Minden korábbi rekordot megdöntött az online meghirdetett állások száma tavaly, negyedével több állást hirdettek meg a neten, mint 2012-ben - derül ki a Profession.hu éves adataiból.

2013 utolsó negyedévében a piac megszokott ütemének megfelelően csökkent az álláspiac aktivitása, de az előző évet így is jelentősen túlszárnyalta: 2012 decemberéhez képest a tavalyi év utolsó hónapjában 50 százalékkal több hirdetés került a rendszerbe.

Ilyen munkákat kínáltak tavaly

"Az online álláspiac 2013-ra szinte teljesen átvette a korábbi hirdetési formák szerepét a fizikai munkák terén is, a jelentős növekedés azonban emellett a magasabb munkaerőigényt is mutatja" - mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője.

2013-ban a legtöbb hirdetést kapott pozíciók a fejlesztő (1793 db), a mérnök (1599 db) és a könyvelő (1430 db) voltak. A 2012-ben első helyen szereplő ügyfélszolgálati munkatárs kategória hiába növekedett jelentősen (1293-ról 1420 darabra) tavaly így is a negyedik helyre szorult vissza.

 Ezekkel a szakmákkal könnyű állást találni 

Az állásportál rendszerében 35 százalékkal többen regisztráltak az előző évhez képest, legtöbben a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori munkakörökre jelentkeztek.

2013-ban a napi átlagos hirdetések száma 11 százalékkal növekedett a piac 67 százalékát lefedő Profession.hu felületein (az eNET adatai alapján).

"Összesen több mint 60 ezer új állást töltöttek fel a munkáltatók, ezekre 2,5 millió jelentkezés érkezett. Legerősebb hónapunk az október volt, ekkor közel 6000 új pozíciót töltöttek fel a cégek" - tette hozzá Zsédely Krisztián.

   Ezekkel a szakmákkal könnyű állást találni   

Az irodai munka volt a legnépszerűbb

A tavalyi évben az adminisztráció és irodai munka kategóriában volt a legnehezebb elhelyezkedni az extrém túljelentkezés miatt. A gyártás kategória hirdetői ezzel szemben jóval nagyobb arányban növekedtek, mint a jelentkezők, így most mindenkinek nagyobb az esélye itt munkát találni.

A hirdetések számának 26 százalékos növekedése mellett a felhasználok száma is jelentősen, 35 százalékkal növekedett a Profession.hu felületein. Önéletrajzból 16, közvetlen jelentkezésből 6 százalékkal volt több az előző évhez képest. A legkeresettebb pozíciók 2012-höz hasonlóan 2013-ban is a területi képviselő, az asszisztens és az adminisztrátor voltak.

     Ezekkel a szakmákkal könnyű állást találni     

A munkáltatók több mint kétszer annyi állást hirdetnek meg kötelező angol nyelvtudással, mint nyelvtudás nélkül - ezzel szemben az álláskeresők legnagyobb része olyan munkakörökre jelentkezik, amelyekben nem kérnek nyelvet. Az utolsó 3 hónapban a legtöbben a Penny Markethez és a Raiffeisen Bankhoz jelentkeztek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, szakma, munkaadó, álláshirdetés