Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Korábban már írtunk a kölcsönös megértésen alapuló beszélgetés szabályairól, amit érdemes kiegészítenünk a hallgatás sokak által alábecsült, mégis nagyon fontos képességével. A magánéletünkben és a munkahelyünkön ugyanis egyaránt nagy jelentősége van annak, hogy milyen minőségben vagyunk képesek hallgatni, meghallgatni, megérteni azt, ami körülöttünk elhangzik. 

A mindennapi hangzavar érzéketlenné tesz

A minket körülvevő jelenlegi környezet nem túlzottan kedvez annak, hogy megfelelően ki tudjuk szűrni a különböző hangok, zajok közül azokat, amelyek számunkra értékes információkat hordoznak. Egyszerűen nehéz hallgatnunk, mert a folytonos kakofónia zavaró, és igencsak fárasztó. Sokan fejhallgatók segítségével szigeteljük el magunkat a külvilágtól, mintegy saját személyes hangbuborékot létrehozva magunk körül, ami érthető és indokolt, azonban így megfosztjuk magunkat annak lehetőségétől, hogy a kívülről érkező zajok közül eljussanak hozzánk azok, amelyek valamiért fontosak, vagy informatívak lehetnek számunkra. Türelmetlenek, fáradtak lettünk és érzéketlenné váltunk a világ hangjai iránt.

A siker kulcsa a figyelmes hallgatás

Hallgatás helyett beszélni szeretünk inkább, pedig az előmenetelünk gyakran nem azon múlik, hogy mit mondunk, hanem sokkal inkább azon, hogy figyelünk-e arra, amit nekünk mondanak, meghalljuk-e a lényeges tartalmat. Első hallásra mindez egyszerűnek tűnik, de vagyok tényleg tudunk megfelelően figyelni? 

A válasz sajnos nem túl kecsegtető: gyakorlatilag lassan, de biztosan elvesztettük a hallgatási képességünket és kutatások szerint mindössze a negyedére emlékszünk annak, amit hallunk. Ez pedig egyáltalán nem triviális probléma, hiszen kizárólag a tudatos és koncentrál hallgatás teremthet megértést is. Éppen ezért Julian Treasure kommunikációs szakember TED előadása nyomán összeállítottunk egy kis útmutatót arról, hogy milyen megoldások léteznek hallgatásunk fejlesztésére.

Négy módszer a koncentrált hallgatás gyakorlására

1. Legyünk csendben

Napi három perc néma csend. Ez egy csodálatos gyakorlat, amely segítségével újra kalibrálhatjuk a fülünket, hogy az ismét képes legyen hallani a csendet.

2. Fedezzük fel a hangcsatornákat

Mivel sok időt töltünk zajos környezetben, használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket. Figyeljük meg egy-egy ilyen alkalommal, hogy hány egyéni hangot hallunk. Lehetünk egy forgalmas kávézóban, vagy egy csodás tóparton, ahol madarak csicseregnek a fák lombjai közt, csak hallgassunk figyelmesen! Mit hallunk? Hányféle hangot hallunk? Milyen távolról jönnek a zajok? Ezzel a gyakorlattal a hallásunk minőségét javíthatjuk kiválóan.

3. Ízlelgessük a hangokat

Ne csak figyeljük, élvezzük is a minket körülvevő hétköznapi hangokat Találjuk meg az érdekességet, a ritmikát, a szépséget akár a szárítógép, a porszívó, vagy a laptopunk ventillátorának hangjában! Ez a rejtett kórus folyamatosan ott van velünk, engedjük át a szűrőnkön ezeket a zajokat és ringatózunk olykor együtt a különleges dalamokkal.

4. Négyes ütem

Odafigyelés, visszajelzés, összefoglalás, kérdésfeltevés: ezt a négy részből álló gyakorlatot sikerrel alkalmazhatjuk mindenfajta szóbeli kommunikáció során.

Koncentráljunk és fogadjuk be a beszélgetőtársunktól jövő információkat, értékeljük az általa elmondottakat. Ezután foglaljuk össze a társalgás lényegét és tegyünk fel kérdéseket az elhangzottakra vonatkozóan. Ebből a partnerünk érzékelni fogja, hogy valóban maximálisan fókuszáltunk a kettőnk közti párbeszédre és úgy fogja érezni, hogy értő fülekre talált. Ez utóbbi pedig egy kollegiális, vagy főnök-beosztotti viszonyban egyaránt kardinális kérdés.

A hallgatás tudományát állásinterjúk alkalmával is sikerrel alkalmazhatjuk, ha például a leendő feladatainkat, vagy a szervezeti működést ismertetik velünk. Minden HR-esnél jó pont, ha a jelöltön látja az őszinte érdeklődést, amelyből le tudja szűrni, mennyire illik majd be a pályázó leendő csapatába, új munkakörébe. A Profession adatbázisában lévő jelenleg nyitott pozíciókat itt nézhetjük meg, de beállíthatunk saját keresési feltételeket is szakmai múltunk és képzettségünk alapján. Ha hírlevélre is feliratkozunk, vagy feltöltjük önéletrajzunkat, jelentősen lerövidíthetjük az álláskereséssel töltött időt. A Profession Facebook és Instagram oldalát is követve pedig a munka világának újdonságairól és érdekességeiről sem maradunk le!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, kommunikáció, hallgatás, megértés