Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzései alapján július 4-éin éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos Magyarország teljes területére. Hazánk térképe holnap és holnapután is vörös színben pompázik a met.hu honlapon, ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 27 fok fölött alakul majd (az Alpokalján és az északkeleti határvidék térségében 26-27, az ország jelentős részén pedig 28-30 fok lesz a napi átlaghőmérséklet).

Csökken a hatékonyság

A hőhullámra tekintettel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága (NMH-MMI) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a dolgozók egészségének, biztonságának védelméért megelőző intézkedéseket hozzanak.

A magas hőmérséklet hatására csökken a szellemi éberség, így a munkahelyen is számolni kell azzal, hogy emiatt kevésbé tudunk odafigyelni a munkánkra, ráadásul a fizikai teljesítőképességünk is rosszabb. A nagy meleg miatt csökkenhet a munkavállalók koncentrálóképessége, a figyelem összpontosításnak a hiánya csökkenti a mozdulatok, illetve a mozgások megfelelő ütemű és irányú végrehajtását. A hőség miatt előfordulhatnak rosszullétek, sőt balesetek kiváltó oka is lehet.

Tippek, tanácsok a munkához

1. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak - körülbelül 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is meg kell inni, ha nem érzik szomjasnak magukat - és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

Hőségben nem hozzunk a legjobb formánkat

2. Segíteni kell a munkavállalókat abban, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a magas hőmérséklethez: az intenzív hőség első napjaiban rövidebb munkaperiódusokat és hosszabb munkaközi szüneteket tegyenek számukra lehetővé. Ezt a folyamatot ismételten elölről kell kezdeni, ha a dolgozó szabadságról tér vissza, vagy a munkából egyéb okból maradt hosszabb-rövidebb ideig távol.

3. Indokolt váltogatni a munkával töltött és a pihenési időszakokat, utóbbiakra hűvösebb környezetben kell sort keríteni. A legjobb az, ha rövidebb és gyakrabban változó munkavégzési és pihenő-időszakok követik egymást. Javasolt úgy ütemezni a munkát, hogy a nagyobb fizikai megterheléssel járó fázisokra hűvösebb napszakokban kerüljön sor.

4. Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni.

5. Szabadtéri munkavégzés esetén figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

6. Arra kell késztetni az embereket, hogy könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban végezzék feladataikat - ám természetesen csak akkor, ha ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

7. Figyelembe kell venni, hogy az egyéni védőeszközök (különösen a légzésvédő eszközök) használata egyénenként változó, különböző mértékben többletterhelést jelenthet a viselőjének, ezért indokolt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának tanácsát is kikérni ezekkel az eszközökkel kapcsolatban. Azoknál a tevékenységeknél, ahol a használatuk szükséges, fokozott körültekintéssel kell eljárni, és szem előtt kell tartani az életkori sajátosságokat, valamint a szervezet alkalmazkodóképességét, aktuális tűrőképességét. Szükség esetén a munkavégzés szabályait is módosítani kell.

8. Az illékony veszélyes anyagokkal (például szerves oldószerek: aceton, toluol) végzett tevékenységnél a munkavédelmi szabályokat fokozottan be kell tartani, mivel a magas hőmérséklet fokozza egyes kémiai anyagok párolgását, emiatt a munkahelyi levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat, mely megfelelő védelem (műszaki- és/vagy egyéni védelem) hiányában a munkavállaló rosszullétét, sőt akár eszméletvesztését is okozhatja. A veszélyes anyagot kizárólag a tulajdonságainak megfelelő módon szabad tárolni, a tárolóedényt a használatot követően azonnal le kell zárni. Az oldószerrel átitatott anyagokat, hulladékokat zártan, elkülönítetten kell tárolni.

9. Fel kell készíteni az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, a hőguta tüneteit (kifejezetten kipirosodott és forró arc, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés). Gondoskodni kell arról, hogy valamennyi munkavállaló tudja, közülük ki az, akit szakszerűen felkészítettek az elsősegélynyújtásra.

A jó tanácsokat az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA, The European Agency for Safety and Health at Work), valamint az Amerikai Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Hivatal (The United States Occupational Safety and Health Administration) állította össze.