Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Beadtuk a jelentkezést és be is hívtak az állásinterjúra. A nagy öröm után lassan elkezdődik az idegesség, ami nem is csoda, hiszen a tapasztalatok szerint sok pályázat beadása szükséges ahhoz, hogy felfigyeljenek ránk, ha ez még is megtörténik, a személyes találkozás alkalmával hatalmas a tét. Így könnyen úrrá lehet rajtunk a stressz, amely, a látható jeleken kívül a legrosszabb esetben belső bizonytalanságot okoz és megnöveli a hibázás lehetőségét.

Pozitív és negatív stressz

Mindenféle stresszhelyzet tünetei attól függnek, hogy valakinél a szimpatikus vagy a paraszimpatikus idegrendszer kerül túlsúlyba – magyarázza Dr. Alpár Zsuzsa pszichológus. A szimpatikus idegrendszer tipikus tünetei a szívdobogás, izzadás, kézremegés, a paraszimpatikus idegrendszer esetében pedig gyomor-bél traktust érintő problémák, például hasmenés, görcs vagy hascsikarás.

A szakember szerint az igazi vízválasztó, hogy valaki képes-e kordában tartani a szorongását. Ha igen, akkor élénkíti és olyasmi is eszébe juthat, amiről nem is gondolta volna, hogy elő tudja hozni a memóriájából. Ha viszont valakit teljesen elönt a stressz és ennek a sok-sok testi velejárója, akkor az „debilizáló” szorongás, ami „butítja” az illetőt. Ha valaki képes arra, hogy súlyán kezelje a szorongást és megértse, hogy az állásinterjúnak van tétje, viszont „nem ezen múlik a világ”, akkor képes lesz arra, hogy izgalma ellenére is helyt álljon – véli a pszichológus.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő szerint nagyon fontos, hogy előzetesen készüljünk fel és alaposan gondoljuk át, hogy a várható kérdésekre mit fogunk válaszolni. Ne felejtsük el, hogy a szituáció a felvételiztető számára is legalább olyan stresszes helyzet, hiszen produkálnia kell az adott pozícióra a megfelelő jelöltet. Ha valakinek remeg a keze, dobol az asztalon, kapkod vagy rázza a lábát, az egyértelmű jel arra, hogy az illető stresszszintje igen magas.

A szakember tapasztalatai alapján a közép-és felsővezetők többsége már megtanulta kezelni a stresszt és a felvételi beszélgetés esetén nem produkálja az idegesség látható jeleit. Pályakezdők esetében azonban még gyakran előfordul a „kéz-és lábremegés”. Sokat segít, ha az interjúztató lazább, barátságosabb légkört teremt a beszélgetés alatt.

 Stresszmentesen az állásinterjún 

A késés és az üres gyomor csak ront a helyzeten

Az egyik legfontosabb szabály, hogy érkezzünk pontosan az interjú helyszínére, ezzel rengeteg idegeskedést spórolunk meg magunknak, a kellemetlen szituációkról nem is beszélve. A legjobb, ha pár nappal a nagy nap előtt feltérképezzük a környéket, esetleg csinálunk egy próbautat, melynek során lemérjük, hogy hány perc alatt érhetünk a helyszínre és milyen parkolási lehetőségek vannak a környéken.

Fontos, hogy az állásinterjúra semmiképpen se induljunk el üres gyomorral, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról is. Stresszhelyzetben hajlamosak vagyunk ugyanis ignorálni az éhség vagy szomjúságérzetet, a hiányállapot pedig ronthatja teljesítőképességünket.

Várakozás közben már jobb, ha nem olvassuk újra az álláshirdetést és nem nézzük át sokadszorra a motivációs levelünket.

Ha az idegesség úrrá lesz rajtunk, egyenletes, mély lélegzetvétellel próbáljuk megnyugtatni magunkat. Semmiképpen se folyamodjunk újabb adag kávéhoz, amely csak felesleges szívdobogást okoz az amúgy is felfokozott pszichés helyzetben.