Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A január sokak számára az évnek az az időszaka, amit leginkább “túlélni” szeretnének. Nem csoda, hiszen az ünnepek emléke messze már, tombolnak a mínuszok és még javában tart a munkaidő, amikor besötétedik. Ha ez alapján arra következtetünk, hogy a zord időjárás arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy teljes erővel belevessék magukat a munkába, nem is állhatnánk távolabb a valóságtól. A Redbooth felmérése szerint a január az év legkevésbé hatékony hónapja a munka szempontjából. Az éves feladatainknak csupán 7,2 százalékát teljesítjük (8,33 százalék helyett, ha 12 hónapra egyenletesen elosztva számolunk), ennél még a február is hatékonyabb, átlagosan 7,6 százalékkal.

Ez azonban csupán statisztika, a valóságban ne várjunk hónapokat arra, hogy felpezsdüljön szakmai életünk. Azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk hangulatunk és munkakedvünk javítása érdekében, egy németországi telephellyel rendelkező multinacionális szoftvervállalatnál dolgozó karrier coach-hoz fordultunk. Zoltán szerint a hatékonyság növeléséhez nézőpontot kell változtatnunk, amikor ugyanis a külső körülmények nem ideálisak, a tudatosság és az elmélyülés hozhatja meg a változást.

1.       Koncentráljunk az érzelmi feltöltődésre!

“A hatékonyság nem más, mint megérteni erősségeinket. A január legyen az a hónap, amikor időbeosztásunk nem arról szól, hogy mit akarunk elvégezni, sokkal inkább arról, hogy mivé akarunk válni. Amikor érzelmileg fel vagyunk töltődve, akkor vagyunk a leghatékonyabbak, de mindez csak általánosítás egészen addig, ameddig nem határozzuk meg konkrétan, hogy pontosan mi is az, ami feltölt bennünket. Számomra a családdal töltött idő, a tenisz, a jóga és a barátokkal való beszélgetés. Hasonlóan azonosítanunk kell azokat a dolgokat is, amelyek lehúznak és gátolják a hatékonyságot, a legtöbbek számára ezek a közösségi oldalak, a mérgező kapcsolatok és az egészségromboló szokások. Ha nem figyelünk tudatosan arra, hogy mivel töltjük az időnket, akkor könnyen belecsúszhatunk egy túlzsúfolt, rohanós, túlszervezett és alacsony hatékonyságú életbe.”

2.       Határozzunk meg fontossági sorrendet!

„A hatékonyság képlékeny fogalom egészen addig, ameddig nincs egy referencia lista a céljainkról, ami alapján a sikert meghatározzuk. Javaslom, hogy tartsuk magunkat egy maximum három tételt tartalmazó prioritási listához. Tapasztalataim szerint ha háromnál több prioritásunk van, akkor valójában egyetlen egy sincs. Számoljunk visszafelé. Például: szakmai német nyelvvizsga letétele november közepén. Mit és milyen ütemben kell tanulnunk addig? Heti hány óra időráfordítás szükséges?”

 Így hozzuk ki a legtöbbet a januárból! 

3.       Alapozzuk meg a sikert!

„Ha a január még viszonylag csendesebb időszak a munkahelyen, akkor használjuk ki az alkalmat és foglalkozzunk néhány olyan dologgal, amelyre már nem feltétlenül lesz időnk akkor, amikor a munkatempó felpörög. Menjünk végig az irodai fájlokon, töröljük a feleslegeseket és hozzunk létre olyan rendszereket, amelyek segítenek a későbbiekben a különböző projektek kezelésében. A munkakörnyezet nagy hatással van a hatékonyságra, így érdemes egy átlátható, rendezett, letisztult asztalt kialakítani. Ne várjunk néhány kapcsolatépítő levél kiküldésével sem, és év elején van a leginkább idő arra is, hogy átnézzük, milyen szakmai rendezvények szeretnénk részt venni.”

4.       Ne féljünk sodródni!

„A munkavállalói hatékonyság nem lehet állandó, el kell fogadnunk, hogy naponta, hetente, évente váltakozik, akárcsak a hegyek-völgyek egy cég életében. Ne próbáljunk magunkra kényszeríteni egy állandó, 110 százalékos rohanást, mert ez hosszú távon kiégéshez vezet. Ha egy vállalat számára elemi fontosságú, hogy egész évben uniformizált módon állandó legyen a produktivitás, akkor érdemes mesterséges intelligenciát használó robot technológiába fektetni, amely a nap 24 órájában képes rutin feladatok elvégzésére.”

Ha a január még munka nélkül ért minket, akkor ne aggódjunk, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala