Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A túlvállalás és az abból adódó stressz széles körben elterjedtté vált. Régebben ez csak a "karrieristák" jellemzője volt, ma már nem kell vezető beosztásúnak lenni ahhoz, hogy előforduljon, hogy a magánéletet fel kell áldoznia a "munka oltárán".

A túlterheltségből adódó pluszmunkát és a munkamániát persze kevés választja el egymástól. Nehéz megállapítani, hogy valaki azért van éjszakába nyúlóan az irodában, mert sok a munkája, netán rosszul osztja be az idejét, vagy azért, mert kényszeresen ragaszkodik ahhoz, hogy mindent ő végezzen el.

Ha személyesen és szakmailag túlterheltnek és túlhajszoltnak érezzük magunkat, íme, néhány lépés, amely segítségével csökkenthetjük a stresszt!

1. Végezzünk önelemzést

Nehéz hatékonynak érezni magunkat és oldani a stresszt, ha sehogyan sem tudunk a tennivalóink listájának végéhez érkezni. Ha teljesen elveszettnek érezzük magunkat a munka tengerében, álljunk meg egy pillanatra. Lehetséges, hogy csak egy kis „helyet” kell felszabadítani ahhoz, hogy komfortosabban érezzük magunkat. A kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk ezt megtenni? Mit tudunk leadni vagy átszervezni?

Kezdjük azzal, hogy átgondoljuk, hogyan is nézne ki az ideális munkateher a számunkra és ez mennyire áll összhangban a mostani leterheltségünkkel. Tegyük fel a kérdést: a túlterheltség érzése folyamatos, vagy van egy bizonyos projekt, ami rányomja bélyegét hangulatunkra? Ha az utóbbi, akkor teljesen természetes, hogy egy ilyen, fajsúlyos munka minden egyebet elnyom, és emiatt stresszesnek érezzük magunkat. Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket, amelyek segítenek megtalálni a stressz forrását, és megoldást hozhatnak:

Hogyan szervezhetném át a projektet, amin jelenleg dolgozom?

Mi az a feladat, amit jövő hétre, jövő hónapra halaszthatok?

Van olyan része a projektnek, amit delegálhatok valaki másnak?

Ha nem egy konkrét projekt magasodik felénk, hanem inkább arról van szó, hogy folyamatosan kisebb tüzeket oltogatunk, akkor pedig az alábbiakon gondolkodjunk el:

Hogyan javíthatnék az időbeosztásomon? Próbáljuk ki, hogy egy pontos dátumot és időkeretet rendelünk minden egyes munkafolyamathoz. Ha ezt sikerül betartani, akkor máris sokat javítottunk time menedzsmentünkön.

Egyszerűen csak túl sok munka van rajtunk? Készítsünk listát mindenről, amivel foglalkoznunk kell és nézzük meg, mennyi időt venne igénybe, ha mindegyikkel végezni akarnánk. A másik jó megoldás lehet, ha beazonosítjuk a „problémás” feladatokat, és ezeket mindig a nap elején végezzük el, amikor a legfrissebbek vagyunk.

Ezt tegyük, ha túlvállaltuk magunkat

2. Húzzuk meg a határainkat

Ha sikerült meghatározni a probléma okát, akkor könnyebb lesz ezt elmagyarázni feletteseink felé, segítséget kérni és kiállni magunkért. Fontos, hogy tudjanak róla, hogy nehézségeink vannak, de azt is tegyük világossá, hogy van egy tervünk arra, hogyan maradhatnánk „a víz felett”.

Ha például több időre van szükségünk ahhoz, hogy befejezzünk egy fontos projektet, mondjuk ezt a csoportvezetőnek: „Tudom, hogy ez a határidős munka a legfontosabb most mindannyiunk számára. Íme, összeírtam pár feladatot, amit most félretennék annak érdekében, hogy ne ússzak el. Mit gondolsz?”

Ha nyíltan felhozzuk, hogy túl vagyunk terhelve, az által elősegítjük, hogy feletteseinkkel együtt közösen találjunk megoldást a problémákra. Ne féljünk elismerni, hogy nem bírunk el a ránk bízott feladat mennyiségével. Főnökeink értékelni fogják, hogy időben jeleztük, ráadásul nagy adag önismeretről is bizonyosságot teszünk.

3. Kerüljük el, hogy túlvállaljuk magunkat

Vannak helyzetek, amikor érdemes igent mondani egy-egy pluszfeladatra még akkor is, ha túl vagyunk terhelve és vannak olyan időszakok, amikor a „nem” a megfelelő válasz. Hogyan mondjunk nemet? Nem kell kategorikusan elutasítani egy felkérést, elég, ha csökkentjük a benne vállalt szerepünket, például: „Ebben a hónapban már nem lesz rá időm, de nagyon szívesen válaszolok a kérdéseitekre, ha ez segít.”

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat a túlvállalás elkerülése végett, ha pedig munkát keresünk, akkor figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala