Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahelyen az egyik legnagyobb kihívás az, hogy hogyan menedzseljük hatékonyan a különböző típusú embereket, pontosabban a különböző generációkhoz tartozó kollégákat. Két szakértővel beszélgettünk a témában.

Milyen személyiségekről beszélhetünk a generációs különbségek alapján és hogyan kezeljük?

Generációs kérdések a munkahelyen: mire figyeljünk?

Kornélia, egy nemzetközi szállítmányozási cég toborzási tanácsadója így látja a helyzetet: „Vannak általános tulajdonságok, mint például, hogy a „baby boomer-ek”, vagyis a ma 50 és 70 évesek korosztálya visszafogott kommunikációs stílust alkalmaz, míg az Y és Z generáció, vagyis a ma 30-40, illetve 20 évesek az együttműködő, személyes interakciókat kedvelik. Ebből adódik, hogy a fiatalabb generáció jobban reagál egy coach stílusú menedzserre, mint egy tekintélyelvű főnökre.

A másik különbség a változásokhoz való hozzáállásban van. Az Y és Z generációk úgy látják, hogy a változás az új lehetőségekhez vezető út, az X generáció pedig olyannyira hozzászokott az állandó változáshoz, hogy már nemcsak megérti, de el is várja ezt a munkakörnyezetben. Az X generációs munkavállalók a legcinikusabbak a változásokkal szemben, mivel karrierjük során át kellett élniük, hogy egy viszonylag stabil környezetből egy olyan világba kerültek, ahol a költségoptimalizálások és a gyakori átszervezések miatt a változás már norma lett, nem pedig kivétel.” 

Zoltán senior HR partnerként dolgozik egy vállalati jogokra specializálódott jogi tanácsadó cégnél, ahová az elmúlt 3 évben számos új, Y-generációs kolléga került be, akiknek adott esetben napi szinten együtt kell dolgoznia az idősebb korosztállyal. Zoltán szerint a generációk együttműködése egy olyan lehetőség, amely új dimenziókat nyithat a vállalat számára és kreatív energiákat szabadíthat fel. Személyes tapasztalatai alapján az alábbi taktikák segíthetnek:

Változatos csoportállítás

„Tekintsünk a csapatmunkára úgy, mint egy csapatépítő tréningre. Az egymást kiegészítő készségek és különböző nézőpontok felfrissítik a csoporttagok gondolkodását. Ha hosszú távon alkalmazzuk ezt a technikát és rendszeresen változtatjuk a csoportösszetételt, akkor az segíti az innovációt és új probléma-megoldó készségeket alakíthat ki a tagoknál.”

Külső helyszínek

„A generációs súrlódásokat feloldhatja, ha a megszokott munkahelyi struktúrákon kívül is találkoznak a kollégák. Rendszeresen alkalmazzuk a szabadtéri megbeszéléseket, vagy úgy szervezünk egy-egy értekezletet, hogy közös reggelire invitáljuk a csapatot, ahol mindenki hoz magával valami finom falatot, a salátát pedig együtt készítjük el. Az egymás munkamódszereitől való idegenkedés abból is fakad, hogy nem ismerjük a másik hátterét. Ezen segíthet, ha kötetlen formában is van lehetőség az együttműködésre.”

Személyre szabott megoldások

„Ne is próbálkozzunk azzal, hogy közös nevezőre hozzuk a generációkat. Helyette próbáljuk megismerni és megérteni az egyéni igényeket és erre reagálni. Ha a csapattagok külön-külön elégedettek, akkor a csapat egésze is az lesz. Gyakran alkalmazok teljesítményértékelő beszélgetéseket, ahol az egyéni motivációkat próbálom megérteni, hiszen ami az egyik kollégánál jó pont, a másik lehet, hogy éppen attól szenved.”

Nézzük át a fentieket és fogadjuk meg a tanácsokat. Merítsünk önbizalmat abból, hogy több tízezer álláshirdetés vár ránk, és nagy eséllyel az álomállást is megtalálhatjuk, ha kitartóan keressük! Nézzünk szét bátran a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint!  Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést. Ha pedig önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát.

 


Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala