A fiatalok külföldre vándorlása az egyik legjellemzőbb jelenkori társadalmi trend. Számos oka lehet annak, ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy külföldön szeretne letelepedni: egyesek úgy vélik, anyagilag jobban járnak, ha külföldi munkát vállalnak, mások a karrierjükkel kapcsolatban látnak kihagyhatatlan lehetőségeket.

Nyelvtudás - tanulás nélkül?

Ha valaki azért szeretne kiköltözni külföldre, hogy "tanulás nélkül" elsajátíthassa a választott idegen nyelvet, még ő is jól teszi, ha még itthon lépéseket tesz az eredményesebb fejlődésért. Gönczy Edit, a Bar-Angol program alapítója nemrég előadást tartott arról, hogy a külföldre utazók hogyan készülhetnek fel a legalaposabban a váratlan nyelvi nehézségekre és azzal kapcsolatban is hasznos tanácsokat adott, hogy a többiek miként teremthetik meg itthon a nyelvtanuláshoz elengedhetetlen intenzív nyelvi környezetet.

Hasznos tippek külföldi munkához

A GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai alapján három évvel ezelőtt 60 ezer magyar dolgozott legalább fél évet külföldön, míg 2013-ban több mint 250 ezer embert regisztráltak. Szalai Gabriella, az AngolNyelvTanitas.hu alapítója a trendre reagálva második tréningjét szervezte azok számára, akik fontolgatják a külföldre költözést, hogy ellássa őket a leghasznosabb információkkal.

Votisky Petra expat-coach és pszichológus, a külföldre költözés buktatóiról, illetve a kulturális sokk okozta problémákról beszélt. Tanay Marcell, Magyarország legnagyobb külföldi munkaközvetítő cége, az EUWork Kft. képviselője a külföldi álláskeresésről tartott előadást, míg a világutazó blogger, Harmincz Rita saját tapasztalataival bátorította az érdeklődőket.

Íme 5 tipp!

1. Még a külföldre indulás előtt töltsük fel a szókincsünket panelmondatokkal!

Ezeket a mondatokat el kell mélyítenünk, és gyakorolnunk kell. Ezek azok a kifejezések, melyeket egyből érdemes alkalmazni, ha valamilyen kommunikációs problémával találkoznak: túl gyorsan beszél a partner, nem értenek valamit, vagy nem tudják pontosan kifejezni magunkat.

2. Az a lényeg, hogy megértsék, mit akarunk!

Gönczy Edit szerint az a leggyakoribb probléma, hogy az emberek nem a kommunikáció céljára fókuszálnak, hanem arra, hogyan fejezhetik ki magukat a legtökéletesebben, pedig az első lépés, hogy megértessük magunkat, majd ez után jöhet a mondatok minőségének csiszolása.

"Az a tapasztalatom, hogy a tanulók igen komoly gátakat építenek fel magukban azzal, hogy sok időnek érzik, mire összeállítanak egy mondatot, nem gondolják elég választékosnak szókincsüket, illetve nem tartják megfelelőnek kiejtésüket. Ezek a frusztrációk pedig önbizalomhiányhoz vezetnek, ami kihat a kommunikáció sikerére is"- mondta előadásában Gönczy Edit, aki a Bar-Angol elnevezésű programját épp ebből a célból hozta létre a beszédkészség elsajátítására.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Keressük a lehetőségeket, töltsünk sok időt külföldiekkel!

"A külföldre indulóknak a megfelelő felkészülés érdekében még itthon szükséges lépéseket tenniük. Keresniük kell azokat a lehetőségeket, ahol használni tudják az idegen nyelvet, illetve az is hatalmas segítség a számukra, ha minél több időt tudnak eltölteni külföldiekkel. Ezzel hozzászoknak az igazi beszélt angolhoz és a különböző akcentusokhoz. Óriási előnnyel indul, aki ezekhez még itthon hozzászokik"- tette hozzá Gönczy Edit.

4. Aktivizáljuk a meglévő passzív szókincsünket!

Amellett, hogy az elsődleges célunk az, hogy megérték, amit mondani akarunk, a szókincsünket is fejleszteni kell. Szükség van a tanulásra, de nagyon fontos, hogy a gyakorlatban, a kommunikáció során képesek legyünk megértetni magunkat, és megértsük, amit nekünk mondanak.

5. Tanuljunk meg túllépni a hibáinkon!

Nem kell azonnal tökéletes kiejtéssel, hibátlan nyelvtanisággal és választékosan beszélnünk. Aki nem próbálkozik, az nem is hibázik.

enlightened Külföldön dolgozó magyarokat bemutató sorozatunkat itt olvashatja!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, nyelvtudás, nyelvtanulás, kivándorlás