Így fussunk be gyors karriert!

Tervezni kell, a célunkhoz vezető legrövidebb és legbiztosabb út ezzel van kikövezve. Ettől még nem biztos, hogy valóban a tervünk mentén valósítunk meg minden egyes lépést, érdemes rugalmasnak lenni, de a fő csapásvonalat kijelöljük vele és gyorsabban célba érünk. Tudjuk, hogy időigényes, ám ha belegondolunk, hogy mennyi plusz körtől és felesleges erőfeszítéstől óv meg minket, akkor egyáltalán nem felesleges időpocsékolás.

Tervezzük meg most a gyors előrelépést! Cikkünk segítségével adunk hozzá egy jól működő módszert is. Nézzük!

1. Tudjuk, mit akarunk - hosszú távon!

A szakmai fejlődésünk tervezése szóljon hosszú távra. Lássuk magunkat 40, 50 és még 60 évesen is, hogy mit szeretnénk elérni, mivel és hogyan szeretnénk foglalkozni. Ne tévesszük szem elöl mindezt a mindennapok rohanása során se. Segíthet egy szem előtt lévő kép, egy idézet, bármi, ami kifejező számunkra. Ha a fő csapásirányt kijelöljük, a rövidebb távú lépéseinkkel sem fogunk vargabetűket tenni, vagy éppen zsákutcába jutni.

2. Tudjuk, mit akarunk - rövid távon is!

Ha az előző ponttal megvagyunk, akkor jöhetnek az 1-3-5 éves terveink is. Írjuk le őket, és tartsuk is meg.

3. Ismerjük meg a cégen belüli előrelépés folyamatát!

Ha tisztában vagyunk a jelenlegi munkahelyünk karrierlépcsőivel, könnyebben átlátjuk a feladatainkat. Fejlődnünk kell még valamiben, hogy előreléphessünk? Tegyük meg, szakítsunk rá időt, energiát!

4. Határozzuk meg az imázsunkat és a munkahelyen belüli szerepünket!

Megfontolt szakértő? Kreatív koponya? Bölcs mentor? Kockázatvállaló menedzser? Szorgos csapatjátékos? Gondoljuk végig, milyen a vágyott karakterünk, és következetesen építsük is ezt az imázst. Ennek megfelelően tegyük a dolgunkat minden nap.

Így fussunk be gyors karriert!

5. Tűzzünk ki célokat profik módjára!

Vagyis ezeket vizsgáljuk meg: mivel van gond; mi ezekre a megoldás; mit kell tennünk, hogy kijavítsuk ezeket; és hogyan tudjuk megelőzni, hogy újra előforduljanak.

6. Erősítsünk rá az erősségeinkre, és fogadjuk el a gyengeségeinket!

Ne akarjunk tökéletesek lenni, ez illúzió, csak frusztrálttá tesz bennünket a felesleges igyekezet és rágódás. Fókuszáljunk arra, amiben jók vagyunk, és fejlesszük tovább!

7. Várjunk a megfelelő pillanatra!

Ne pufogtassuk el puskaporunkat, hanem inkább ritkábban, de a megfelelő helyzetben villantsunk. Ez lehet egy olyan szituáció, amikor ránk vetül a figyelem, mint például egy prezentáció, egy megbeszélésen a felszólalás, egy projekt során a szakértő vélemény és továbblépés kifejtése.

8. Legyünk éberek!

Sokféle módon kerülhet veszélybe tervünk, ám tegyünk különbséget a fenyegetés és a valóra vált veszélyhelyzet között. Az esetek többségében elméleti szinten marad a negatív helyzetek többsége. De ha gyorsan szeretnénk célba érni, akkor fel kell ismernünk, és meg kell előznünk a valós fenyegetéseket. Ez bármi lehet, például átszervezések, új főnök, létszámleépítés, bosszúszomjas kollégák, stb. Ha mindig két lábbal állunk a földön, és rugalmasak vagyunk, akkor túljutunk a karrierünkre veszélyt jelentő helyzeteken. Sőt, még fejlődhetünk és tanulhatunk is általa.

9. Ragadjuk meg a lehetőségeket!

Ehhez is kell egyfajta rutin, ugyanis a jó lehetőségek elég gyorsan eltűnnek, és hoppon maradhatunk. Gyorsan reagáljunk rájuk, és ne "pluszmunkaként" fogjuk fel.

10. Lépjünk tovább, ha lépni kell!

Amennyiben rugalmatlanabb szervezettel és munkahellyel van dolgunk, időben lássuk ezt be, és lépjünk tovább. Hogyan? Keressünk egy dinamikusabb, új munkahelyet!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gondoljuk át a fentieket, és teszteljük, hogyan működik a saját karrierünkre nézve. Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a helyzetet, azt se feledjük: megoldás mindig van.

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Így fussunk be gyors karriert!TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Töltsük fel önéletrajzunkat, és nyerjünk 100.000 forint értékű Tesco vagy Media Markt vásárlási utalványt, egy MacBook Pro laptopot, vagy egy 400.000 Ft értékű H&M vásárlási utalványt. KLIKK IDE!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, előrelépés, előléptetés, tervezés, jövő