Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Képzeljük magunkat a következő helyzetbe: lelkesen nézegetjük a nyári szakmai gyakorlati ajánlatokat, amikor hirtelen szembe jön az IGAZI! A kiírás minden egyes pontjánál lelkesen bólogatunk, hogy igen-igen, ez is megvan, szinte már a zsebünkben érezzük a lehetőséget, és szemünk előtt egy izgalmas, hasznosan eltöltött nyár lebeg, amikor felvillan az utolsó sor: „Kérjük, csatolja az önéletrajzát.”

Persze nagyjából tisztában vagyunk vele, hogy hogyan is néz ki egy önéletrajz: a végzettségeink, illetve szakmai tapasztalataink felsorolása, pontokba szedve. Igen ám, de mi a helyzet, ha néhány releváns egyetemi óránál, egy-két hónap diákmunkánál és az Excel, illetve az Internet felhasználói szintű ismeretein kívül, sok minden mást nem igazán tudunk felsorolni?

Nem kell kétségbe esni, teljesen érthető, ha frissen végzett diplomásként vagy egyetemi hallgatóként még nincsen szakmai tapasztalatunk! Ráadásul, abból a kevéske alapanyagból is ki tudjuk hozni a legtöbbet, ami a rendelkezésünkre áll, csak ügyesen kell tudnunk szerkeszteni. Az alábbi tippek pontosan ehhez nyújtanak segítséget!

1. Lépés: Öteltelés

Az első és legfontosabb, ha megtaláltuk álmaink gyakornoki lehetőségét/lehetőségeit, hogy alaposan utánajárunk, pontosan mik is az elvárások, hogy tudjuk, miket érdemes kiemelnünk az önéletrajzunkban, mikre fektessük a hangsúlyt. Próbáljunk meg olvasni a sorok között, hogy milyen típusú gyakornokra vágynak, milyen szavakat használnak a jellemzésére.

Gyűjtsünk egy csokorba minden olyan tapasztalatot, amik általánosságban egy állásjelentkezéshez szükségesek lehetnek, és majd ezeket szűkítsük az alapján, hogy éppen az adott kiírás, mit vár el.

- Iskolák, végzettség

- Nyári munka, időszakos munka, HÖK

- Önkéntes munkák

- Bármilyen diákszervezet, sporteredmény, szakkör

Gondolkodjunk nyitottan! Lehet, hogy egy vendéglátós nyári munka elsőre nem tűnhet relevánsnak egy marketing gyakornoki állásnál, de, ha olyan gyakornokot keresnek, aki dolgozott már csapatban, vagy átlátja a komplexebb helyzeteket is, máris más megvilágításba kerül a fenti tapasztalatunk!

Hogyan jelentkezzünk egy gyakornoki állásra?

2. Lépés: Felosztás

A lap legtetején, kiemelten, vastagon szedve szerepeljen a kontakt információnk: név, telefonszám, email cím. Utóbbi esetében, egy, a nevünkből álló címet adjunk meg, ne pedig az egyáltalán nem bizalomgerjesztő a zsofiponi94@yahho.com-ot. Ezek után jöhet a LinkedIN profil link, vagy esetleg a saját weboldalunk, portfóliónk linkje.

Az önéletrajz felépítése alakuljon a következő képpen:

- Iskolai végzettség / Díjak, elismerések

- Munkatapasztalat

- Kiegészítő tevékenységek

- Egyéb jártasság / Érdeklődési körök

Természetesen, nyugodtan elvehetünk, vagy hozzáadhatunk pontokat. Ha például sok az önkéntes tapasztalatunk, csináljunk neki egy külön szekciót!

Az önéletrajz felépítésében egyébként nagyon sokat tud segíteni egy minta is, ne féljünk használni ezeket! Itt, a Profession.hu oldalán is találhatunk például egy remek CV készítő programot!

3. Lépés: A szekciók megtöltése információval

Mindig fordított időrendben adjuk hozzá a pontokhoz az információt, tehát, ami a legrégebben történt, az legyen az utolsó pont, és mindig legfelül legyen az, ami a legfrissebb.

Iskolai végzettség / Díjak, elismerések

A magától értetődő információkon kívül (mikor és hol végeztünk, milyen szakon) nyugodtan ide írhatjuk a különböző díjakat, ösztöndíjakat, külföldi tanulmányi utakat is.

Pontokba szedve akár azokat az órákat is felsorolhatjuk, amik kifejezetten szorosan kapcsolódnak a megpályázni kívánt gyakornoki álláshoz.

Munkatapasztalat

Itt nem a fizetett munkatapasztalatra kell gondolni, hiszen nagy valószínűséggel ilyenünk még nincsen, és ez nem kell, hogy elrettentsen minket a jelentkezéstől. Soroljunk fel minden olyan közösségi, diák, nyári munkát, amik rávilágítanak különböző személyiségjegyeinkre! Ha például részt vettünk egyetemi programok szervezésében, vagy szerkesztettük az egyetemi lapot, ezek mind fontos és nagyon is megemlítendő tapasztalatok.

Kiegészítő tevékenységek

Ha volt bármi olyan szakkör, klub, ami meghatározó volt egyetemi éveink alatt, itt soroljuk fel őket. Lehet ez egy énekkar, egy sport klub, egy idegennyelvű szakkör – ez mind arról árulkodik, hogy milyen az értékrendünk, érdeklődési körünk és hogyan töltjük a szabadidőnket.

Ha alaposan utána tudunk járni az állást kiíró cégnek, még akár olyan apróságokat is felfedezhetünk, hogy az egyik vezető ugyanoda járt egyetemre, mint mi, és ugyanúgy tagja volt a színházi körnek. Máris a kezünkben van egy remek közös téma, amiről majd az interjún beszélgethetünk!

Egyéb jártasság / Érdeklődési körök

Beszélünk egy harmadik idegen nyelven? Autodidakta módon megtanultunk kódolni? Ezeket az extrákat soroljuk fel ebben a részben! Azonban legyünk őszinték és kritikusak magunkkal: az, hogy egy hónapot tanultunk spanyolul még nem azt jelenti, hogy vígan le tudunk majd ülni az ügyfelekkel tárgyalni Madridban!

Nyugodtan említsük meg a hobbijainkat is, hiszen azok is sokat elárulnak a személyiségünkről.

Pályamódosítás

4. Lépés: Finomhangolás

Most, hogy minden információ a helyére került, nem marad más hátra, mint, hogy 100%-osan meggyőződjünk róla, hogy a legutolsó betűig minden tökéletes.

Az önéletrajzunk férjen el egy A/4-es oldalra és legyen átlátható. A nyelvtani ellenőrzésen túl, próbáljuk meg a cég szemével átolvasni az egészet. Minden releváns információ benne van? Csak a releváns információk vannak benne? Van benne valami olyan extra pont, ami kifejezetten meggyőző lehet?

Amellett, hogy törekedjünk arra, hogy minden a lehető legnagyobb rendben legyen, azért ne felejtsük el, hogy a cég HR munkatársa is pontosan tisztában van vele, hogy most kezdünk neki a karrierünk építésének, így nem is várnak egy több oldalas kisregényt. Ne feledjük, hogy bár egy szépen összeszedett, átlátható és átgondolt önéletrajz sokat számít, a nap végén a személyiségünk lesz az, ami a legmeggyőzőbb.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala