A tartósan munkanélküliek számos szituációban diszkriminációnak vannak kitéve a munkaerő-piacon és a magánéletben egyaránt. A Careerealism szakmai oldal összegyűjtötte azt a 3 leghasznosabb technikát, amellyel elejét vehetjük a hátrányos megkülönböztetésnek és nagy eséllyel ismét munkát találhatunk!

Fejezzük be az ,,álláskeresést"

Amikor állást keresünk, arra kényszerítjük magunkat, hogy beilleszkedjünk egy már létező és meghatározott munkakörbe. A szerző szerint ez olyan, mintha egy nem megfelelő méretű cipőbe próbálnánk beletuszkolni a lábunkat.

A megoldás felé vezető út az, ha egy lépést hátralépünk, és arra koncentrálunk, hogy megoldjunk egy problémát.

Tegyük fel a kérdést: milyen kihívásokkal szembesülnek a vállalatok az adott iparágban? Hogyan oldhatnák meg a problémákat azok a készségek, amelyekkel rendelkezünk? A legfontosabb kérdés azonban az, hogy esetleges alkalmazásunk hogyan spórolhatna pénzt a vállalatnak, vagy hogyan termelhetnének a segítségünkkel magasabb profitot?

Nyomjuk meg a ,,lejátszás" gombot életünkön

A tartósan munkanélküliek az idővel egyre inkább befelé fordulóvá válnak. Ritkán vesznek részt társas tevékenységekben, mert félnek a gyakran felvetődő ,,hol dolgozik?" című témakörtől. A kellemetlen szituációk elkerülésének érdekében nem járnak el otthonról, sőt, a munkakeresési kudarc miatt inkább azzal büntetik magukat, hogy megvonnak maguktól minden szórakozási lehetőséget. Sztrájkot hirdetnek a ,,feleslegesnek" értékelt kikapcsolódással szemben, mondván, majd akkor fordítanak rá időt, ha lesz munkájuk.

Az öröm megvonása azonban éppen ellentétes hatást vált ki, a sikeres munkakereséshez ugyanis elengedhetetlen, hogy az illető jól érezze magát saját bőrében, csak így lesz magabiztos és motivált. A tartósan munkanélküliek számára a legjobb, ha kimozdulnak otthonról és annyi emberrel találkoznak, ahánnyal csak tudnak.

Ha felvetődik a kérdés, hogy mivel foglalkoznak, a legjobb válasz: ,,Arra szakosodtam, hogy IT/kommunikációs/sales/pénzügyi/,stb. problémákat oldjak meg vállalatok számára." Ha szóba kerül, hogy pontosan hol dolgozunk, bátran válaszoljuk: ,,Jelenleg éppen a megfelelő munkát keresem".  A lényeg, hogy egyszerűen és pozitívan válaszoljunk az érdeklődésre. Az emberek ennek megfelelően fognak viszonyulni hozzánk és lehet, hogy több kérdést is feltesznek segítő szándékkal.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kérjünk teljes körű visszajelzést!

A legtöbb tartósan munkanélküli nem képes tárgyilagosan megítélni saját magát. Az esetek többségében olyan régóta keresnek munkát, hogy nem látják tisztán, mi az, ami működik és mi az, ami nem.

A számtalan sikertelen próbálkozás alatt bizonyára addig módosították önéletrajzukat, kísérő levelüket, hogy az erőltetetté vált.

Ugyanez lehet a jellemző az interjúszituációra is, amikor túlságosan elszántnak vagy kétségbeesettnek tűnhetnek. Ilyen esetben az illető szakmai imázsa nem megfelelő és ezen külső segítség nélkül nem képes változtatni.

A legjobb, ha ilyenkor egy tárgyilagos szakértőt kérnek meg, aki felülvizsgálja a teljes munkakeresési stratégiát és az ehhez felhasznált minden ,,eszközt" a személyes megjelenésen, viselkedésen át az önéletrajzig.

Két szempontra kell figyelni: minden napra kész legyen és a megfelelő üzenetet közvetítse. Ez a típusú segítség óriási változást hozhat. A változtatások és a visszajelzés hatására bekövetkezett fejlődés általában új reménnyel tölti el a felvételizőt.

Szemlézte: Fogas Krisztina