A PWC friss globális NextGen felmérése, amelyet a University of Southern California és a London Business School bevonásával végeztek, több újdonságra is fényt derített az Y generációs dolgozók viselkedésével kapcsolatban. 

A PWC számára a kutatás időszerűségét az jelentette, hogy 180 ezer fős munkavállalói gárdájuk kétharmada már ma is az Y generációt képviseli, három év múlva pedig már 80% ebbe a korcsoportba fog tartozni.

A felmérés során 40 ezer munkatársukat kérdezték meg online kérdőívvel, 300 interjút és 30 fókuszcsoportos vizsgálatot végeztek. Az összehasonlításokhoz pedig egy szűkebb körre is ráirányították a reflektort: 9120 fiatal és 4030 idősebb kolléga válaszait vizsgálták meg, akik hasonló beosztási szinten dolgoznak (seniorok és menedzserek).

Nincs akkora különbség a generációk között

A kutatás alapján több, korábban igaznak hitt sztereotípia nem bizonyult valóságosnak. A fiatal generációra nem igaz, hogy kevésbé lenne elkötelezett a munkája iránt, mint az idősebbek, és az sem felel meg a valóságnak, hogy minden esetben az elektronikus kommunikációt preferálják. A karrierjükkel kapcsolatban például szívesebben társalognak feletteseikkel személyesen.

A megtartó tényezők hasonlóak minden generációnál, de a relatív fontosság eltér. Az 1980 előtt születetteknek fontosabb a kontroll a saját munkájuk felett, a fejlődési lehetőségek és a fizetéssel való elégedettség. Az 1980 utáni generációnak lényegesebb a csapatkohézió, támogatás és elismerés a vezető részéről, valamint a rugalmasság.

A rugalmasságért áldoznánk a legtöbbet

Az Y generációsoknak, ahogy ezt már más kutatásokból tudjuk, nagyon fontos a munka-magánélet egyensúlya, és nem akarják feláldozni magukat a munka oltárán (71%). Ebben a tekintetben sem térnek el jelentősen az idősebb kollégáktól, akik 63%-a nyilatkozta ugyanezt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kétharmaduk preferálja a rugalmas munkabeosztást (később kezdeni, cserében akár este dolgozni, otthon munkálkodni alkalmanként), de ugyanilyen arányban fejezték ki erre vonatkozó igényüket az idősebbek is. Akár a fizetés vagy az előrelépés területén is hajlandóak lennének ezért áldozatot hozni a munkatársak, életkortól függetlenül.

A fiatalok fontosnak tartják a csapatmunkát, az összetartó közösséget és a transzparenciát a karrierlehetőségekkel és a kompenzációval kapcsolatban. Szükségük van visszajelzésre és a vezetőik támogatására. Érdeklődnek a külföldi munkalehetőségek iránt. Mindezek egyébként igazak a többi generáció képviselőire is, igaz, valamivel kisebb mértékben.

Szemlézte: Fogas Krisztina