Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy az álláshirdetésekben is szükségtelenül gyakori a „versenyképes fizetés”, a „fiatalos csapat” és a hasonló, mára már üresnek ható ígéretek megjelenése, úgy az önéletrajzokat is hajlamosak telezsúfolni a jelentkezők elcsépelt közhelyekkel. Mindegyik oldal jobban járna pedig, ha elengedné az üres kliséket, vázolja Helga, egy budapesti pénzügyi cég HR-ese a kétoldalú problémát.

„Gyakori, hogy a közösségi médiában megjelenő álláshirdetés alatt ott van a kérdés kommentben: mennyi pontosan az a versenyképes fizetés, mit jelent konkrétan a fejlődési lehetőség? Tehát konkrétumokra vágyunk, amikor az álláshirdetéseket böngésszük. Ugyanezekre a konkrétumokra vágynak a munkáltatók is: a „csapatjátékos” vagy a „sokoldalú problémamegoldó” önmagában még csak egy üres ígéret. Ha példát is tudunk mondani, és megtörtént esetekkel alátámasztani az állítást, máris nyert ügyünk van.”

Sokakban felmerülhet, hogy hirtelen miért rossz ötlet beírni ezeket is az önéletrajzba? Pár éve még jó ötletnek tűnt ezeket a kifejezéseket használni! A munkaerőpiaci trendek évről évre változnak: ami az egyik évben még újdonságként hat, az pár év elteltével már unalmas és idejét múlt lehet. Ha szeretnénk megadni magunknak az esélyt a legjobb munkahelyre és a legjobb állásokra, akkor tegyünk meg mindent, szükség esetén az új idők szavára hallgatva frissítsük önéletrajzunkat.

„A jelentkezők gyakran teleírják az önéletrajzukat az általuk általánosan jónak vélt tulajdonságokkal, függetlenül attól, hogy igazak-e rájuk. Felesleges például beírni a pályázatba, hogy emberközpontú, meg hogy csapatjátékos, ha valaki zárkózott és sokkal szívesebben dolgozik egyedül, ráadásul sokszor előfordul olyan esetben is, amikor épp egy önállóan is dolgozni képes, akár introvertált munkatársat keresünk.”

4+1 kerülendő szó és kifejezés

Aki sok önéletrajzzal találkozik, az sok bakit is lát. Ilyenek a feleslegesen beírt, általános jó tulajdonságok, önmagukban semmit mondó ígéretek is: azaz a szavak és kifejezések, amiket jobb, ha kihagyunk az önéletrajzunkból 2020-ban. Lássuk tehát a listát, amit a Business Insider és a Forbes gyűjtése alapján készítettünk el magyar nyelven.

Íme a leginkább elcsépelt kifejezések, amiket már meguntak a HR-esek:

Csapatjátékos: kis csapatban vagy nagy csapatban teljesítünk jól? Amikor azt mondjuk, csapatjátékosok vagyunk, az azt jelenti, hogy nem teszünk direkt keresztbe a kollégáknak, vagy azt, hogy rutinszerűen keressük a lehetőségeket arra, hogyan tudunk a leghatékonyabban együttműködni másokkal? Vagy csak arra utalunk, hogy szeretünk viccelődni és jól kijövünk mindenkivel? Ennek a kifejezésnek önmagában állva nincs értelme, és a leggyakrabban nem is feltétlenül releváns a munka szempontjából – legalábbis az önéletrajzok átválogatásánál.  

1. Motivált: mire gondolunk, amikor leírjuk, hogy motiváltak vagyunk? A motivációnk fenntartása valamilyen szinten a munkahelyünk feladata is: nekik is tenniük kell azért, hogy tettre készen járjunk be dolgozni nap mint nap. Felesleges csak azért beleírnunk, hogy agilisebbnek tűnjünk! Motivációnkat a jól összeállított önéletrajz és az állásinterjúra való készülés, azaz a tetteink bizonyítják szavak nélkül is.

2. Problémamegoldó: mindenki szereti az olyan embereket, akik nem ismernek lehetetlent, azt viszont már kevesebben szeretik, hogy szinte mindenki ezt gondolja magáról, aki önéletrajzot küld el egy hirdetésre. Ha találékonyságunkkal, szakmai hozzáértésünkkel megoldottunk már rázós helyzeteket, akkor van jó pár sztori a tarsolyunkban, tartogassuk az állásinterjúra. Még jól jöhetnek!

3. Kreatív: ami az egyik munkahelynek örömhír, az a másiknak fenyegetés. A szigorúan beszabályozott munkakörök például nem nagyon engedik szabadjára a kreatív dolgozókat - így előfordulhat, hogy jóhiszeműen beírjuk az önéletrajzunkba, és visszaüt, pedig csak arra akartunk utalni, hogy feltaláljuk magunkat váratlan helyzetekben is.  

4. Rugalmas: vigyázzunk azzal, mit ígérünk! A rugalmas szó sokfélét ígérhet a munkaadónak, de önmagában nincs sok értelme. Rugalmasak vagyunk, ha túlórákról van szó? Rugalmasan kezeljük a feladatköreinket?

5. Terhelhető: a „rugalmas” ikertestvére. Ha azt szeretnénk mondani, hogy nagy a munkabírásunk, akkor támasszuk alá konkrétumokkal. Ezek pedig a tapasztalataink: a motivációs levelünkben, ha szükséges küldenünk, akár ki is fejthetünk egy ilyen példát, amikor extra erőfeszítéseket tettünk valamilyen feladat sikeréért. A terhelhető ugyanakkor kétélű szó, ne keltsük olyan balek képét, aki még a többiek munkáját is elvégzi, csak mert elbír vele.

Hagyjuk tehát a hangzatos ígéreteket, írjunk olyasmit magunkról, ami a konkrét állás megpályázásához fontos és hasznos lehet.

Mindent a maga idejében

De mi van akkor, ha én tényleg csapatjátékos vagyok? – merül fel a kérdés. Az állásinterjún lesz lehetőségünk megvillantani a személyiségünket, és persze mesélhetünk majd olyan esetekről is, amik remekül példázzák jó tulajdonságainkat. Az önéletrajz feladata, hogy eljuttasson bennünket az interjúig: ehhez pedig az kell, hogy az állás szempontjából legfontosabb tapasztalataink, végzettségeink jól láthatóan fel legyenek tüntetve, és végül nem hátrány, ha egyéb személyes készségeink (vagy ahogy sokszor írják, soft skilljeink) is passzolnak az elvárásokkal.

Már csak az álláshirdetések hiányoznak, hogy újult erővel vágjunk az álláskeresésbe?

Keressünk bátran új, hozzánk illő kihívásokat a több ezer álláslehetőség között, személyes prioritásaink szerint. Ha a járvány miatt veszítettük el a munkánkat, igénybe vehetünk kifejezetten nekünk szánt segítséget is. Frissítsük önéletrajzunkat, valamint töltsük fel ide. A mielőbbi elhelyezkedés érdekében tanácsos hírlevelet és Facebook értesítést is kérnünk! 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala