy másik évszázadba, a világ másik felére vagy mások életébe. Az olvasás fejezetről-fejezetre történő kikapcsolódást, "vakációt" jelent a munka körforgásában.

Üzleti utak. Ha úgy alakul, hogy üzleti útra kell mennünk, használjuk ki a repülőgépen töltendő időt lazításra, olvasásra, film nézésre vagy zenehallgatásra. Ne próbáljunk meg még pár extra munkaórára felhasználni a repülési időt.

Szolgálat. Mások szolgálatába állni, olyanokkal együtt dolgozni, akiknek valódi problémáik vannak és segíteni elesett embereken a legjobb módja annak, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és új nézőpontra tegyünk szert. 

Címkék: szabadnap, főnök, munkaadó, munkahelyi stressz, ünnepnap

Szemlézte: Fogas Krisztina