Országosan is példaértékű lehet az az együttműködés, amelyet Zalaegerszeg és Nagykanizsa önkormányzata, a mindkét városban jelen lévő Pannon Egyetem, valamint 5 jelentős hazai és nemzetközi hátterű cég kötött a műszaki és informatikai duális felsőoktatás erősítése érdekében - közölte Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a távirati irodával.

A két önkormányzat, az egyetem, illetve a Flextronics International Kft., a GE Hungary Kft., a Honeywell Hőtechnikai Kft., a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft., valamint az Anton Kft. között létrejött megállapodás kapcsán a városvezető úgy fogalmazott: a szereplőknek érdekük, hogy növekedjen a hallgatói létszám, s ezáltal ki tudják elégíteni az egyre növekvő munkaerőigényt.

Íme a mérnökállások - nem csak Zalában

- Zala megyében ilyen mérnökállásokat találhatunk. Részletek >>>

- Keszthelyre, Nagykanizsára és Zalaegerszegre is keresnek mérnököket.

- Mérnökök országszerte ilyen munkalehetőségek közül válogathatnak.

- Gépészmérnököknek, villamosmérnököknek, minőségbiztosítási mérnököknek rengeteg állást kínálnak, de a speciális mérnöki területeken is sok pozíciót találhatunk.

- Fejlesztőknek, programozóknak ilyen állásokat kínálnak.

- Projektmenedzsment területre keresnek mérnököket és informatikusokat is.

- Keresnek IT-tanácsadókat, tesztmérnököket, rendszertervezőket is.

- Akár távmunkában is dolgozhatunk.

- Gyakornoki helyeket is találhatunk.

- Külföldi munkákat is kínálnak! Részletek >>>

Nagy a hiány a mérnökökből

A zalai megyeszékhelyen éppen a munkaerőpiaci igények miatt indult el 2002-ben műszaki felsőoktatás, és 2012-ben Kecskeméttel együtt itt indult el az országban elsőként a duális mérnökképzés. Rangot ad a városnak a minőségi felsőoktatás, ezért - a közép- és felsőoktatásban a hiányszakmákra kiterjesztett saját ösztöndíjrendszerrel együtt - jövőre már több mint 200 millió forintot fordít az önkormányzat felsőoktatási célokra.

Hiánycikk a mérnök

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere úgy vélekedett, hogy "nagyon nagy bajban vagyunk", mert csak nehezen találni felsőfokú műszaki végzettségű szakembereket a megyében. A felsőoktatás mellett azonban fontos, hogy már a középiskolásokat is meg kell szólítani, igyekezni kell a megyében tartani a leendő hallgatókat, mert Budapest ezen a területen is "elszippantja" a diákokat. Emlékeztetett arra, hogy Nagykanizsán a közelmúltban létrejött egy víztechnológiai kutatóközpont, amely a Hidrofilt Kft. mint hazai magántulajdonú cég, a Pannon Egyetem és az önkormányzat együttműködésének köszönhető, és ezzel minta lehet mások számára is.

A gazdaság igényeinek megfelelő képzés

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta: a hálózatos intézményként működő, veszprémi székhelyű egyetem öt karon és számos telephelyén csaknem 8000 hallgatót oktat. Megítélése szerint a hallgatókat csak akkor lehet helyben tartani, ha már itt megtalálják a leendő munkaadóikat, illetve náluk bekapcsolódhatnak a kutatásokba, fejlesztésekbe, a gyakorlati munkába, a munkáltatók pedig ezen keresztül már kiválasztásuk előtt megismerhetik őket.

Birkner Zoltán, az egyetem nagykanizsai campusának igazgatója arról beszélt, hogy a felsőoktatási vezetők az utóbbi években egyre gyakrabban találkoznak vállalatvezetőkkel, mert a gazdaság "kikényszerítette" a munkaerőpiac igényeinek megfelelő oktatást. Zalában jelenleg már 40 duális képzőhely segíti a felsőfokú oktatást, de nemcsak a műszaki és informatikai képzésre kívánják kiterjeszteni az együttműködést, hanem például a Keszthelyen vezető szerepet betöltő agrárképzésre is.

A megállapodást aláíró cégek nevében Lang János, a Flextronics alelnöke kifejtette: Zalában nagyon nagy szükség van erős műszaki felsőfokú oktatásra, mert jelentősen iparosodott a térség, ahol nagyon komoly cégek települtek meg. Nem lehet szétválasztani az erős ipart az erős felsőoktatástól, s a duális informatikai és mérnökképzés révén sokkal gyorsabban egymásra találhatnak a hallgatók és a vállalatok.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2500 új állás

Zala megyében 24 százalékkal csökkent az elmúlt évhez képest októberben az álláskeresők száma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya az MTI-vel. Október végén 8552 álláskeresőt regisztráltak a Zala megyei kirendeltségeken, míg a tavalyi év azonos időszakában 11 264, szeptemberben pedig 8749 ember szerepelt a nyilvántartásban.

Kétszázzal csökkent a regisztrált álláskeresők száma. A megye három térségében kevesebb az álláskereső, mint szeptemberben. A feldolgozóipari cégek bővülő  munkaerőigényének köszönhetően a legnagyobb mértékben a nagykanizsai járás területén csökkent, míg a szezonális hatásokra legérzékenyebb keszthelyi térségben 8 százalékkal nőtt az álláskeresők száma. A nyilvántartott álláskeresők 12 százaléka, mintegy ezer fiatal volt pályakezdő.

Az álláskeresési ráta októberben 6,6 százalékra csökkent Zala megyében: a mutató a szeptemberinél 0,2 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 2 százalékponttal volt alacsonyabb.

A munkáltatók októberben ezer új álláshelyet jelentettek be, ebből 700-at az elsődleges munkaerőpiacon. Az év első 10 hónapjában 9500 nem támogatott új álláshely volt a megyében.

Zalaegerszegen a jövő év végéig mintegy 2500 új álláshely jön létre, s ezek 20 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre vár - tette hozzá Zalaegerszeg polgármestere.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaerőhiány, mérnök, hiányszakma, állásajánlat, Zala megye