Az év végi hajtásból, felpörgésből az ünnepek beköszöntével könnyen áteshetünk a lustálkodó semmittevésbe. Egyáltalán nem meglepő és elítélendő, ha kényeztetjük magunkat egy egész napos heverészéssel, beszélgetésekkel, baráti találkozókkal, jóleső sportolással, vagy akár kedvünkre sütünk-főzünk. Ám ne feledjük azt sem, hogy a munkahelyünktől és a kollégáinktól való több napos elszakadás egy nagyon hasznos időszakot és állapotot is magával hoz: felülről rá tudunk nézni az egészre, jó helyen vagyunk-e, jó irányba tartunk-e, kellőképp megbecsülnek-e, és így tovább.

És ez a lényeg! Végre van időnk letisztultan, áttekinthetően, hosszabb távon értékelni a munkánkat és a szakmai fejlődésünk lehetőségeit. Ez egy nagyon fontos különbség, mert a napi taposómalomban, amikor rutinosan, szinte gépiesen végezzük a teendőinket, nincs időnk-lehetőségünk egy ilyen átfogó kitekintésre. Fordítsunk hát erre időt most!

Sőt! Ha azt gondolnánk, hogy az ünnepek alatt semmi értelme az álláskereséssel foglalkozni: olvassunk tovább! Megéri!

6 ok, amiért az ünnepek alatt kifejezetten érdemes állást keresni:

1. Kevesebb a versenytársunk

Ha mindig úgy viselkedünk, ahogy a többség, akkor semmilyen saját előnyre nem tennénk szert. Legyünk formabontóak, és használjuk ki, hogy valóban jóval kevesebben szállnak ringbe ezekben a napokban, hetekben. Most itt a lehetőség, hogy megsokszorozzuk esélyeinket, keressünk állást még intenzívebben!

2. Az álláspiac sosem áll le

Ne feledjük azt sem, hogy a másik oldalon lévők sem szüneteltetik a keresésüket. Naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most! Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Így közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

3. Az év végi összejövetelek lehetőséggel vannak tele

Unalmas vacsorameghívás a rokonoknál? Erőltetett szilveszteri házibuli a szomszédokkal? Sosem tudhatjuk előre! Menjünk el mindenhová, ahová meghívnak, vagy szervezzünk mi magunk összejöveteleket, és akár invitáljuk meg néhány régen látott volt munkatársunkat is. Ha mindenki hoz magával még egy főt, úgy még izgalmasabbá válik a társaság.

Jó tanács: a házigazdát kérjük meg a közvetítésre, vagy ha ez nem történik meg, akkor nyissunk mi egy bemutatkozással és kötetlen ismerkedéssel. És hogy miről beszélgessünk? Könnyű dolgunk lesz, mivel a munkájáról, iskoláiról mindenkivel tudunk társalogni. Így pont olyan információkat tudunk meg az illetőről, amit a karrierépítésünk érdekében akár még hasznosítani is tudunk.

Ez a 6 legfontosabb teendő az ünnepek alatt!

4. Nem esünk ki az álláskeresés ritmusából

Szánjunk rá minden nap legalább 10 percet az aktuális és releváns álláshirdetések átböngészésére. Ezt az ünnepek alatt se hanyagoljuk el, mert lehet, hogy éppen ekkor jelentetik meg álmaink állását!

5. Végre nyugodt lelkiismerettel kihasználhatjuk a szabadidőnket

Bizonyára ismerősen cseng, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretne. Ez nem pusztán egy üres klisé, valóban így van. És most nyugodt lelkiismerettel foglalkozhatunk kizárólag a saját dolgainkkal, nincs türelmetlen főnök, megbeszélések tömkelege, határidős munka, csak mi. És az internet: keressük meg végre a nekünk való új állást!

6. Újra felvehetjük a kapcsolatot másokkal

Az év vége nagyszerű alkalom arra, hogy az esetleg addig elhanyagolt ismerőseinket, szakmai kapcsolatainkat újra felkeressük. Elegendő ehhez egy e-mail vagy egy üzenet a közösségi oldalakon, és az apropó ugye adott: kellemes ünnepeket! Egyúttal felvethetjük azt is, hogy az újévben találkozzunk egy kávéra, teára, vagy még konkrétabb javaslattal is előállhatunk: tanácsot, véleményt, tippeket kérhetünk egy-egy szakmai kérdésben, dilemmában.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy a fenti 6 érvből is láthatjuk, a legrosszabb, amit tehetünk: ha abbahagyjuk az álláskeresést! Végül is csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

ÉS MÉG EGY PLUSZ SEGÍTSÉGET IS ADUNK: íme, a munkalehetőségek nagy linkgyűjteménye! Keresgéljünk kedvünkre!

 

vezető, menedzser, igazgató

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

biztosító, bróker, banki munkatárs

egészségügyi technikus, nővér, gyógyszerész, dietetikus, terapeuta

építész, ingatlanos

értékesítő, kereskedő

termeléssel kapcsolatos munkakörök

HR-es, munkaüggyel kapcsolatos foglalkozás

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

ügyvéd, jogi tanácsadó

közigazgatási munkakörök

marketinges, médiás, PR-es

mérnök

mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal kapcsolatos foglalkozások

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

raktáros, szakmunkás

fizikai munkások, segédek

fuvaros, szállítmányozó, logisztikával foglalkozó munkatárs

ügyfelekkel, szolgáltatással kapcsolatos munkakörök

üzleti folyamatokat támogató munkatárs

vendéglátós, idegenforgalommal kapcsolatos munkakörök

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munka, álláskeresés, karácsony, ünnepek, 2016, karrier