Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Napjainkban is él a vélekedés, miszerint a gap year egyenlő azzal, hogy valakit nem vettek fel a felsőoktatásba, és ki kell töltenie az időt a következő felvételi időszakig. „A szabad év természetesen jelentheti ezt is, sokkal inkább azonban a tudatosan választott lehetőségekről, nem pedig a kényszerről szól. Gap yeart az a fiatal is tarthat, aki ugyan sikeresen felvételizett, mégis bizonytalan a folytatásban, de az alap és mesterképzés között is hasznos lehet ez a szabadon eltöltött idő, ugyanis alkalmat ad arra, hogy az iskolarendszerben menetelő diák egy pillanatra megálljon, és végiggondolja, mivel is szeretne foglalkozni. A gap year során a fiatalok jobban megismerhetik önmagukat, és a munkával, valamint az élet egyéb területeivel szembeni elvárásaik, céljaik is letisztulnak, ráadásul a szerzett tapasztalatok komoly előnyöket jelentenek a munkaerőpiacra lépve is, ha alá tudjuk támasztani az önéletrajzunkban, hogy hasznosan töltöttük el az időt” – kezd bele a témába Arany Anett, a Tempus Közalapítvány Europass koordinátora.

Önkéntesen

Az önkéntesség nagyon jó önismereti terep. „Ez éles, ám minden értelemben támogatott környezetet jelent. Az Erasmus+ program tizenhét és harminc év közötti fiatalok számára teszi lehetővé, hogy akár egy évet töltsenek el külföldön önkéntes munkával. A feltételeket (szállás, étkezés) a program biztosítja, és még némi zsebpénzzel is számolhatnak a résztvevők. Bár a fiatalokat mentorok készítik fel és segítik, mégis egyedül kell helytállniuk egy teljesen ismeretlen közegben, idegen nyelven” – osztja meg Arany Anett.

Gap year: használjuk ki tudatosan! - fejlődés, gyakorlat, gap year

Majd folytatja: „olyan területeken próbálhatják ki magukat a jelentkezők, ahol később, már keresőként nem valószínű, hogy lehetőségük lenne, miközben fontos válaszokat kapnak magukról és arról, hogy merre is induljanak el szakmai pályájukon, hol érzik jól magukat, és mi áll távol tőlük. Tudásban és személyiségben is hatalmas fejlődést jelent egy ilyen év, ami rendkívül értékes a munkaerőpiacon is, a cégek ugyanis keresik a nemzetközi tapasztalattal, szélesebb látókörrel, nyitott gondolkodással rendelkező fiatalokat. Természetesen a hazai önkéntesség is nagyon sokat ad, és jó választás lehet azoknak, akik mondjuk szakmát vagy nyelvet tanulnának.

Szakmai gyakorlat, külföldön

Bár a szakember szerint még igen ritka, hogy egy hallgató úgy döntsön, szünetet tart az alapdiploma megszerzése után, pedig ez az időpont tökéletes lenne egy olyan külföldi szakmai gyakorlatra, ami garantáltan többet ad, mint amit a képzések jellemzően előírnak. „Az Erasmus+ és a Campus Mundi program segítségével a fiatalok megtehetik, hogy mielőtt abszolválnak az alapképzésen, szakmai gyakornoknak jelentkeznek, bárhol a világon. Így nemcsak egy új kultúrát, egy másfajta szemléletet ismerhetnek meg, de betekintést nyernek leendő szakmájukba is, és valós élmények alapján dönthetnek arról, merre folytatják tanulmányaikat. Az is lényeges tapasztalat, ha rájönnek, hogy a korábban megcélzott munkakör nem nekik való, hiszen tudatosabban választhatnak pályát, és csökken annak a valószínűsége is, hogy később pályaelhagyókká válnak, vagyis rengeteg időt megspórolnak maguknak” – emel ki egy fontos pontot a koordinátor.

Akár az önkéntességet választja egy fiatal, akár a szakmai gyakorlatot, a felsőoktatásból kikerülve nagy előnnyel szállhat versenybe a munkaerőpiacon – azonos szaktudású, végzettségű társai mellett. „A gap year tökéletesen alkalmas olyan készségek, képességek fejlesztésére, mint az önállóság, a csapatmunka, a problémamegoldás, az alkalmazkodó készség, a rugalmasság, és az a fajta önbizalom, amire nagy szükség van egy új munkahelyen, hogy a magas szintű nyelvtudásról már ne is beszéljünk. Ezek mind olyan pluszok a diploma vagy szakma mellett, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres karrierkezdéshez. Fontos, hogy azt a tapasztalatot, gyakorlatot, amit a fiatalok akár külföldön megszereztek, képesek is legyenek megmutatni – ebben segíthetnek az Europass dokumentumok, például az önéletrajz vagy a motivációs levél –, hiszen ez a tudás ugyanolyan fontos, mint amit az iskolában megtanultak” – hangsúlyozza interjúalanyunk.

Bárki számára elérhető

Anett tapasztalata azt mutatja, hogy még kevés fiatal van tisztában azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel egy szabad év produktívan eltölthető. „Érdemes tájékozódni az ösztöndíjprogramokról, ugyanis sokkal szélesebb réteg engedheti meg magának a gap yeart, mint azt elsőre gondolnánk. Ez nem azok kiváltsága, akiket otthonról átlagon felüli mértékben támogatnak, az ösztöndíjak gyakorlatilag bárki számára elérhetővé teszik a külföldi tapasztalatszerzést, a fejlődést, az élményekkel gazdagodást. Már a középiskolás évek alatt ajánlott utánajárni a feltételeknek, mert bizonyos programokhoz tanulói, hallgatói jogviszony szükséges, de van olyan opció is, amit ugyan a diplomaszerzés előtt kell megpályázni, de a támogatás a végzést követő egy évig jár.

A tudatosságon és a kitartáson múlik, mit kezdünk az ölünkbe hulló lehetőségekkel. „A gap year kihagyott, elvesztegetett évvé is válhat, vagy lehet jól eltervezett és végrehajtott is, ami számos nyereséggel zárul. Ez igaz egy külföldön vállalt gyakornokság vagy önkéntesség esetén is. Meg kell tanulni tervezni, időt beosztani, és reflektálni az elért eredményekre. Úgy vélem, a szabad évet sokkal nehezebb elkezdeni, mint jól megcsinálni. Bátorság kell az elinduláshoz, főleg, ha a környezet szkeptikus. És persze tudni kell abbahagyni is, pontot tenni a sok új élmény, ismeretség, tapasztalás végére. Az önmérséklet elengedhetetlen ahhoz, hogy ne váljon cél az eszközből, ez ugyanis nem egy olyan életforma, ami hosszútávon fenntartható. A lényeg, hogy mindazt, amit a fiatal kihoz ebből a szabadon eltöltött évből, vissza tudja csatornázni a munkaerő-piaci énjébe” – foglalja össze interjúalanyunk. 

Járjunk utána a fentieknek, és vegyünk részt a számunkra leginkább testhezálló programban. Amennyiben épp gyakornoki pozícióra pályáznánk, itt érdemes körülnézünk, pályakezdőket pedig ide várnak. Ha más szempontok érdekelnek bennünket, keressünk személyre szabott beállításaink alapján, és tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon is. Leendő munkáltatónkról itt gyűjthetünk értékes információkat, ide kattintva pedig szakmánk jellemző béreiről tájékozódhatunk.

 

 

  Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: gap year, fejlődés, gyakorlat, álláskeresés, karrier