Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tény: a járványhelyzet miatti átalakulások következtében sokan elveszítették az állásukat és sokan keresnek más szakmákban elhelyezkedési lehetőséget. Megnőtt a végzettséget nem igénylő, belépő szintű állások iránt az igény, így az árufeltöltő, futár, gyermekfelvigyázó állásokat is egyre többen keresik. Azoknak a diákoknak is jó lehetőség lehet, akik zsebpénzkiegészítésként szeretnének munkát vállalni. Ugyanakkor a gyerekfelügyelet nemcsak tapasztalatot, de felelősségteljes hozzáállást is követel: a bébiszitterkedés elvégre nemcsak játék és mese, egy párhónapos vagy páréves gyerek biztonságáért kell felelnünk.

A Lurkó Bébiszitter csapata bébiszittereket közvetít a szülők felé: Kovács Balázs cégvezetőt arról kérdeztük, hogy milyen embereket keresnek ők, milyen tapasztalataik vannak a szülők igényeiről.

Nem csak a pénzről szól

„Működésünk kezdete óta több mint 7000 ember jelentkezett, jelenleg 240 bébiszitterünk van.” – mesél a sokatmondó számokról. „Soha nem azért morzsolódtak le, mert ne lett volna munka, ne találtunk volna családot.”

A vírushelyzet némiképp náluk is lassította a folyamatokat: „Jelenleg is körülbelül 100 ember vár, hogy interjúzhassunk. Személyesen interjúztatunk, de ezt megelőzően már több tesztet kitöltenek a jelentkezők, sokan itt hullanak ki. Szeretjük az igényes jelentkezéseket, ha valaki már itt sem precíz, trehány anyagokat küld, az szerintünk nem jó előjel: a gyerekekre vigyázás fontos, felelősségteljes feladat, amihez kell a pontosság és odafigyelés. A jelentkezőnek pályázatot kell önmagáról elkészítenie, korábbi tapasztalatokat kérünk, azt ellenőrizzük, kell nyilatkoznia, hogy melyik családnál mennyi szolgáltatást nyújtott. Kérünk nyilatkozatot a családoktól is.”

Balázs szerint a legfontosabb, hogy ne egyszerű pénzkereseti lehetőségként tekintsenek a jelentkezők erre a munkára: „Mi egyet kérünk: aki hozzánk jelentkezik, az imádja a gyerekeket. A kezdetektől azzal küzdünk, hogy túljelentkezés van. A kevés igazán jó kiválasztása a legfontosabb számunkra.”

Jó hír, hogy a tapasztalatok szerint ez az a munka, amit 18 év alatt és 70 év felett is lehet végezni: „A kor nem számít, a végzettség nem számít: szeresse, amit csinál, a gyerekekkel töltött idő legyen számára önfeledt időtöltés. Akik csak beadják a jelentkezésüket ezer helyre, és ez az egyik közülük, azok gyorsan kiesnek nálunk. A személyes kisugárzást vizsgáljuk, legyen olyan, akire én is rábíznám a saját gyermekem.”

Bevásárlólista helyett emberi kapcsolatok

Amikor arról faggatjuk, mit értékelnek a szülők a leginkább a bébiszitterek kiválasztásánál, a jó kapcsolódásra hívja fel a figyelmet: „A témában sok a tévhit. Hiába készül a szülő egy 20 elemből álló listával, hogy mik az elvárásai a bébiszitter felé, a kémia számít végül. Hiszen a bébiszitter kicsit családtag: mi úgy gondoljuk, hogy olyan helyen jó dolgozni, ahol amúgy is szívesen lennél a család barátja, és ez fordítva is igaz.” Persze vannak olyan végzettségek, amiket óradíjban is értékel a rendszer: „Három árkategóriába soroltuk tapasztalat és pedagógiai háttér alapján a bébiszittereinket, mert a pedagógus elméleti tudást természetesen megbecsüljük. Ez a legfelsőbb kategória szinte presztízskérdés, van olyan réteg a családjaink között, akiknek fontos ez.”

Balázs és csapata azt tapasztalta, a bébiszitterkedés magányos tevékenység, legalábbis nincs egy munkatársakból álló csapat, akikkel nap mint nap meg lehet vitatni a nehézségeket. Éppen ezért nagy hangsúly fektetnek a szitterek támogatására: „Szakmailag és emberileg is támogatjuk a bébiszittereinket, programokat szervezünk és egy csapatként állunk mögöttük, hogy érezzék nincsenek egyedül. A gondok-bajok megoldása, konfliktuskezelés nálunk nagyon fontos, ezzel sok időt töltünk.”

Úgy tűnik tehát, tényleg szinte bárkinek való ez a munka, egy feltétellel, csak olyan vágjon bele, aki tényleg örömmel tölt időt gyerekekkel. Kalandra és bébiszitterkedésre fel!

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala