Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor elkezdünk egy új munkát, időbe telhet, ameddig összerázódunk és egy hullámhosszra kerülünk a munkatársainkkal. Ne csak a szakmai ismeretek elsajátítására figyeljünk az első napokban, az emberi tényező legalább olyan fontos. Főleg, hogy a próbaidőszak végén valószínűleg kollégáink rólunk alkotott véleménye is sokat nyom majd a latba.

Adrienn, aki munkapszichológusként dolgozik egy multinacionális kommunikációs megoldásokat szállító ügynökségnél, néhány alapvetően fontos stratégiát osztott meg a Profession.hu-val. A szakértő szerint sokszor pont ezek az apró dolgok fogják eldönteni, hogy hosszú távon elfogadnak-e, illetve mi magunk mennyire érezzük majd jól magunkat az új helyen.

1. Vegyünk részt a könnyed csevegésben!

„Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenkinek megfelelően bemutatkoztunk. Ne hagyatkozzunk a hivatalos bemutatásra, ilyenkor a kollégák kilencven százaléka arra koncentrál, hogy a saját nevét jól mondja ki és később nehezen idézi fel az új kolléga teljes nevét. Később is figyeljünk arra, hogy amikor beszélgetésbe elegyedünk, minél többször mondjuk ki a nevét, ez által azt mutatjuk, hogy fontos számunkra az illető és figyelünk rá. A könnyed csevegésekre leginkább a munkanap elején van lehetőség, amikor mindenki megérkezik, illetve ebédszünetben, amikor szintén felszabadultabb a légkör. Ha csak pár mondat eredjéig is, de kapcsolódjunk be a csevelybe, ezzel kimutatjuk nyitottságunkat.”

2. Tartsunk a többiekkel - munka után is!

„Jól tudjuk, hogy a büfé és az ebédlő környékén mélyülnek el a munkahelyi kapcsolatok, ne kerüljük ezeket a helyeket mi sem! Sőt, találjuk meg a módját, hogy a munka utáni programokhoz is csatlakozni tudjunk, például közös sport, foci, jóga, vagy éppen egy új bisztró tesztelése. Az is jó ötlet, ha kezünkbe vesszük a kezdeményezést és kávézni hívunk egy olyan kollégát, akivel tudjuk, hogy sokat fogunk együtt dolgozni. Hívjuk meg az italra, ez nemcsak barátságos gesztus és jó alkalom arra, hogy kicsit kötetlenebbül megismerkedjünk, de nagy valószínűséggel az illető viszonozni akarja majd és egy másik alkalommal visszahív minket. Így újabb lehetőség nyílik a jó kapcsolat kialakítására."

3. Tartsuk tiszteletben a kollégák tudását!

„Sokszor tapasztalom, hogy az újonnan érkezők, abban az igyekezetükben, hogy megmutassák, mennyire jól értenek szakterületükhöz, a korábbi munkahelyen bevett jónak tartott metódusokról kezdenek el mesélni kollégáiknak. Ez nem biztos, hogy célravezető. Az új helyen, bármilyen tapasztaltak legyünk is, mindent szinte a nulláról kell majd elkezdenünk. Tiszteljük mások tudását. Minden bizonnyal többen is dolgoznak majd a csapatban hozzánk hasonló szaktudással, tapasztalattal, de teljesen más háttérrel. Nem kizárt, hogy olyanokkal is együtt kell maj dolgoznunk, akik nem értenek a mi területünkhöz, és egészen másért felelősek, más szemlélettel és hozzáállással bírnak. Éppen ezért az első napokban a toleranciaküszöbünket meg kell emelni. Ne feledjük, hogy minden csapatot a sokszínűség és a különbözőség tehet eredményesebbé. Igyekezzük mindig ezt szem előtt tartani.”

Így illeszkedjünk be az első héten a munkahelyen

4. Mutassunk valamit személyiségünkből!

„Az új munkahelyen, főleg az első hetekben le leszünk terhelve szakmai ismeretekkel, a sok új arc és  az idegen közeg leköti energiánkat. Bár nagy a kísértés, ne váljunk robotokká. Új kollégáink jobban tudnak majd kötődni hozzánk, ha megmutatunk valamit személyiségünkből. Ha új asztallal és számítógéppel várnak, hozzunk magunkkal egy kis dekorációt. Tegyük ki kedvenc tárgyainkat, növényt, fotókat, kávés csészét, dizájnos irodai eszközöket, a lényeg, hogy valami átjöjjön személyes ízlésünkből. Amellett, hogy mi magunk is otthonosabban fogjuk érezni magunkat, indirekt módon a kollégák is   kapnak egy apró jelzést arról, milyen a stílusunk.”

5. Figyeljünk a testbeszédünkre!

„A keresztbe font karok, a telefonon való pötyögés vagy a fülhallgató használata mind azt az üzenetet küldik a külvilág számára, hogy bezárkóztunk és nem szívesen vesszük, ha mások megszólítanak és „megzavarnak”. Minél nyitottabbnak tűnünk fizikai gesztusaink által, annál nagyobb eséllyel közelítenek majd hozzánk munkatársaink és kezdeményeznek beszélgetést. Javaslom, hogy minden ilyen megnyilvánulásunkban legyünk autentikusak. Nincs értelme barátságokat felépíteni, ha nem önmagunkat adjunk. Természetesen nem kell bizalmaskodni és életünk legmélyebb részleteibe beavatni új kollégáinkat, de nyugodtan hozzunk szóba munkahelyen kívüli témákat, például hobbinkat, utazási élményeinket, sportolási szokásainkat.”

6. Csatlakozzunk a céges közösségi oldalakhoz!

„A céges jelentős része létrehoz egy zárt csoportot valamelyik közösségi oldalon, ahová a munkatársak különböző „szolgálati közleményeket”, vagy a munkához lazán kapcsolódó érdekességeket posztolhatnak. Ezt többnyire a céges levelezés tehermentesítése miatt teszik. Nézzük meg, milyen jellegűek ezek az oldalak és ha van valami, amivel hozzá tudunk járulni, ne fogjuk vissza magunkat! Egy-egy olimpikon motivációs videójától kezdve egy inspiratív külföldi weblapon át bámi jó lehet! Munkatársaink értékelni fogják figyelmességünket.”

Fontoljuk meg a szakértő tanácsait és figyeljük meg a pozitív változásokat. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala