Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tegyen úgy, mint a színészek! A felgyülemlett adrenalint fordítsa a teljesítmény növelésére. A stresszel járó testi tünetek (feszültség, émelygés, szapora szívverés) adrenalin hatására alakul ki és felkészíti a szervezetet a „harcolj vagy menekülj” állapotra. Ez a reakció egy ősi reflex, amelynek célja a vészhelyzetekben a menekülésre való felkészülés. Ősidőkben a veszélyt egy ragadozó jelentette, ma egy interjúztató miatt szűkülhet össze a gyomra. A stressz testi tüneteit relaxációs módszerekkel kordában tudja tartani.

A stressz növelheti is, de csökkentheti is a teljesítményét. Ha az izgalom túl erős, akkor az interjún nyújtott teljesítménye nem biztos, hogy olyan lesz, amilyet korábban elképzelt. Próbálja csökkenteni a stresszt, készüljön fel, amennyire csak lehet az interjúra.

Az interjú reggelén, amikor szapora szívveréssel ébred, lélegezzen mélyeket és vizualizálja aznapi sikereit. Képzelje el a szobát, az interjúztatót és persze saját magát, amit nyugodtan és mosolyogva válaszol a kérdésekre.

Gondoljon arra, ha behívták interjúra, akkor az már jó jel, az önéletrajza alapján a tapasztalatai, és a képzettsége megfelelőnek látszik. Egy komoly akadályt máris sikerrel vett. Legyen optimista és koncentráljon arra, hogy mit tud, milyen szakmai ismereteket és tapasztalatokat gyűjtött eddig.

Bár minden interjúnál nagy a tét, mert az interjúra történő behívások manapság nem pottyannak csak úgy az égből, mégis arra bíztatom, hogy ne idegeskedje túl a helyzetet, hanem próbáljon önmaga maradni. Higgye el, az interjún “átjön” ha szerepet játszik és egy tapasztalt interjúztató nagyon hamar észreveszi. Adja önmagát! - ez a legjobb taktika.

Legyen felkészült, de ne vigye túlzásba

Soha ne menjen interjúra felkészületlenül; olvassa el a cég honlapját, ismerkedjen szolgáltatásaival, termékeivel, keressen rá a neten, milyen újdonságok vannak, milyen események történtek, milyen fejlesztéseket terveznek. Az alap információkkal, irányzatokkal mindenképpen legyen tisztában, hiszen így kérdéseket is jobban tud feltenni. Teljesen részletekbe menően nem kell memorizálni a cég eladási statisztikáit és bevételeit. Nem hat természetesen, ha egy pályázó fejből idézi az összes számot és adatot.

  Hogyan csökkenthető a stressz az interjú előtt?  

Gyakoroljon

Kérje meg egy barátját vagy családtagját, hogy játsszanak el egy interjú szituációt. Ha van alkalma, vegye fel saját hangját, és a gesztusait is. Nagyon hasznos lesz ezeket visszahallgatni és – nézni, rengeteget tanulhat belőlük.

Legyen tisztában erősségeivel és beszéljen is róluk

Gondolja át, hogy mivel tud hozzájárulni ahhoz, hogy a cég működése javuljon vagy a munka jobban szervezett legyen. Milyen tapasztalatokat szerzett, milyen nyelveken beszél, dolgozott-e nemzetközi csapatban, mennyire könnyen ismeri fel és oldja meg a problémákat. Fontos a leendő munkaadóknak is, hogy tisztában legyenek az Ön képességeivel és erősségeivel. Ha Ön nem említi meg ezeket az interjún, akkor nem fognak róluk tudni. Az interjún fontos még, hogy kiderüljön, mennyire illeszkedne bele a cégkultúrába, és a csapatba. Ha lehetősége van, akkor beszéljen korábbi tapasztalatairól, hogy lássák mennyire csapatjátékos, hogyan kezeli a konfliktusokat.

Mosolyogjon

Bármennyire is stresszes a helyzet, próbáljon mosolyogni. Oldja a feszültséget és magabiztosabbnak fog tűnni. Próbálja meg magát jól érezni ebben a helyzetben, noha nagy a tét, higgye el, az interjúztatónak is fel fog tűnni, ha őszinte a mosolya.

Hagyja a gondjait a szobán kívül

Bizonytalanságát, szorongását hagyja kívül az interjúszobán kívül. Próbáljon arra koncentrálni, amit tud és nem arra, amit nem. Ne rágódjon azon, hogy jól válaszolt-e néhány perccel ezelőtt, a pillanatra fókuszáljon. Majd az interjú után levonhatja a tanulságokat. Ha nem ért egy kérdést, vagy úgy érzi, hogy nem érti, akkor nyugodtan kérdezzen vissza. Jobb egy visszakérdezés, mintha nem arra válaszol, amit kérdeztek.

Ne hagyja a testét beszélni

A testbeszéde többet elárul, mint gondolná. Ha előreejtett vállal ücsörög, szinte összegörnyedve és az ujjait ropogtatja vagy dobol az asztalon, akkor nincs az a HR-es, aki azt gondolná, hogy Ön kellemesen érzi magát ebben a helyzetben. Egyenesedjen fel és mosolyogjon optimistán. Kontrollálja amennyire tudja a keze és a lába mozgását, valamint szorítsa a minimumszint alá a torokköszörülést, és az ideges köhögcsélést is.

Fontos, hogy tartsa a szemkontaktust. Zavaró lehet, ha csak ritkán néz a beszélgető partnerére, vagy éppen ellenkezőleg állandóan őt nézi. Találja meg az arany középutat.

Ha a látszat azt mutatja, hogy Ön nyugodtan ül és mosolyogva, gördülékenyen válaszol az interjúztató kérdéseire, akkor már jó úton jár a munka elnyerésére.

… amiből tanult

Az interjún illik igazat mondani, bár ha arra gondol, hogy egy-egy pozícióra manapság többszázan is jelentkezhetnek, akkor lehet, hogy érdemes saját magát és teljesítményét kicsit “fényezni”. Ha problémák, félbe hagyott projektek és konfliktusok kerülnek szóba, akkor ne kudarcként vagy bukásként emlegesse ezeket, hanem olyan helyzetekként, amelyekből tanult és tapasztalatot szerzett a jövőre nézve.

Stresszt csökkentő tanácsként még annyit: az interjú előtt ne fogyasszon sok nikotint és koffeint, alkoholt sem. Igyekezzen magát kialudni, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassa. Alaposan gondolja át, hogy hogyan jut el az interjú helyszínéig és induljon el időben.

Ha a fenti tanácsokat megfogadja, akkor lehet, hogy hosszabb időt vesz igénybe az interjúra történő készülés, de megéri, hiszen jóval nyugodtabban és felkészültebben fog nekivágni, jobban tudja, hogy mire számíthat és válaszok is lesznek a tarsolyában, azaz növeli esélyeit egy állás megszerzésére.