Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A diszkriminációmentesség fontos tényező a toborzás világában is. Mit jelent ez pontosan? Röviden hátrányos megkülönböztetést takar, mely által egy bizonyos személlyel vagy csoporttal szemben előítéletet támasztunk, és ezért nem részesítjük abban a lehetőségben, mint a többi jelöltet.

Mai cikkünkben ezekre az előítéletekre helyezzük a hangsúlyt, hogy tisztában legyünk vele, mire kell kifejezetten ügyelni a kiválasztás során. Nézzük!

Tabukérdések az állásinterjún

Általánosságban ezek tartoznak a hátrányos megkülönböztetés közé a felvételi folyamat során:

1.    Nem

2.    Kor

3.    Bőrszín

4.    Magasság

5.    Testsúly

6.    Testalkat

7.     Fizikai képesség

8.     Vallás

9.     Faji hovatartozás

10.   Állampolgárság

11.   Szexuális beállítottság

12.   Családi háttér

Gondoljunk csak bele: például egy IT programozó esetén nem releváns felvételi szempont mondjuk a bőr- vagy a hajszíne, ahogy egy értékesítési vezető esetén sem szűrhetjük az ígéretes jelölteket női és férfi jelöltekre. A fentiek a leggyakoribbak, alóluk csak az említett jellemzőkkel szorosabban összefüggő egyes munkakörök képeznek kivételt. Ám a listát lehetne még tovább bővíteni.

„Többéves szakmai múlttal, emberek és projektek sikeres vezetésében szerzett tapasztalattal - foglalta össze Pári Zsolt - és egyedülálló menedzsmenttechnológia ismeretében úgy látom: nem az számít, hogy ki mit gondol. Még csak az sem, hogy mit mond. Egyetlen dolog dönt: amit tesz.”

A szakember szerint a kiválasztással foglalkozóknak az állásinterjún az alábbi kérdéseket érdemes feltenniük:

1.) A pályázó pontosan MIT ÉRT EL az előző munkahelyén, munkahelyein?

2.) Mindezt MENNYI IDŐ ALATT érte el?

3.) Az elmúlt hónapokban, illetve években a teljesítménye HOGYAN VÁLTOZOTT?

Ezek azok a lényeges kérdések, melyek segítik a kiválasztási szakembereket megalapozott, stabil, jó döntés hozni a felvétel során. Ezek nem diszkriminálnak, hanem arra fókuszálnak, ami az egész folyamat lényege: megtalálni az adott feladatra a legjobb embert. És ebből a szempontból lényegtelen, hogy az illető éppen kétgyerekes anyuka, külföldi állampolgár vagy éppen 50 feletti korosztályból származó pályázó. Csak az számít, mit képes letenni az asztalra.

Érdemes végiggondolni és kipróbálni a szakértő tanácsait! Azonban mindenkinél előfordulhat, hogy nem képes annyi energiát és időt fordítani a kiválasztásra, mint kellene. De erre a helyzetre is van megoldás.

A HR-esek megbízása alapján a Profession.hu szakértői csapata az első körben megszűri és kiválogatja az optimális jelölteket, ezáltal felgyorsítja a kiválasztási folyamatokat az előre meghatározott kritériumok alapján. Időt és energiát lehet ezzel spórolni,melyet többek között az állásinterjúztatási folyamat minőségére fordíthat a HR-es munkatárs. És így nem veszíti el a kiváló jelölteket, hanem eredményesebben rájuk talál.

 

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

Címkék: állásinterjú, munka, fizetés, karrier, szakma