A munkavállalók hajlamosak arra, hogy mások távozását a cégtől egyedül az illető problémájának tekintsék, és nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, ha a valaki távozik. Egy-egy szereplő kiesése a csapatból azonban alapjaiban változtathatja meg a munkafolyamatokat. Amikor azt látjuk, hogy mozgás van a munkahelyen, érdemes átgondolnunk karrierünket, mert a változás szelei már elértek az irodába, és csak idő kérdése, hogy ránk is hatással legyenek - írja a Forbes.com.

Íme 3 kérdés, amelyet fel kell tennünk, ha a kollégáink távozó félben vannak!

1. Mekkora munkamennyiséget kell majd átvennem, és van-e elég tartalék erőforrás a csapatban?

Ha csoportvezetők vagyunk és valaki távozik, rövid határidőn belül helyettesíteni kell. Attól függően, hogy mennyire kritikus pozíciót töltött be az illető, egy ilyen szituáció akár veszélybe is sodorhatja a leadási határidőket vagy a teljesítendő számokat, mutatókat. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen megcsúszás esetén akár év végi bónuszunknak is búcsút inthetünk.

Felmondás: ezt tanulhatjuk a távozó kollégáktól!

Ha hirtelen kell valakit felvennünk a pozícióra, az nem kedvez az átgondolt döntéseknek és kiválasztásnak, így kényszermegoldások születhetnek. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, már most kezdjünk el felkészülni és kinevelni olyan embereket, akik adott esetben be tudnak ugrani, ha valaki kiesik. Az is fontos, hogy felismerjük azt, ha valaki nem érzi jól magát és fejlesztésre van szüksége, vagy fel kell készülnie

2. Ha a főnök távozik, milyen támogató kapcsolataink vannak még a menedzsment köreiben?

Ha a senior menedzsment köreiből távoznak emberek, készüljünk fel rá, hogy munkánk alapvetően megváltozhat, a környezet is változáson mehet keresztül, sőt, az is előfordulhat, hogy teljesen megszüntetik pozíciónkat.

Gondoljuk át, hogy munkánk mennyire kötődik közvetlenül a vezetőséghez, és ha közvetlen főnökünk távozik, van-e valaki, aki tisztában van teljesítményünkkel és szól az érdekünkben? Azt is gondoljuk át, hogy szakmailag milyen módon.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Ha a közvetlen kollégánk távozik, vajon elég változatos-e a kapcsolatrendszerünk?

Ha a távozó kollégával szorosan együttműködtünk bizonyos projektek esetében, és közös felelősségünk volt a munkában, az erősen befolyásolja majd mindennapjainkat. Ha egy kolléga, akinek kritikája és hozzáértése pozitívan befolyásolta a leadott munkánk minőségét, távozik, akkor csökkenhet a hatékonyságunk. Ha az illetővel barátok voltunk és gyakran együtt ebédeltünk, akkor motiváltságunk csappanhat meg.

Címkék: munkahely, felmondás, kolléga, munkatárs, főnök

Szemlézte: Fogas Krisztina