Így állnak a munkához a magyar fiatalok

Bár a fiatalok jelentős többsége szerint a vállalkozók a fejlődés motorjai, a többség alkalmazottként látja magát a jövőben - derül ki a Bridge Budapest megbízásából a 20 és 35 éves magyar fiatalok körében készített reprezentatív kutatásból. A fiatalok fele gondolkodott már saját vállalkozás indításán, azonban a többség a biztonságot választja.

A Prezi.com, a Ustream, az NNG és a LogMeIn magyar világcégek által létrehozott Bridge Budapest nonprofit szervezet harmadik éve térképezi fel a 20-35 évesek karrier elképzelését. A Kutatólabor által készített reprezentatív felmérésből még mindig ellentmondásos kép rajzolódik ki: míg elvben vonzó az önállóság, jövőképüket általánosságban a kockázatkerülés és biztonságvágy határozza meg.

Így állnak a munkához a magyar fiatalokPályakezdőknek ilyen állásokat kínálnak a Profession.hu-n!

Biztos munkahelyre vágynak

A válaszadók kétharmada (65 százalék) gondolt már arra, hogy saját vállalkozásából is megélhetne, valamint a fele (48 százalék) kifejezetten gyakran gondolkodik saját vállalkozás indításán. De hiába az álmok, mindennek ellenére a fiatalok többsége 10 év múlva alkalmazottként látja magát, csak minden negyedik fiatal (25 százalék) képzeli el magát saját vállalkozásban.

Így állnak a munkához a magyar fiatalok

A fiatalok 81 százaléka átlagos megélhetést biztosító, de biztosabb munkahelyet választana a kockázatossal szemben. A vállalkozói szemlélet alapattitűdjei tehát csak egy szűk rétegre jellemzők: továbbra is a budapesti tanulók többsége választaná a bizonytalan, ám nagyobb jövedelmet nyújtó munkát.

Sikerre áhítoznak

A karriervárakozásuk javult a 2013-as adatokhoz képest. A fiatalok 58 százaléka elégedett jelenlegi munkájával, idén már 65 százalékuk biztos hazai elhelyezkedésre számít. 85 százalék biztos benne, hogy sikeres lesz az életében. A sikerhez szerintük inkább jó kapcsolatok, mint tudás és teljesítmény számítanak, ugyanakkor azt gondolják, hogy mindenki maga felelős saját boldogulásáért.

A magyar startupok egyre ismertebbek és vonzóbbak a fiatalok körében. Az alkalmazotti létet választók 12 százaléka legszívesebben ilyen cégnél dolgozna, ugyanannyian, mint a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) megjelölő válaszadók. Közel háromnegyedük (73 százalék) nagyvállalatnál dolgozna szívesen. Míg 2013-ban 12 százalék ismert olyan világhírű nagyvállalatot, mely Magyarországról indult el, idén már 27 százalék adott pozitív választ.

Így állnak a munkához a magyar fiatalokA startup vállalkozások állásajánlatait itt találjuk!

Így állnak a munkához a magyar fiatalok

A fiatalok közel fele elvágyódik

A külföldi munka tervezésében nem történt érdemi változás tavalyhoz képest: a fiatalok 48 százaléka hajlandó lenne, 41 százalékuk pedig kifejezetten szeretne külföldön dolgozni a következő 5-10 évben. Főbb motivációjuk továbbra is a magasabb jövedelem, a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás lehetősége.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Bridge Budapest nonprofit egyesületet a legsikeresebb magyar startupok, a Prezi, a Ustream, a LogMeIn alapították, hogy a fiatalokat a saját példájukkal is arra ösztönözzék, hogy kitartó munkával és némi szerencsével lehet globális sikert elérni Magyarországról indulva.

Harmadik éve ajánlanak ösztöndíjat tehetséges magyar fiatalok számára, amelynek keretében az alapító cégek budapesti, San Franciscó-i és távol-keleti irodáikban fogadják a fiatalokat.

A Bridge Budapest a kutatást 2013 óta minden évben megismétli, hogy lássa, hogyan változik a fiatalok képe a jövőről, a sikerességről, a lehetőségeikről és a vállalkozói hajlandóságról.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, karrier, külföldi munka, motiváció, fiatal, pályakezdő