Ez várja a magyar mérnököket Németországban!

Rácz András több mint hét éve dolgozik Németországban, gépészmérnökként járművek szilárdsági elemzésével foglalkozik. Mint mondja, nem kényszerből hagyta el az országot, szülei már kisebb kora óta mondogatták, hogy jó lenne, ha külföldön dolgozna, hiszen a világ nagy és tágak a lehetőségek. Mire leérettségizett, már két nyelvvizsgája volt, az egyetemen is német képzésre jelentkezett.

"Aki ezen a területen akar dolgozni, előbb-utóbb eljön otthonról"

"Sajnos, mivel Magyarországon nincs komoly ipari fejlesztés, a szakterületemnek megfelelő otthoni állások száma elég korlátozott" - számol be András. "A fejlődési lehetőség pedig még kevesebb, mert a komoly fejlesztéseket a németek nem adják ki a kezükből. Így aki az általam választott speciális területen akar dolgozni, és komoly szakmai célok lebegnek a szeme előtt, az előbb vagy utóbb eljön otthonról. Akár átmenetileg, akár végleg. Dolgoztam egy fél évig otthon, és alig volt olyan kollégám, aki ne lett volna legalább 2-3 évet Németországban" - tette hozzá.

"Fizetésem 40-50 százalékát kereshetik az otthoniak"

András bruttó keresete 4000 euró felett van, ez ezen a területen az ő tapasztalatával átlagosnak mondható. Ennek a 40 százalékát elviszi az az adó és a tb, így ebben lényegi különbség az otthoni viszonyokhoz képest nincs. Mint mondja, 40 órás munkahét van, egy viszonylag kis cégnél dolgozik, ahol nem sok a túlóra, és azt is le lehet másik alkalommal csúsztatni, de kifizetni nem szeretik. "Mivel elég keveset dolgoztam Magyarországon, azt is csak kezdőként, nincsenek pontos adataim arról, hogy mennyit keresnék odahaza, de tippem szerint a mostani bérem 35-50 százalékát" - fogalmazott.

Ez várja a magyar mérnököket Németországban!

A lakásárak nagyon változóak, kisvárosban egy kétszobás 40-50 négyzetméteres lakás körülbelül 500 euróba kerül havonta. Ebben már benne van a víz, fűtés, szemét és a közös költség, az áramot és az internetet külön szokták fizetni. De Münchenben ugyanez akár 800 euró is lehet. A vonat nagyon drága, a Münchenbe való napi ingázásra például nem alkalmas, éppen ezért Németországban alapvetően kell az embernek egy gépkocsi, főleg, ha az agglomerációkon kívül lakik. A dízel olcsóbb, a benzin pedig drágább, mint Magyarországon.

"A mérnök eleinte elboldogulhat némettudás nélkül, de a kőműves nem"

András felhívja a figyelmet, hogy aki útnak indul, jó, ha beszéli valamilyen szinten az idegen nyelvet. A müncheni magyarok portálja tele van olyan emberek segítségkérésével, akik most jöttek ki, de nem tudnak németül, viszont kell nekik valamilyen állás. "Így borzasztó nehéz, eleve elesnek rengeteg lehetőségtől, főleg az alacsonyabb végzettségű szektorban, ahol a helyi főnökök csak németül beszélnek. Egy jól képzett mérnök eleinte még elboldogul itt némettudás nélkül, de egy kőműves nem."

András arról is beszámolt, hogy aki itt dolgozik, az jó, ha "odateszi magát", ha a munkáról van szó. A németek értékelik a szorgalmas munkavállalót, és rövid idő alatt meghálálják akár prémiummal, akár valami egyéb kedvességgel. (Egyik ismerőse például féléves kisegítő munka után kapott egy iPodot.) "Ezek a gesztusok, amelyek filléresek egy cégnek, viszont megerősítik az alkalmazottat, hogy jó helyen dolgozik, teljesen hiányoznak a magyar munkakultúrából. Pedig nagyon hasznos lenne" - véli András.

enlightened A Profession.hu-n ilyen németországi állásokat kínálnak. 

"Ha valamit mondanak, akkor az úgy is van"

A kiutazáskor semmilyen komolyabb negatív sokkhatás nem érte. A "sokk" párszor inkább pozitív irányban jelentkezett, abban, hogy a németek mennyire segítőkészek és korrektek. András tapasztalatai alapján, ha valamit valahogy mondanak, akkor az úgy van, és nem máshogy. A bürokrácia is sokkal kevésbé szőrszálhasogató, mint Magyarországon, de a szolgáltatókkal néha ott is küzdeni kell.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Ahogy múlik az idő egyre több minden hiányzik otthonról, például a barátaim, a családom, de akár Budapest maga. Ugyanakkor én most nem látok odahaza magamnak olyan jövőt, amilyet szeretnék, annak ellenére, hogy még akár jó állást is kaphatnék odahaza. Úgyhogy egyelőre maradok, vagy megyek máshová, mert a világ nagy, és izgalmas lehetőségekkel teli. Viszont ha megöregszem, mindenképp szeretnék hazatérni."

Néhány fontos tudnivaló a németországi munkavállalásról:

enlightened A német kormány a bevándorlási szabályok szigorításáról döntött. Fél évet adnak a munkakeresésre, valamint kitilthatják azt, aki visszaél a szociális ellátórendszerrel.

enlightened A szakmunkásokat tárt kapukkal várják Németországban, még az unión kívülről is.

enlightened Ezeket a dolgokat kell elintézni külföldi munkavállalás előtt!

Címkék: külföldi munka, Németország, nyelvtudás, gépészmérnök, diploma

Összeálította: Fogas Krisztina