Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az előző negyedévhez képest nem sokat változott a Manpower Munkaerő-piaci mutató, -2 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy ennyivel több munkaadó tervez Magyarországon leépítést, mint munkaerő-felvételt.

A cégek 71 százaléka egyáltalán nem tervez változtatásokat a létszámban, 11 százalékuk venne fel új embereket, 17 százalék pedig elbocsátásokra kényszerül 2012 harmadik negyedévében.

Haldoklik az építőipar

Az építőipari vállalkozások borzasztó negatívan látják a jövőt, 27 százalékuk jelezte, hogy leépítést tervez, és csak 5 százalékuknál bővül a létszám - mondta Kiss Judit, a Manpower magyarországi vezetője. Azon csodálkozott, hogy van még egyáltalán dolgozó az ágazatban, akit el lehet bocsátani, ugyanis amióta hazánkban is megindult a felmérés, még csak egyszer-kétszer kúszott az építőipar mutatója pozitív tartományba. Az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal esett a mutató értéke.

A vendéglátósok sem bizakodnak: egy évvel ezelőtt a mutató +9 volt, az idén viszont -3. Annak ellenére nem terveznek munkaerő-felvételt e szektor munkaadói, hogy vizsgált júliustól szeptemberig tartó időszak még a nyári szezon része. "Úgy tűnik, lemondtak arról, hogy lesznek vendégek a nyáron" - tette hozzá Kiss Judit. A mezőgazdaságban (a másik olyan szektorban, ahol főként nyáron figyelhető meg munkaerőigény) a mutató értéke 0 lett, az előző negyedévhez képest 11 százalékkal erősödött.

Hol lesznek kirúgások?

A közszférában 100 megkérdezett munkáltató közül 13 tervez elbocsátást, 8 pedig felvételt. A 2011-es adatokhoz képest ez mégis jelentős javulást jelent, hiszen akkor a mutató -18 százalékon állt.

A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció iparágakban lesz a legnagyobb a felvételi hajlandóság, a mutató itt 6 százalékos. A kereskedelemben is bővítenék a létszámot a cégek: az előző negyedévhez képest 16 százalékkal többen, mint az előző negyedévben. A gyártó vállalkozások mutatója is pozitív tartományban maradt (+2 százalék), ám hatalmas visszaesést tapasztalt a felmérést készítő cég az elmúlt év azonos időszakához képest: 2011-ben még 9 százalékkal többen toboroztak, mint leépítettek.

Egyre inkább megdől az a tézis, hogy Magyarország keleti és nyugati fele között vannak nagy különbségek. A mutató inkább egy észak-déli törésvonalat hozott elő. Míg az északi régiókban kissé nőtt a mutató értéke, addig délen csökkent. Egyedül Nyugat-Dunántúlon nőtt jelentősen a munkaerő-felvételt tervező cégek száma, a fővárosban és Pest megyében is több többen terveznek elbocsátásokat, mint egy éve.

Magyarország a legpesszimistább országok között

Hazánkon kívül hat másik országban negatív a mutató: a görög, ír, olasz, spanyol, holland és svájci munkáltatók terveznek még leépítéseket. Érdekes módon a "versenytársainknál", azaz a környező országoknál szinte mindenhol pozitív előjelű volt a mutató: Romániában 17, Bulgáriában 13, Lengyelországban 10, Szlovéniában 9, Szlovákiában 5 és Csehországban 1 százalék volt.

Európában kis visszaesést tapasztaltak a kutatók, Németországban például egy évvel ezelőtt 14, most viszont csak 3 százalékon áll a Manpower mutatója. Szekeres Katalin, a Manpower marketing menedzsere szerint erre mindenképp oda kell figyelnünk, hiszen Magyarország gazdasága nagyban függ a német folyamatoktól, ez a hazai cégek legnagyobb exportpiaca.

    Hol lesznek kirúgások?    

Az amerikai térségben és Ázsiában viszont - úgy tűnik - szárnyal a gazdaság, Brazíliában 31, Peruban 21, Indiában pedig 53 százalékos a mutató.

50 éve ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek százalékos arányából azoknak a számát, akik leépítést akarnak végrehajtani. Így egy pozitív vagy negatív számot kapunk, ez lesz a Manpower Munkaerő-piaci Mutató. A szám azonban nem azt láttatja, hogy hány álláshely lesz az adott országban, hanem a trendeket mutatja. (Kiss Judit egyébként felhívta a figyelmet, hogy más statisztikákkal, felmérésekkel összevetve kiderül: sokszor a létszám is követi ezt.)

A kutatásban résztvevő 41 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál vagy nem tudom.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. Majdnem ezer magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.