Ez kell a tökéletes csapatmunkához!

Az igazán szerencsések közé tartoznak azok, akik még sosem dolgoztak nehézségekkel küzdő csapatban. Ám akinek már volt része ellenkező szituációban, jól tudja, mennyire káros, ha a munkatársak nem képesek egymással együttműködni, és emiatt az egész projekt sérülhet.

Változó, hogy melyik csapat teljesítménye min csúszhat el. A leggyakoribb ok, hogy nincs egy erőskezű, határozott vezető, így a belső szabályokat, az egyéni felelősséget és a határidőket is puhábban értelmezhetik a többiek. Az is sokszor előfordul, hogy bekerülnek a teambe ún. primadonnák, akik egyszerűen képtelenek beállni a sorba, és egy olyan közösségben dolgozni, ahol nem az egyéni teljesítményen van a hangsúly, hanem azon a projekten, ami sok ember hozzáértő munkájának közös gyümölcse. Ilyen primadonnáskodás a férfias szakmákra is jellemző.

"Ez a szakma egy bonyolult folyamat - részletezi Zoltán, aki már öt éve projektvezető több ingatlanfejlesztő cégnél is -, mivel több részfolyamatból áll össze. Van előkészítési, fejlesztési és megvalósítási szakasza, amikben minden egyes szakembernek megvan a maga feladata és területe. Ezek a szakaszok egymásra épülnek, így tulajdonképpen az ingatlanfejlesztő feladata az, hogy ezeket a szakaszokat összefűzze, a résztvevők munkáját koordinálja. Nem kis munka mindez akkor sem, ha megvan az összhang az alvállalkozók és munkatársak között, de valóban, mindig kerül valami porszem a gépezetbe..."

A legfrissebb mérnöki állásokat itt találjuk!

A szakember már edzettnek vallja magát a konfliktusok terén, de még mindig azt vallja: résen kell lenni, és oda kell figyelni az emberi attitűdökre is. A legutóbbi nagy projektjük egy pesti lakópark építése volt, ahol nem kevés ember közös munkáját koordinálta és kezelte az összeférhetetlenségeket is.

Ez kell a tökéletes csapatmunkához!

"Tulajdonképpen az egyes szakemberek frusztrációjára, munkájuk el nem ismertségére vezethető vissza legtöbb esetben az úgynevezett okoskodás, az egymásnak való betartás, meg a 'majd én jobban tudom nálad' hozzáállás. Ugye itt javarészt mérnökök dolgoznak nem kis tudással a fejükben, és érthető, hogy vágynak az elismerésre, hogy az ő tudásuk kiemelkedőbb lehessen egy ilyen nagy projekt kapcsán is. De erre nincs mindig idő és lehetőség. Akkor inkább másféle megbízást kell vállalni, ha ez a fő cél. Az én bevált módszerem egyébként, hogy havonta tartok egy gyors megbeszélést a projekt team összes tagjával, amikor mindenki 3 mondatban beszámol a saját státuszáról: mit ért el eddig, mi van még hátra, és van-e issue, azaz olyan probléma, amiben tudunk neki segíteni. És a lényeg: ezen a találkozón sosem felejtem el megdicsérni az embereket. Még akkor sem, ha ezzel valakinek csak megelőlegezem a bizalmat. Ez beválik!"

Több mint 400 aktuális gépészmérnöki állás itt!

Tanulságos Zoltán egyéni módszere az ingatlanfejlesztés világából. Nézzük, hogyan kezelhetjük gördülékenyen a csapaton belüli konfliktusokat, primadonnáskodásokat más szakmákban is!

- Célravezető, ha a békítő szerepet a projekt vezetője irányítja, mert így biztosabb a beszélgetés eredményre vezető kimenetele.

- A legjobb, ha még csírájában elfojtjuk az egész konfliktust. Az egymással szemben álló feleket ültessük le egymással, és törekedjünk az egyenes beszédre, mindenféle személyeskedés és sértegetés nélkül, tisztán, tényszerűen.

- Hagyjuk, hogy a munkatársak kifejtsék saját álláspontjukat.

- Figyelmesen hallgassuk végig őket, és jegyzeteljünk közben.

- Foglaljuk össze, mit mondott a kollégánk, és kérjük a visszajelzését, hogy jól értettük-e a lényegét.

- Ne vesszünk el a részletekben, maradjunk a megbeszélés fő irányánál: az együttműködő, közös munkára törekszünk.

- Ismerjük el a felek hozzáértését, szakmai tapasztalatát. Sokszor csak egy kis vállveregetés hiányzik ahhoz, hogy elégedett legyen az illető önmagával, és lelkesebben folytassa a munkáját.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Végül egy jó tanács: ha provokáció ér bennünket, kezeljük higgadtan. Ezt talán a legnehezebb meglépni, de soha ne feledjük: aki ilyen helyzetben támad, az fél valamitől. Lehet, hogy az illető nem biztos a saját képességeiben, komoly riválisnak vél bennünket, vagy egyszer volt egy olyan megjegyzésünk, amivel akaratunkon kívül megsértettük. Sok oka lehet az ilyen vagdalkozásoknak, ám a legfontosabb: ne vegyük magunkra, mert ez nem rólunk, hanem a másik félről szól.

Ha egy jó mérnöki állás kell, ide klikkeljünk! Ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy igazán jó önéletrajz is nélkülözhetetlen. Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: csapatmunka, munkahely, mérnök