Sokan ismerjük azt a munkahelyi szituációt, amikor egyetlen éles megjegyzés agyoncsapja munkakedvünket, hatására sikertelenül zárul egy tárgyalás, ráadásul még napokig rágódunk azon: miért nem kezeltük okosabban?

A jelenség hátterében az bújik meg, hogy: "Ha valaki így beszél velem, akkor én is így beszélek vele!" Kódolva azt jelenti, hogy nem én tehetek róla, a másik a hibás. Alapjában véve azonban azt takarja: az illető bármikor át tud alakítani engem a saját képére, minden rosszkedvű ember beránthat engem is a rosszkedvébe. Amennyiben ennél hatékonyabban szeretnénk fellépni a hasonló helyzetek ellen, akkor a következő módszert feltétlenül sajátítsuk el.

Ez a legjobb védőpajzs a beszólások ellen!

Korábbi cikkünkben azt mutattuk be, mennyi energiát érdemes egy ilyen helyzetre fordítani, és hogyan tudjuk akár két szótag segítségével leszerelni az illetőt. Ám vannak kitartóbb kellemetlenkedők, és bonyolultabb élethelyzetek is. Mit tegyünk ilyenkor?

Első lépésként barátkozzunk meg az alaphelyzettel, vagyis maradjunk higgadtak és kívülállók!

Az önvédelem mindig a függetlenség kinyilvánításával kezdődik: a hangulatunkat ne tegyük függővé mások hangulatától. Ellenkező esetben zsinóron rángathatnak bennünket. Minden bizonnyal nem könnyű hidegvérrel kezelni egy-egy sértést, ám enélkül nem nyerhetünk. A belső erőnk alapja az, hogy nem gabalyodunk bele mások érzéseibe és tulajdonságaiba. Teljesen lényegtelen ez számunkra, belsőleg maximálisan el kell tőle határolódnunk.

A következő lépés: ki kell alakítanunk egy képzeletbeli védőpajzsot!

enlightened Emlékezzünk vissza olyan helyzetre, ahol hűvösen és fesztelenül reagáltunk, bár a helyzet feszült és fenyegető volt. Idézzük fel pontosan ezt az eseményt, és éljük át ismét úgy, hogy a kellemetlenségek leperegnek rólunk. Hasonlóan, mintha egy láthatatlan falba ütköznének!
enlightened Gondolatban építsünk magunk köré egy láthatatlan védőpajzsot, és növeljük magunkban azt az érzést, hogy meg tudjuk védeni magunkat.
enlightened Képzeljük el, hogy a pajzson keresztül mindent látunk és hallunk. Olyan ez, mint egy vastag üvegfal a bankban. És a legjobb benne: bármikor és bárhol fel tudjuk húzni, ha szükségét érezzük.
enlightened Találjunk ki egy kifejező mondatot a védőpajzs felhúzásának pillanatára, és mondjuk ki magunkban. Például: "Ezt meghagyom neki.", vagy "Ez nem az én dolgom.", vagy "Ez nem érint engem."

Már csak egy utolsó lépés maradt hátra: gyakoroljuk, gyakoroljuk, gyakoroljuk minél többször, akár hétköznapi, privát élethelyzetekben is!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ezt az átlátszó és betonbiztos védőpajzsot gondolatban tartsuk megfelelő távolságban magunk elé, ha szóbeli atrocitás ér bennünket. Így mások hangulata és érzése nem ér el hozzánk, és nem fordít ki önmagunkból. Nyugodtak tudunk maradni, és biztonságban tudhatjuk saját érzéseinket és gondolatainkat. Hiszen erre van szükség, hogy tárgyilagosak és összeszedettek legyünk munkánk során.

Ha most még túlságosan idegennek érezzük a módszert, akkor se vessük el a lehetőséget! Gyakoroljuk, alkalmazzuk, és idővel már teljesen ösztönösen fogjuk használni!

Forrás: Barbara Berckhan: Verbális önvédelem, Bionergetic kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: karrier, kommunikáció, provokáció, munkahely, tárgyalás