Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Aki dolgozik, hibázik is – tartja a mondás, mégis nehezen kezeljük és nehezen lépünk túl rajta, ha elszúrtunk valamit a munkahelyünkön. A teljesítményünket ugyanakkor nem a hibázás ténye befolyásolja leginkább, hanem az, hogy hogyan nézünk szembe vele, hogyan javítjuk ki. Lássuk, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj!

Reagáljunk azonnal

Ha hibát vétettünk, a legrosszabb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk a szőnyeg alá söpörni és várunk. A hibáknak sajnos van egy olyan tulajdonságuk, hogy idővel kiderülnek, így egy kis bakiból könnyen válhat tényleges probléma, amit viszont már nem lesz olyan egyszerű kijavítanunk – nem érdemes tehát várnunk, azonnal cselekednünk kell. Bár ott lebeghet a szemünk előtt a kirúgás félelme, ezt félre kell tennünk, hogy időben kezelni tudjuk a kialakult helyzetet.

Kezdjük azzal, hogy beismerjük a tévedésünket, hiszen ilyenkor mindenféle magyarázat kifogásnak, mentegetőzésnek tűnhet! Semmiképpen ne hárítsuk másra a felelősséget, ez mindig fordítva sül el! Álljunk a megfelelő emberek elé és adjunk számot a problémáról, kérjünk bocsánatot és vállaljuk a felelősséget, emellett pedig készüljünk előre megoldási javaslatokkal is, hogy lássák rajtunk, mi azon vagyunk, hogy minél hamarabb meg tudjuk oldani a kialakult helyzetet. Ha egyedül nem lehet, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni!

Vállaljuk a következményeket

Bármennyire jól kezeltük a problémát, azzal számoljunk, hogy egy hibának vannak következményei – lehet, hogy a főnökünk szemében kicsit visszaesett a teljesítményünk, vagy a kollégáink belénk vetett bizalma ingott meg. Ez természetes és a legjobb, amit tehetünk, ha igyekszünk újból bebizonyítani, hogy lehet ránk számítani és ez egy egyszeri eset volt, ami a jövőben nem fog megismétlődni. Amellett, hogy a munkánkat extra gondossággal végezzük ezek után, kérdezzünk rá, hogy esetleg vállalhatunk-e olyan plusz feladatot, amivel ellensúlyozhatnánk a hibánkat! A felajánlás már önmagában elég lehet ahhoz, hogy megváltozzon a rólunk kialakult esetleges negatív vélemény.

Tanuljunk belőle

Érdemes átgondolnunk, hogy mi vezetett a hibánkhoz: nem figyeltünk oda eléggé, esetleg a lustaságunkból fakadt? Nem volt elég információnk? Segítségre lett volna szükségünk? Nem volt elég időnk a feladat elvégzésére? Ha megértjük, hogy mi a hiba oka, legközelebb könnyebben el tudjuk kerülni. Változtassunk a munkamódszerünkön, ha úgy ítéljük meg, hogy a mi figyelmetlenségünk okozta, ugyanakkor ne féljünk kérdezni, ha nem teljesen világos egy utasítás, és bátran kérjünk segítséget, ha úgy gondoljuk, egyedül megugorhatatlan egy feladat!

Lépjünk tovább

Ha végigmentünk a fenti lépéseken, már nincs más hátra, mint továbblépni. Tévedni emberi dolog, mindenki hibázik, így felesleges hetekig rágódnunk és ostoroznunk magunkat. Valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlenek, akik hasonló szituációba kerültek, a világ mégsem állt meg. Ha úgy érezzük, hogy a hibánk abból fakadt, hogy nem a megfelelő helyen vagyunk, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb lehetőséget!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala