Amikor megkérdezek egy-egy álláskeresőt, hogy milyen területre pályázik, gyakran kapok olyan választ, hogy ,,mindegy, csak valamilyen irodai munka legyen". Ezt támasztják alá a Profession állásportál látogatottsági adatai is, ahol az Adminisztráció / Irodai munka a leglátogatottabb kategória húsz szakterület közül. Pedig akik a pénzügyi adminisztrációban vagy ügyfélszolgálatos munkakörben szeretnének elhelyezkedni, kereshetnének konkréten a Pénzügy / Számvitel vagy az Ügyfélszolgálat / Ügyfélkapcsolat kategóriákban is.

A jelöltek többsége azért keres elsősorban az adminisztratív és irodai álláshirdetések között, mert még nem gondolták át, vagy nem tudják megfogalmazni, hogy pontosan milyen munkát akarnak végezni. A konkrét elképzelések hiánya nemcsak az adminisztrációs területen, hanem más szakterületen is jellemző, de talán itt a legszembetűnőbb.

Célok nélkül nehezebb elhelyezkedni

A legendás amerikai külügyminisztertől, Henry Kissingertől származik a mondás, hogy "Ha nem tudod, hová tartasz, soha nem fogsz megérkezni." És ez az álláskeresésre is igaz.

Ha ugyanis mi nem tudjuk, hogy pontosan mivel akarunk foglalkozni, akkor hogyan tudjuk meggyőzni a munkáltatót arról, hogy jók lennénk egy munkakörben?

Amennyiben mi, álláskeresők nem vesszük a fáradságot, hogy végiggondoljuk, milyen munkában lehetnénk igazán jók, és mi az, ami igazán érdekel bennünket, akkor hogyan várhatjuk el azt a munkáltatótól, hogy majd ő kitalálja helyettünk?

Az álláskeresés nulladik lépéseként meg kell fogalmaznunk, hogy egészen pontosan milyen területen és milyen munkakörben szeretnénk elhelyezkedni.

A 2 legfontosabb dolog, amit az álláskeresés előtt át kell gondolnunk:

1. Mik azok a piacképes ismereteink és tapasztalataink, amelyekre igény van a munkaerőpiacon, és amelyekben erősebbek vagyunk mint az átlag. Az önéletrajzunkban, és a kiválasztás során majd ezekre kell nagy hangsúlyt fektetni.

Például ha valaki folyékonyan beszél németül, akkor olyan állásokra pályázva, ahol követelmény a tárgyalóképes német nyelvtudás, jelentős előnnyel indul a többi jelölttel szemben.

2. A másik fontos kérdés, hogy milyen szakterületen, milyen vállalatoknál, milyen pozíciókban van igény az általunk kínált tudásra és tapasztalatra.

Az előző példánál maradva azt mondhatjuk, hogy olyan német tulajdonú vállalatok tarthatnak majd igényt az erős német nyelvtudásunkra, ahol német vezetők is dolgoznak, vagy a cég kereskedelmi kapcsolatban van németországi partnerekkel.

    Az álláskeresés 0. lépése a jó munkahelyszerzés titka    
 

Azok az álláskeresők, akik ezt a háttérmunkát elvégzik, pontosan meg fogják tudni határozni, hogy milyen állásokban szeretnének elhelyezkedni, és miért kellene őket oda felvenni. Így az egész álláskeresés eredményesebb lesz.

Nem feltétlenül kell azonban csak egyetlen célállást meghatározni. Lehet akár két- vagy háromféle terület is, ahol el szeretnénk helyezkedni. De egy önéletrajzzal csak egy területre fogunk tudni eredményesen pályázni, mert minden önéletrajzot a megpályázott állásra kell szabni.

Hogyan mutassunk be a céljainkat az önéletrajzban?

Az önéletrajz értelmezését nagyban megkönnyíti, ha az olvasó első ránézésre látra, hogy a jelölt milyen pozícióban vagy milyen szakterületen szeretne dolgozni, és mik azok a kulcskompetenciák, amelyek erre alkalmassá teszik.

Nem elég, ha a betölteni kívánt állásra csak a kísérőlevélben hivatkozunk, mert egy amerikai felmérés szerint (Phil Rosenberg, reCareered) a kiválasztást végző szakemberek 80%-a az önéletrajzot olvassa először.

Érdemes az önéletrajzunkat egy Célkitűzés vagy Összefoglalás fejezettel kezdjük, amiben tömören (legfeljebb két vagy három sorban) összefoglaljuk, hogy milyen állásban szeretnénk dolgozni, és milyen tapasztalat vagy ismeretek miatt lennénk jók arra az állásra.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Milyen a jó meghatározás?

A Célkitűzés fejezet akkor jó, ha minél konkrétabban fogalmazza meg, hogy milyen pozícióban akarunk elhelyezkedni.

Térjünk vissza a cikk elején tárgyalt adminisztrációs területhez további példákért! Ahelyett, hogy valaki adminisztrációs vagy irodai munkakörben szeretne elhelyezkedni, írhatja azt, hogy:

- telefonos ügyfélszolgálatos munkatársként
- kintlevőségkezelő munkatársként
- kontrolling asszisztensként
- accounts payable, azaz beszállítói számlák felelőseként
- gazdasági ügyintézőként
- telemarketingesként

... szeretne elhelyezkedni.

A konkrétabb célkitűzést nemcsak az adminisztrációs területen, hanem minden szakterületen lehet alkalmazni. Egyrészt azért, mert a speciális szaktudást mindig könnyebb eladni, mint az általánost. Másrészt azért, mert ha egy adatbázisba töltjük fel az önéletrajzot, tehát nem konkrét állásra jelentkezünk, akkor az olvasó dolgát megkönnyítjük, mert tudni fogja, hogy milyen pozíciók érdekelhetnek bennünket.

A konkrét cél meghatározása túlmutat az önéletrajzon. Ha például ismerősöktől kérünk segítséget elhelyezkedésben, és konkrétan meg tudjuk fogalmazni, hogy mivel szeretnénk foglalkozni, akkor nekik is könnyebben jut eszükbe egy-egy olyan lehetőség, amit a figyelmünkbe tudnak ajánlani.

Az állásinterjú során is jóval könnyebben adunk meggyőző választ arra az egyébként nehéz kérdésre, hogy "Miért kellene Önt felvennünk erre az állásra?"

 

Baráth András
okleveles önéletrajz-szakértő