Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Már szinte közhelyesnek tűnik, hogy a technológiának köszönhetően minden eddiginél nehezebb kikapcsolni, és teljesen kizárni a munkát a szabadidőnek szánt óráinkból. Felmérések bizonyítják, hogy a munkavállalók több mint 40 százaléka leellenőrzi a leveleit munka után, az okostelefonján. Természetesen nem egy-egy levél elolvasása lesz az, ami megfoszt minket a jól kiérdemelt szabadidőtől, hanem az a gondolatáradat, amellyel tudat alatt tovább „pörgetjük” magunkban a munkahelyi történéseket.

Kikapcsolni munka után egy olyan korban, amikor az életünk szinte minden területébe beszüremkedik a technológia és gyakran a munkáltató is elvárja az állandó jelenlétet, nem könnyű. A kikapcsolódás azonban saját mentális egészségünk és kreativitásunk érdekében elengedhetetlen.

Az alábbi praktikákkal ötleteket adunk arra, hogyan osszuk be az időnket ebben a „mindig online” kultúrában, mely a mai világra annyira jellemző. A válaszokért R. Dávid munkapszichológushoz fordultunk, aki nagyvállalatoknál a dolgozói jólét és az egészséges psziché témakörében tart előadásokat.

1. Használjuk a technológiát személyes határaink kijelölésére

„Ne úgy gondoljunk a technológiára, mint a munkahelyre, mely mindig a zsebünkben van, hanem fordítsuk előnyünkre a benne rejlő lehetőségeket! Ennek egyik módja, ha naptár meghívókat használunk arra, hogy a munka és a magánélet szegmenseit szétválasszuk. Állítsunk be emlékeztetőt arra, hogy mikor kell a munkahelyet elhagynunk, mikor kell jógaórára indulnunk, vagy éppen megnéznünk kedvenc sorozatunkat.

Ez az angolul „time-blocking” névre hallgató módszer csodákat művel a munkahelyi hatékonyság terén, és ez így van akkor is, ha a magánéletre alkalmazzuk. A naptárba beírt „baráti találkozó” legyen ugyanolyan fontos, mint a „tárgyalás az ügyfelekkel”. Ha szabadságon vagyunk, vagy egész nap tárgyalásokon ülünk, állítsunk be automatikus üzenetet, így a levélírók nem várnak el azonnali választ.”

2. Ne válaszoljunk a nem sürgős levelekre munkaidő után

„A forgatókönyv általában ehhez hasonló: éppen egy nagy leadandó munkán dolgozunk, be is fejezzük és elküldjük e-mailben, majd összepakolunk és hazamegyünk. Otthon már éppen indítanánk a kedvenc, napok óta várva-várt filmet, amikor telefonunkon felvillan egy üzenet. A főnök az, aki megnézte a munkánkat és néhány módosítási javaslattal állt elő a 3. oldalon. „Csupán negyed óra alatt kijavítom, legalább látják, hogy lehet rám számítani” – gondoljuk, miközben eldobjuk a távirányítót és a számítógép felé vesszük az irányt.

Nem vagyunk egyedül azzal az érzéssel, hogy a munkaadó elvárja, hogy mindig elérhetőek legyünk és munkaidőn túl is válaszoljunk a levelekre. Ezzel azonban veszélyes precedenst teremtünk. A kollégáink úgy fognak tekinteni ránk, mint akit minden helyzetben azonnal ugrasztani lehet, és nem fogják tiszteletben tartani a munka-magánélet egyensúlyra való törekvésünket, hiszen látják, hogy valójában nem is igazán törekszünk rá.

Hogyan állíthatjuk meg a körforgást? Mi se küldjünk leveleket munkaidő után, ha csak nem sürgős az ügy. Ha attól tartunk, hogy el fogjuk felejteni azt, amit válasznak szánunk, írjuk meg a vázlatot és várjunk másnap reggelig az elküldéssel. Csak így állíthatjuk meg azt a munkakultúrát, ahol azon megy a verseny, ki dolgozik keményebben munkaidőn túl.”

Így kapcsoljunk ki az új évben

3. Vegyünk fel egy hobbit, mely segít a teljes kikapcsolódásban

„A legjobb módszer arra, hogy teljesen elfelejtsük a telefont, nem más, mint egy elfoglaltság, mely a teljes figyelmünket igényli. Egy hobbi segítségével személyes kapcsolatot teremthetünk másokkal, csökkenti a stresszt és a szorongást, és stimulálja az agy kreatív oldalát, melyet lehet, hogy nincs lehetőségünk eleget használni munka közben.”

Lehetséges persze az is, hogy éppen a technológiától való hosszabb időn át tartó teljes elzártság okoz szorongást. „Ismerek például olyanokat, akiket hosszabb vakáció alatt zavar a tudat, hogy visszatérve több száz megválaszolatlan levél vár majd rájuk. Ők annak a hívei, hogy szabadság alatt is érdemes minimálisan menedzselni a leveleket, a lelki béke és nyugalom érdekében. Ha mi is ebbe a kategóriába tartozunk, akkor azt javaslom, hogy jelöljünk ki szigorúan limitált időpontokat arra, amikor belenézünk a céges levelezésbe. Ekkor se ugorjunk azonban fejest az e-mailezésbe azonnal, ha csak nem sürgős, helyette írjunk listát arról, hogy mit kell majd rögtön elintéznünk, amikor visszatérünk.”

Nézzük át a fentieket és ha nem vagyunk biztosak benne, hogy egészséges-e a munka és a magánélet egyensúlyunk, tegyük fel magunknak a kérdést: „Jelen vagyok lélekben akkor, amikor jelen kell lennem?" Az élet az egyensúlyról szól és arról, hogy a pillanatban élünk, vagyis megéljük a pillanatot, legyen az munka vagy éppen magánélet.

Annak érdekében, hogy ezt a lehető legjobb munkahelyen tehessük, figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                    A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala