A közösségi média rendkívül hasznos kapcsolatépítésben, kapcsolattartásban és az élet számos területén profitálhatunk belőle. Vannak azonban olyan információk, amelyeket úgy érezzük, jobb lett volna nem megtudni, például, hogy új főnökünk jó pár évvel fiatalabb nálunk, vagy a kollégánk, akit helyettünk előléptettek, egy generációval korábban született.

A CareerBuilder kutatása szerint a 35 év feletti felnőttek 43 százaléka fiatalabb főnöknek dolgozik, ami viszonylag új helyzetet teremt, hiszen az ezredfordulós generáció többsége még ahhoz szokott hozzá, hogy a főnök idősebb. A felmérés szerint, ha felettesünk korban közel áll hozzánk, hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni hozzáértését.

Minden esetben tartsuk szem előtt, hogy az illetőt valószínűleg nem véletlenül nevezték ki menedzseri pozícióba, és attól függetlenül, hogy ez érzelmileg hogyan érint minket, meg kell tanulnunk együtt dolgozni vele.

Így dolgozzunk együtt a fiatalabb főnökkel!

A Mashable szakmai cikkében 4 módszert ismertet, hogy a mérgező érzéseket eltüntetve jó munkakapcsolatot tudjunk kialakítani a fiatalabb főnökkel:

1. Legyünk empatikusak!

Ha egy jóval fiatalabb főnökkel együtt dolgozni negatív érzelmeket kelt bennünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy az illetőnek szintén nem könnyű egy nála akár 10-20 évvel idősebb társaságot vezetni. Nagy valószínűséggel több alkalommal is passzív-agresszív megjegyzéseket kap, mint például: "...én a te korodban...". Gondoljuk át, hogy milyen lehet az ő helyzetében és viszonyuljunk tiszteletteljesen a közös munkához.

Így dolgozzunk együtt a fiatalabb főnökkel!A Profession.hu-n ilyen vezetői állásokat találhatunk!

2. Ne engedjük, hogy a szakmaiság háttérbe szoruljon!

Sok munkavállaló hajlamos úgy tekinteni a fiatal főnökre, mint aki inkább a "barát" kategóriába tartozik és nyitott a lazaságra. Nagy hiba. Mindegy, milyen korosztályba tartozik az illető, a vele való kapcsolatunk elsősorban főnök-beosztott viszony, így jobban tesszük, ha kerüljük a túlzott bizalmaskodást. A főnök "fiatalságán" felbátorodva ne engedjünk meg magunknak ízléstelen vicceket és kerüljük a dress kód lazítását is. A flip-flop papucs akkor sem megengedett, ha felettesünk a fesztiválozó fiatalok nemzedékébe tartozik.

3. Tegyük magunkat nélkülözhetetlenné!

Az ismerkedési beszélgetést fejezzük be azzal, hogy megpróbáljuk megismerni az illető előtt álló kihívásokat. Kérdezzünk rá, hogyan látja a dolgokat: van-e olyan terület, ahol jelenleg az osztályunk nehézségekkel szembesül? Mely területeken van szüksége a leginkább segítségre? Saját készségeinkkel hogyan tudnánk őt segíteni? Legyünk szövetségesei, és munkálkodjunk azon, hogy minél nagyobb sikereket érhessen el. Jutalmunk nem marad el, amikor előléptetésre és fizetésemelésre kerül sor. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Vállaljunk felelősséget a kapcsolatért!

Rajtunk múlik, hogy a kapcsolat működni fog-e. Tartsuk szem előtt, hogy bár a főnökünk segíthet abban, hogy szakmailag fejlődjünk, és karrierünk előre menjen, a jövőnket nem tehetjük az ő kezébe. Függetlenül a főnök életkorától, ne fogjuk vissza magunkat, ha új ötletekről vagy továbbtanulásról van szó.

Összességében elmondhatjuk, hogy ahogyan nem esne jól nekünk, ha idősebb főnökünk csupán életkorunk miatt tartana kevésbé rátermettnek minket, mi sem viszonyulhatunk negatívan fiatalabb főnökünkhöz születési éve alapján. Tartsuk szem előtt, hogy az életkor csak egy szám, amely nem jelent önmagában sem előnyt sem pedig hátrányt.

Legyünk főnökünk lojális szövetségese már az első naptól fogva és mi magunk fogunk a leginkább meglepődni azon, milyen karrierlehetőségeket nyit majd meg előttünk ez a jó viszony.

Címkék: munkahely, vezető, főnök-beosztott, kommunikáció, közösség, életkor, generációk

Szemlézte: Fogas Krisztina