A hosszú távú munkanélküliség nehézségeit sokszor tovább növeli az ezzel járó megbélyegzés. A Total Jobs szakértői cikke szerint bizonyos munkaadók eleve nem vesznek fel olyan jelöltet, aki 1 évnél hosszabb ideje kiesett a munkaerőpiacról.

A munka világába való visszatéréshez 10 alapvető tanácsot kell betartanunk:

1. Üljünk vissza az iskolapadba

Ha régóta kiestünk az aktív dolgozók csoportjából, a legjobb, amit tehetünk, ha felfrissítjük tudásunkat és új készségeket sajátítunk el. Iratkozzunk be ingyenes tanfolyamokra, amelyek több szempontból is pozitív hatással lehetnek elhelyezkedési esélyeinkre.

A közösségben töltött idő megnöveli önbizalmunkat, a hasonló helyzetben lévő emberekkel való együtt tanulás során pedig biztonságos környezetben fejleszthetjük szakmai képességeinket. Egy-egy képzés sikeres teljesítése arról is meggyőzheti a potenciális munkaadót, hogy megfelelő motivációval és elkötelezettséggel rendelkezünk az új kihívásokhoz.

 Hosszú távú munkanélküliség: így keressünk állást 

2. Vegyük fel a kapcsolatot állami segítőkkel

Regisztráljunk munkaügyi központban és használjuk ki azt, hogy itt akár képzéseket is találhatunk központokkal. Sőt álláskeresési tanácsokat is kaphatunk.

3. Játsszunk nyílt lapokkal

Ha hosszú ideje munkanélküliek vagyunk, feltétlenül magyarázzuk meg kimaradásunk okát az állásinterjún még akkor is, ha erre külön nem kérdeznek rá. Ne higgyük, hogy a felvételiztető nem veszi észre a kieső éveket, jobb benyomást keltünk, ha mi magunk térünk ki rá, és magyarázzuk el pár mondatban, mivel töltöttük az elmúlt időszakot.

Így válhatunk a HR-esek szemében egyszerű statisztikai számból egy emlékezetes emberi történettel rendelkező jelöltté. Szakértők szerint a munkaadók szívesen adnak esélyt egy szimpatikus embernek, aki nyilvánvalóan önhibáján kívül került ki egy időre a munkaerőpiacról. 

4. Legyünk lelkesek

Mérjük fel, hogy milyen képességeknek vagyunk birtokában, amelyet a vállalat hasznára kamatoztathatnánk, mint például a csapatjáték, a problémamegoldás vagy a kiemelten jó kommunikáció. Ha ezeket a cég és a pozíció iránti nagyfokú lelkesedéssel párosítjuk, akkor kiemelkedhetünk a mezőnyből.

5. Vállaljunk ideiglenes munkát

A meghatározott időszakra vagy csak egy-egy projektre szóló megbízások jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy betegyük a lábunkat a vállalathoz. Kiváló alkalom nyílik arra is, hogy értékes kapcsolatokat építsünk a szakmában, melyeket később sikerrel kamatoztathatunk. Az időszakos munkák vállalásához nyilván áldozatokat kell hoznunk, sok esetben erre az időszakra el is esünk a segélyektől vagy egyéb állami támogatástól, hosszú távon azonban megtérül a befektetés.

6. Ne féljünk az alacsony presztízsű munkáktól

A szemétszállítás és a hulladék újrahasznosítás sokak számára nem az a terület, ahol el tudnák képzelni magukat, mégis találhatunk olyan pozíciót ezekben a szektorokban, amelyek később utat nyithatnak más típusú munkák felé. 

7. Vegyük fel a kapcsolatot volt munkaadóinkkal

Ha van olyan volt főnökünk, akivel kifejezetten jó kapcsolatot ápoltunk, vegyük fel vele a kapcsolatot a munkakeresés során. Tisztázzuk, hogy mivel régóta nem vagyunk aktívan a szakmában, általános ismeretszerzési okokból lennénk kíváncsiak arra, hogyan látja a szektor helyzetét és a jelenlegi munkalehetőségeket. Semmiképpen se keltsük azt a benyomást, hogy szívességet akarunk kérni vagy nyomást akarunk gyakorolni rá. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. Vegyük fel újra a napi rutint

Vállaljunk önkéntes munkát vagy bármi egyebet, melynek során emberekkel kell együtt dolgoznunk. Ennek segítségével újra felvehetjük a rutint, hogy egy bizonyos időpontban meg kell jelennünk egy bizonyos helyen. Szakértők szerint az egyik legfontosabb készség ahhoz, hogy ismét munkát találjunk, illetve megtartsunk egy munkát, az a fegyelmezettség, mely ahhoz kell, hogy reggel felkeljünk az óracsörgésre. 

9. Keressünk egy mentort

A mentorálás során nélkülözhetetlen visszajelzést kaphatunk erősségeinkről és hiányosságainkról, ráadásul mentorunk valószínűleg első kézből értesít majd egy-egy kínálkozó munkalehetőségről. A mentori programokban való részvétel ráadásul jól mutat majd önéletrajzunkban is és elkötelezettségünk fényes bizonyítéka.

10. Legyünk napra készek

Olvassunk rendszeresen szakmai lapokat olyan szemmel, hogy jelenleg milyen pozíciókra és milyen képességű embereket keresnek. Ha tisztában vagyunk a legújabb trendekkel és szakmai hírekkel, az megkönnyíti majd a visszazökkenést is, amikor újra munkába állunk.

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, állásinterjú, továbbképzés, szakmai gyakorlat

Szemlézte: Fogas Krisztina