Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jelenlegi munkaerőpiac számtalan területen kedvez a Így eddzük magunkat a munkahelyváltásra - munka, munkahelyváltás, karrier munkahelyváltásnak. Különösen igaz ez azokra a szakemberekre, akik 1-3 vagy 3-5 év tapasztalattal rendelkeznek, ők ugyanis ma a legkeresettebbek. Hasonló a helyzet az informatikusokkal, akikből folyamatosan hiány van, illetve a több nyelvet beszélőkkel, akik előtt a Shared Service Centerek ajtaja áll nyitva” – vázolja az aktuális helyzetet Patai Krisztina karrier-coach.

A mi döntésünk

A munkahelyváltást illetően akkor vagyunk jó helyzetben, ha ez a mi elhatározásunk, nem a külső körülmények kényszerítenek rá minket. „Krízishelyzetben borítékolhatóan nem a legjobb minőségű önéletrajzot tudjuk megírni, az interjún sem biztos, hogy a legjobb formánkat tudjuk hozni, és nagy valószínűséggel nem is a számunkra legideálisabb állást találjuk meg. Hogy mindezt megelőzzük, érdemes előrelátóan hozzáállnunk a változás kérdéséhez” – figyelmeztet Patai Krisztina.

Mindenekelőtt ajánlott körbenéznünk a piacon és feltérképezni a tapasztalatainkhoz, szaktudásunkhoz illő lehetőségeket. „Ha középvezetőként vagy felsővezetőként tevékenykedünk, esetleg valamilyen speciális területen dolgozunk, valószínűleg hosszabb időt kell várnunk arra, hogy egy számunkra érdekes pozíció megnyíljon. Akár a kihívások hiánya miatt, akár anyagi okból váltanánk, fontos visszajelzéseket kaphatunk a kitekintés által: elégedettebbé is válhatunk aktuális helyzetünkkel, vagy épp ellenkezőleg, megerősítést nyer a döntésünk, és eltökélten vágunk bele a folyamatba” – osztja meg a tanácsadó.

Így eddzük magunkat a munkahelyváltásra - munka, munkahelyváltás, karrier

Felkészülés a rajt előtt

Ahhoz, hogy a váltás sikeres legyen, ismernünk kell az aktuális önéletrajz-típusokat és interjútechnikákat egyaránt. Érdemes akkor is időről-időre tájékozódnunk ezekről, ha épp jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, így egy váratlan helyzetben azonnal lesz hova nyúlnunk. „Szomorú tény, de tapasztalatom szerint a munkavállalók nyolcvan százalékának nem megfelelő az önéletrajza: vagy nem kellően attraktív a forma, vagy teljesen elmarad az aktuális piaci elvárásoktól (pl. Europass formátum), és/vagy a tartalom nem az erősségekre, releváns tapasztalatainkra koncentrál, esetleg nem kellően érdekes, nem a szükséges módon szól rólunk” – sorolja a lehetséges, ám elkerülhető hibákat a szakértő. 

Krisztina szerint az állásinterjú is kényes kérdés. Bár vannak olyanok, akik nagyon jól helytállnak, ha a személyes beszélgetésekről van szó, míg másoknak kevésbé testhezálló a szituáció, vagy épp nincs is kellő rutinjuk. „A megoldás egyértelműen a gyakorlás. Az is sokat segít, ha utána olvasunk a leggyakoribb interjúkérdéseknek, és átgondoljuk a válaszainkat, ahogy számtalan videóból is gyűjthetünk hasznos tanácsokat. Természetesen a váltás mértékétől függően ajánlott akár szakemberhez is fordulnunk, aki a kézfogásunk minőségétől a megjelenésünkön át, a kommunikációnkra is kitérve segít kialakítani azt a képet, ami a megcélzott pozíció betöltéséhez szükséges.” 

Rólunk szól, vagy mégsem?

Ahhoz, hogy megtalálhassuk a helyünket, tisztában kell lennünk a céljainkkal, és ezeknek megfelelően kell képviselnünk önmagunkat. „Ahogy a mondás is tartja: semmilyen szél nem kedvez annak a hajónak, amelyik nem tudja, milyen irányba tart. Vagyis a tudatosság a legfontosabb, ha a karrierünkről van szó. Hasonló ez, mint a társkeresés. Ha nem találjuk a hozzánk illőt, legyen szó párról vagy épp állásról, át kell gondolnunk az okokat és stratégiát kell váltanunk” – fejti ki a szakember.

„Előfordulhat például, hogy magasabb beosztásra vágyunk, mégsem sikerül feljebb lépnünk a ranglétrán a sokadik munkahelyen sem. Tapasztalatom szerint ilyenkor nem azt mutatjuk meg magunkból, amit a vágyott munkakör kívánna, vagyis némi szemléletváltás, átdolgozott önéletrajz, magabiztos fellépés és jól árnyalt kommunikáció szükséges a sikerhez. Ha pedig a váltásunkat a nem megfelelő munkafeltételek, például az állandó túlórázás indokolja, de újra és újra belefutunk az estékbe nyúló munkákba, esélyes, hogy nem adtunk hangot ennek a számunkra olyan fontos szempontnak az állásinterjún. Tegyük ezt meg az első adandó alkalommal, így biztosan elejét vesszük a későbbi félreértéseknek, akár azáltal is, hogy nem kerülünk be egy olyan helyre, ami nem felelne meg nekünk” – javasolja interjúalanyunk.

Az ördög a részletekben rejlik

Az állásinterjún sokszor egészen apróságokon múlik a megítélésünk. „Amikor biztos háttér van mögöttünk, sokkal nyíltabban beszélünk karriercéljainkról. Maradjunk azonban diplomatikusak, ne váljunk tolakodóvá, és mindenképp legyen tartalom is a nagy terveink mögött. Ha a váltás okáról kérdeznek minket, legyünk érthetőek és objektívek, és mindig tartózkodjunk a személyeskedéstől. Az indokok sokfélék lehetnek, de ha tanulásra és karrier-lehetőségekre hivatkozunk, kevésbé lőhetünk mellé. Építsük fel logikusan az érvelésünket, és olykor, például ha a magasabb fizetés a fő motivációnk, fogalmazzunk virágnyelven” – osztja meg tippjeit Krisztina

És hozzáteszi: „amennyiben személyes konfliktus ösztönöz minket a továbblépésre, szintén a burkolt szóhasználat válhat hasznunkra. Például: megváltozott a menedzsment által képviselt értékrend, amivel már nem tudok azonosulni, vagy: úgy érzem, hogy egy személyiségemhez jobban illő kultúrában a teljesítményem is magasabb lenne. Hivatkozhatunk arra is, hogy rutinná váltak a feladataink, más tevékenységre, új szakmai kihívásokra, vagy esetleg nagyobb felelősségre vágyunk.

Kövessük a fenti tanácsokat, fogalmazzuk meg céljainkat, mérlegeljük lehetőségeinket, készüljünk fel és cselekedjünk! Ha magasabb bérre vágyunk, kattintsunk ide a jól fizető munkákért, vezetői pozíciókat itt találunk, amennyiben pedig a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése a célunk, nézzünk szét a részmunkaidős állások között. Amennyiben más szempontok érdekelnek bennünket, keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, munkahelyváltás, karrier, tudatosság