Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pedig a fizetésemelés is éppen úgy része a gazdasági fejlődésnek, mint a GDP, vagy a piaci rés növekedése, ami összességében a kapitalizmus természetének a szerves része. Nem is lehet elvárni a gazdaság pulzusszámának emelkedését anélkül, hogy megfeledkeznénk a humánerőforrások anyagi ösztönzéséről.

Időzítés

A gazdasági recesszió árnyékában, amivel kapcsolatban még mindig érkeznek baljós hírek, merészségnek is tűnhet arról tárgyalni, hogy a foglalkoztatásban lévő szerencsések miként kérjenek több bért. Pedig a kérdés ugyanolyan aktuális ma, mint volt két évvel ezelőtt, hiszen a munkaviszonyban lévő dolgozók számára a válság csak hír, de nem valóság - mondja Ferenc Károly karrier-tanácsadó, aki szerint az utóbbi években országos viszonylatban lett általános, hogy a munkaadók nem, vagy csak igen csekély mértékben emelnek a béreken, mondván: világgazdasági válság van. Viszont a munkavállalók jogos igénye, hogy a fizetésükben legalább az infláció mértékével arányos kompenzáció jelenjen meg, amire az elmúlt időszakban nem igen volt remény.

Ám a pánik fojtogatásának enyhülésével elérkezett az idő arra, hogy végre rátérjenek a munkavállalók a legérzékenyebb kérdésre, a fizetésemelésre - biztat a karrier-tanácsadó, aki azonban óva int attól, hogy bárki lerohanja evvel a főnökét. Ferenc Károly véleménye szerint a sikeres fizetésemelés kérésnek aranyszabálya az időzítés. Semmiképpen ne hétfőn, a munkakezdés idején járuljunk evvel a menedzsmenthez, amikor a legmagasabb hőfokon üzemelnek a vezetők. A tapasztalatok szerint hét közepén, az ebéd utáni, koradélutáni időszakban vihetjük inkább sikerre az ilyen irányú küldetésünket, amikor egy időre fellazul a gyeplő - ajánlja a szakértő.

Hogyan kérjek fizetésemelést?

Higgadtan, nyugodtan

Az egyeztetés előtt néhány nappal egyeztessünk a főnökkel időpontot - javasolja Nagy Péter coach, aki szerint a sikeres fizetésemelés kulcsa, hogy nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sugalljunk. Azt kell éreztetni a vezetőkkel, hogy nincs félnivalónk, mert tisztában vagyunk az értékeinkkel, ami a cég számára is ugyanolyan fontos, mint nekünk.

Bejelentés nélkül semmiképpen sem lehet berontani az igazgatóhoz, hogy emeljen a bérünkön - figyelmeztet Nagy Péter - mert ezt csak támadásként, sőt zsarolásként fogják dekódolni, ami semmiképpen sem vezethet a juttatási csomagunk növekedéséhez. A bejelentkezés utáni időben érdemes felkészülni arra, hogy mit és milyen hangsúlyban mondunk, amit jó, ha előre megkomponálunk, mint egy szimfóniát - hangsúlyozza a coach.

Nem kérni, javasolni

Csendes, ám határozott modorban vezessük fel a béremelés ügyben kompetens személynek, hogy mi milyen hatékony és jó munkaerők vagyunk, amúgy, amit érdemes bevételi eredményekkel, egyéni sikereinkkel is alátámasztani - ajánlja Nagy Péter. Ezután hasznos lehet, ha a konkurencia hozzánk hasonló pozíciójában lévő alkalmazottjának a fizetését hozzuk fel mint példát, ami megfelelőképpen tükrözi az fizetésemeléssel kapcsolatos elképzeléseinket.

Jó, ha hangsúlyozzuk, hogy a piaci pozíciónk csak megfelelő anyagi ösztönzéssel tartható, amire kérjünk konkrét javaslatokat. Viselkedjünk úgy, mint az, aki elsősorban a cég érdekeit nézi, aminek megbecsült alkalmazottakra van szüksége, hogy a mostani viharos helyzetből végre nyugodt vizekre hajózzon. Óriási hiba és tilos a személyes bajainkra hivatkozni béremelés ürügyén, mert ebből a szövegkörnyezetből csak a kérés presszióját fogják kihallani, aminél csak az ellenérzés garantált.