A Forbes magazin az IT-területen elhelyezkedni vágyóknak nyújt hasznos tanácsokat, hogyan keressenek munkát, illetve milyen hozzáállásra van szükségük a sikerhez. Munkaadók nyilatkoznak arról, mit várnak a jelöltektől, és mit kell tennünk, hogy garantáltan elnyerjük a figyelmüket. 

A szakértői cikkben felhívják a figyelmet, hogy álláskereséskor ne csak egyetlen szempontra figyeljünk, pl. önéletrajz, állásinterjún való viselkedés, kapcsolatépítés, hanem ezeket integráljuk és alkalmazzunk egy átfogó, aktív stratégiát.

Íme 7 dolog, amit a munkaadók díjazni fognak:

1. Kreativitás

Ann Pickering, az O2 HR igazgatója szerint rendkívül fontos, hogy kreatívak legyünk az önéletrajzunkban. Ez nem a színes papírt és formabontó design-t jelenti, hanem azt, hogy a CV ne csak szavakból álljon, hanem engedjen kitekintést az illető képességeit és személyiségét illetően. "Azok, akik a jelentkezésüket digitális részletekkel is kiegészítik, garantáltan emlékezetessé válnak. Egy jól összeállított blogbejegyzésre vagy személyes weblapra mutató link mindig értékes adalék a számunkra" - fogalmazott.

Ezzel nyűgözhetjük le a munkaadókat

2. Teremtsünk kapcsolatot az interjúztatóval

Nem elég emlékezetessé válni az interjún, ennél fontosabb, hogy az illetővel emberileg kialakuljon egy jó kapcsolat - fogalmazott Nedhal Alkhatib, a Motorola program menedzsere. "Az, hogy az illető milyen személyiségnek tűnik az interjú alatt, meghatározó a számomra. Olyat keresek, aki proaktív, közvetlen, és egységes, összeszedett képet mutat az egész interjú alatt. Teljesen rendben van, ha bizonyos kérdésekre nem tudják a választ, a hozzáállás az, ami számít, ha úgy látom, hogy képesek tanulni, akkor alkalmazni fogom őket. Az is fontos, hogy ne tűnjenek túlbuzgónak vagy elszántnak, ez inkább szánalmat vált ki, mint együttérzést" - fogalmazott.

Ezzel nyűgözhetjük le a munkaadókatA Profession.hu-n ilyen állásokat találhatunk az IT-szektorban!

3. Ne hagyjuk abba a tanulást

Ben Medlock, a Swiftkey társalapítója szerint a friss tudás és gondolatok rendkívül fontosak a vállalat számára, így óriási előnyt élveznek azok, akik folyamatosan tanulnak és tanítják a körülöttük lévőket. Az új készségek elsajátítása nemcsak jó témát ad az interjún, de világosan mutatja, hogy az illető vállalkozó szellemű és folyamatosan kihívások elé állítja magát a fejlődés érdekében. A tech vállalatoknál az innovatív gondolkodás és a nyitottság a fejlődés motorja.

4. Fogadjuk el és keressük a változást

Leah Busque, a TaskRabbit igazgatója szerint a technológia mai, folyamatosan változó világában el kell fogadnunk, hogy bizonyos dolgokat nem tudunk és a folyamat inkább a "kísérletezés és újrakezdés", mint a "tudás és sikerélmény" mentén mozog. A technológia egy olyan terep, ahol a rugalmasság alapkövetelmény, a régi paradigmák megdőlnek és nap mint nap új koncepciók bukkannak fel. Minél kényelmesebben mozgunk ezen a határmezsgyén, annál értékesebbek leszünk a vállalat számára. 

5. Legyünk szenvedélyesen az iránt, amire pályázunk

Ha valóban lelkesedünk az adott iparág iránt, nagyobb eséllyel leszünk képesek munkát találni benne. Sok jelölt jól ismer egy-egy vállalatot, de a felvétel után derül ki, hogy a termék vagy szolgáltatás, illetve a vállalat filozófiája nem áll közel hozzájuk személyiségi szinten. Az ilyen munka hosszú távon nem fenntartható és nemcsak karrier, de személyes szinten is károkat okoz a jelöltnek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Értsük meg az iparág különböző területeit

Ha a jelölt egy kiskereskedelmi eladói pozícióban, vagy helpdesk pozícióban is kipróbálta már magát, azzal azt bizonyítja, hogy mondjuk egy technológiai pozícióban képes a vásárlók, fogyasztók igényei mentén is gondolkodni. A munkaadó végső soron a felhasználónak szeretné eladni a terméket, olyanokat keres, akik a fogyasztói igényekre érzékenyek és a technológiai fejlesztést nem csak önmagában nézik. Bármilyen tapasztalat, amely az adott megpályázott pozíció másik oldalán szerzett tudásról tanúskodik, új oldalunkat mutathatja be a munkaadónak.

7. Építsünk kapcsolatot és legyünk aktívak

A közösségi oldalak fórumain, de a legjobb személyesen jelen lenni az iparági rendezvényeken ahhoz, hogy kitapasztaljuk, milyen bejutási lehetőségek adódnak egy-egy vállalathoz. Ismerkedjünk meg azoknak a cégeknek a képviselőivel, ahová szeretnénk bekerülni és kérdezzük őket karrierjükről és az iparági trendekről. Ily módon olyan csatornák is feltárulhatnak a bekerülésre vagy gyakornoki munkára, melyek az álláshirdetésekben nem feltétlenül jelennek meg.

Címkék: álláskeresés, álláshirdetés, toborzás, kreativitás, IT

Szemlézte: Fogas Krisztina