Mérsékelten gyengült a Manpower Munkaerő-piaci Mutató Magyarországon. Az előző negyedévi +2 százalékról a mutató értéke 0 százalékra csökkent. Az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyanakkor mérsékelt, 2 százalékpontos a hazai mutató erősödése.

A megkérdezett munkaadók 11 százaléka növekedésére számít, ugyanennyien pedig elbocsátást terveznek. 67 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül.

"A magyar munkaerőpiac immár több negyedéve a stagnálás jeleit mutatja. Úgy látjuk, a vállalkozásoknak még mindig nehézségeket okoz a termékek és szolgáltatások értékesítése, éppen ezért addig halogatják a munkaerő felvételt, ameddig csak lehet - még akkor is, ha a meglévő munkaerő elégtelen a kereslet kiszolgálására" - kommentálta az adatokat Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

A pénzügyi szektorban javult leginkább a felvételi kedv

A felmérés szerint 2013 harmadik negyedévében a 9 szektorból 5-ben a munkaadók az alkalmazottak számának csökkenésére számítanak. A legnagyobb arányban a mezőgazdaság, vadászat, erdőgazdálkodás és halászat területén terveznek leépítéseket a munkaadók. A mutató értéke ebben a szektorban a legalacsonyabb, -7 százalékos. Az építőiparnak immár második éve nem sikerül kitörnie a negatív tartományból, jelenleg -5 százalékon áll a mutató.

Stagnálást jeleztek a vendéglátóipar munkaadói. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területéről jelentették. A Munkaerő-piaci Mutató értéke itt +13 százalék. A gyártás területén a mutató +3 százalékon áll, míg a köz- és szociális szférában +1 százalékon.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók 9 ágazatból 6-ban várnak csökkenést. A nagy- és kiskereskedelemben valamint a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban 8 százalékponttal csökkent a mutató értéke 2013 második negyedévéhez viszonyítva.

Ugyancsak gyengültek a várakozások a közüzemi szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, mindkét szektorban 5-5 százalékponttal. Ugyanakkor 6 százalékpontos növekedést jeleztek a vendéglátóiparból, 4 százalékpontot erősödött a mutató pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén, míg az építőiparban 1 százalékpontos növekedést várnak az előző negyedévhez viszonyítva.

Az előző évhez viszonyítva 9 szektorból 5-ben várható növekedés. A legjelentősebb javulást, 12 százalékpontosat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szektorból jelentették. Bár az építőipar kilátásai továbbra is borúsak, a tavalyi év azonos időszakában mérthez képest 9 százalékpontot erősödött a mutató.

Szintén javultak a kilátások a köz- és szociális szférában, valamint a vendéglátóiparban. Előbbiben 8, míg az utóbbiban 7 százalékponttal. Jelentősen, 10 százalékponttal romlott viszont a helyzet a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén, és ugyancsak visszaesés várható a nagy- és kiskereskedelemben, ahol 9 százalékponttal csökkent a mutató értéke.

Itt lesz a legtöbb munka

8 régióból 5-ben a munkahelyek számának csökkenését várják a munkaadók 2013 harmadik negyedévében. Az észak-magyarországi munkaadók a legkevésbé optimisták: itt a mutató értéke -8 százalék. Továbbra is negatívak a dél-dunántúli és a budapesti álláskeresők kilátásai, a munkaerő-piaci mutató ezekben a régiókban -7, illetve -6 százalékon áll.

A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Munkaerő-piaci Mutató +14 százalékon áll. A Közép-Magyarországi régió a második, +17 százalékos mutatóval. Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Alföldön.

Az előző negyedévhez viszonyítva 8 régióból 6-ban romlottak a kilátások: a legnagyobb visszaesésről az Észak-Magyarországi munkaadó számoltak be. Itt 10 százalékpontot gyengült a mutató értéke. Ugyanakkor a Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország mutatója 4-4 százalékpontot erősödött.

Az egy évvel korábbihoz képest 4 régióban nőtt a mutató értéke. A Dél-Alföldön a legnagyobb mértékben, 12 százalékponttal. Ugyancsak javulás tapasztalható Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon. A legnagyobb gyengülést az Észak Alföldről, valamint Budapestről jelentették a munkaadók.

"Figyelmeztető jel, hogy a bizonytalan válaszadók aránya rekord magasságra, 11 százalékra nőtt, ami csaknem háromszorosa annak, amit átlagosan mértünk a kutatás kezdete óta eltelt 17 negyedévben. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy - különösen a magyar munkaerőpiacon - az egyetlen biztos pont a bizonytalanság. Minden érintettnek - munkaadónak és munkát keresőnek - egy olyan környezethez kell alkalmazkodnia, amely gyorsan és folyamatosan változik, és kiszámíthatatlan, hogy mi lesz három hónap múlva" - tette hozzá Kiss Judit.

A fejlődő országok munkaerőéhsége nagyobb

A felmérésben kevés jel mutat arra, hogy globálisan jelentősen javulnának a munkaerő-piaci kilátások az év második felében. A bizonytalanság folytatódik, a munkaadók nem bíznak jelentős változásban.

Lassul a munkahelyek számának bővítése: 31 ország munkaadói tervezik a munkahelyek számának bővítését, szemben az előző negyedévi 32-vel. A kilátások 17 országban javultak az előző negyedévhez képest, míg 21-ben romlottak. Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 14 országban erősödik, míg 26-ban gyengül a felvételi kedv.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tajvani, brazil, panamai, perui és török munkaadók várakozásai a legoptimistábbak. A legnehezebb helyzetben az olasz, ír és spanyol munkakeresők vannak. Bár a várakozások az EMEA régió 24 országából 13-ban pozitívak, 9 ország munkaadói még mindig nagyobb arányban terveznek elbocsátást, mint felvételt. Ez a szám megegyezik az előző negyedévben mérttel. A Munkaerő-piaci Mutató négy év óta először negatív Franciaországban. Bár a görögországi előrejelzés változatlanul negatív, úgy tűnik, a kilátások javulásnak indultak.

Ázsia pozitív, de megtorpanni látszik. A régió mind a 8 országában a munkaerő bővítésére számítanak a munkaadók, ugyanakkor Indiából a felmérés ottani kezdete, vagyis 8 év óta a leggyengébb várakozásokat jelezték. Kína mutatója ugyancsak a leggyengébb az elmúlt három és fél év óta.

"A világ munkaadói egyre inkább hozzászoknak a kiszámíthatatlan gazdasági környezethez, és rugalmasan alkalmazkodnak az állandó változásokhoz. Fegyelmezettek, nem kockáztatnak csak annyit, amennyit a piac megkövetel" - mondta Jeffrey A. Joerres, a ManpowerGroup elnök-vezérigazgatója.

Ötven éve ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár fél évszázada. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A kutatásban résztvevő 42 országban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/ szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál vagy nem tudom.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. Negyedévente csaknem 800 magyar, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót kérdeznek meg.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkaerőpiac, munka