Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Amikor nő a felelősség, nőnek az elvárások a munkánkkal kapcsolatban, az automatikusan több időt és több energiát vehet igénybe tőlünk. Azt gondolhatjuk, hogy ez így van rendjén, a munkánk sikerességét a beletett energia mennyiségével biztosíthatjuk – ám mindez csupán rövidtávon lehet működőképes, és több negatívumhoz is vezethet. Mit okozhat? Például felborul az egyensúly a magánéletünk és a feltöltődésünk rovására, rengeteg feszültséget és stresszt nyelünk akár minden egyes nap, és folyton úgy érezzük, le vagyunk maradva, mert még mennyi mindent meg tudnánk oldani. Ezzel kellene együtt élnünk?

Nem feltétlenül. A jó hír az, hogy sokkal sikeresebbek lehetünk a munkánkban – és a magánéletünkben is -, ám mindez kevesebb időnket és energiánkat veszi igénybe, mint azt eddig gondoltuk. Cikkünkben három olyan aranyszabályra mutatunk rá, amelyek a profizmus elengedhetetlen eszközei, és már mától bevethetjük szemléletünk megváltoztatásához.

Mindehhez két neves szakértőt hívunk segítségül, akiktől érdemes ellesni a hatékonyság szakmai titkait. Brian Tracy a világhírű karrier- és kommunikációs guru, akit a siker és a teljesítmény egyik legnevesebb képviselőjeként tartják számon. Szabó Péter motivációs előadó, tréner és a többszörös bestseller, az Állj félre a saját utadból! című könyv szerzője. Nézzük, milyen aranyszabályokra hívják fel figyelmünket a szakemberek!

Siker és hatékonyság a munkában

A 20-as szabály: az igazi fókusz

Létezik egy 80/20-as szabály, amely szinte mindenre alkalmazható, amivel foglalkozunk. Érdemes nagy figyelmet szentelni ennek. Mindez jelen esetben azt takarja, hogy eredményeink 80 százaléka tevékenységünk mindössze 20 százalékának köszönhető. Vagy másképp: az, amivel eltöltjük időnk és energiánk túlnyomó részét, szinte semmi, vagy nagyon minimális értéket teremt számunkra. Egy napi 8 órás munkaidőre levetítve mindezt: az igazán fontos, kiemelkedő értéket jelentő munkánkat összesen 1,6 óra alatt képesek vagyunk megoldani.

TIPP: Alakítsuk át a munkaidőnket úgy, hogy felderítjük, mi ez az értékes 20 százalék a gyakorlatban. Ezután foglalkozzunk ezzel többet, és a fennmaradó – kevésbé hasznos – 80 százalékra szánjunk kevesebb időt. Így átalakul az arány, és elkezdhetünk olyan tevékenységekre – például tréning, tanulás - is időt szánni, ami később térül meg. Ám sose feledjük: a legnagyobb időpazarlás olyan dolgokat jól és energiaigényesen elvégeznünk, amelyekkel nem is kellene foglalkoznunk.

A 90-es szabály: az előre tervezés  

Amennyiben előre tervezünk, teljesítményünk és eredményeink szinte minden esetben javulni fognak. Megéri erre időt szánni, mert megtérül. Ez a szabály kimondja, hogy minden lépésünk előzetes megtervezésével a napi feladatokra szánt időnk 90 százalékát megtakaríthatjuk. Ez igazán csábító, igaz?

TIPP: Tervezzük meg minden hónapunkat előre, akár egy egész évet végignézve így. Vegyük számba a periódusokat, és határozzuk meg, hogy mikor mivel akarjuk tölteni az időnket. Meglepődve azt fogjuk észrevenni, hogy sokkal határozottabbak és produktívabbak leszünk csupán ezzel az egy lépéssel is.

A 70-es szabály: az egyensúly titka

A tervezés fontosságát erősíti ez a szabály is, de már a napi teendőinkre vonatkoztatva. Lényege, hogy minden napunkat úgy ütemezzünk, hogy mindig csak az időnk 70 százalékát osszuk be. Többet ne!

TIPP: Hagyjunk minden napunkban 30 százaléknyi üresjáratot, amelyek a váratlan helyzetek, a csúszások kezeléséhez szükséges időtartalékot jelentik. Ennek segítségével valóban megteremthetjük az egyensúlyt a felesleges kapkodás és a stresszes válságmenedzsment helyett, és sokkal hatékonyabban, megfontoltabban hozunk döntést a kritikus helyzetekben.

Érdemes végiggondolni és kipróbálni a neves szakértők tanácsait.! Emellett tartsuk a szemünket az új álláslehetőségeken is, hiszen azt már megtapasztalhattuk: karrierünk során a jól informáltság az egyik legfontosabb sikertényező. Szánjuk ezekre a beállításokra néhány percet, hogy jól értesültek lehessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt.

 

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: fizetés, karrier álláskeresés, munka, siker