Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Minden út azzal a bizonyos első lépéssel kezdődik, és ez kétségtelenül igaz akkor is, ha életmódváltásról, az egészségesebb étkezés és a rendszeres testmozgás bevezetéséről van szó. Sokan azonban ezek hallatán teljesen megbénulnak, és úgy érzik, a számtalan feladat, határidő, és az állandó rohanás mellett arra már végképp nem futja a nem létező energiájukból és idejükből, hogy új szokásokat építsenek be az amúgy is zsúfolt mindennapjaikba. A jó hír, hogy közérzetünk feltunningolásához nincs szükségünk napi több órányi szabadidőre (persze haladók ezzel a lehetőséggel is élhetnek), csupán némi tudatosságra és kreativitásra, ráaádásul a munkaidőnk alatt! 

Sok kicsi sokra megy

Amikor arról beszélünk, hogy figyeljünk oda jobban magunkra, gyakran valamiféle száznyolcvan fokos fordulatra gondolunk, heti öt edzéssel és folyamatos lemondással, ami a kedvenc ételeinket illeti. Valószínűleg akadnak olyanok, akik pontosan ez kell a tartós eredményekhez, gyakoribb azonban, hogy a kisebb, még komfortzónán belülre eső változtatások lesznek hosszú távon is fenntarthatóak. Az apró, csekélyebb erőfeszítést igénylő gyakorlatok, döntések ugyan nem hoznak majd hirtelen látványos eredményeket, a kitartás azonban garantáltan megtérül, arról nem is beszélve, hogy az első sikerélmények, jó tapasztalatok ösztönöznek majd bennünket az esetleges nehezebb elhatározásokra is.

Ép testben ép lélek – a munkahelyen is

Csak elkezdeni nehéz

Halogatunk, tehát vagyunk, vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy kifogást mindig fogunk találni, amiért majd csak holnap (holnapután, a következő hétfőn vagy a legközelebbi elsején) kezdünk bele valamibe. Vegyük elejét ennek a nem túlságosan hatékony szokásunknak, és ne várjunk: a mai nap tökéletes ahhoz, hogy tegyünk valamit az egészségünkért, a fittségünkért! Illetve pontosítunk: a mai munkanap lehet a legjobb kezdet. Ugye máris másképp hangzik, hiszen ki ne tudna a munkaidejéből lecsípni néhány percet, esetleg egy fél órát? Természetesen senkit nem buzdítunk arra, hogy lábat lógasson a sürgős és fontos teendők helyett, arra azonban már sokkal inkább, hogy az üresjáratos időszakokat, amelyek telefonnyomkodással vagy a sokadik kávé elkortyolásával, esetleg dohányzással telne, használjuk fel inkább a személyes jó ügyünkre.

Vigyázz, kész, rajt!

Tíz egészen egyszerű, bárki számára megvalósítható gyakorlatot hoztunk, amelyek egy része akár egy hosszúra nyúló meeting vagy telefonbeszélgetés alatt is észrevétlenül kivitelezhető. A cél, hogy minél többet kipipáljunk, és 10 nap után se hagyjuk abba a sort. Vágjunk bele!

#1. nap: Láthatatlan hasizom. Feszítsük meg, majd engedjük el hasizmunkat egy percig (akár többször is ismételve), miközben a tömegközlekedésen utazunk, megbeszélésen hallgatunk vagy épp az ebédért állunk sorba.

#2. nap: Egészséges nassolnivaló. Amikor legközelebb csokiért, chipszért, gumicukorért indulnánk, szerezzünk be inkább egy zacskó diákcsemegét, és abból csipegessünk – de mértékkel.

#3. nap: Lábujjhegyre! Pörgessük fel a vérkeringést az ülés miatt elgémberedett lábszárunkban. Húzzuk ki magunkat, majd emeljük lábujjhelyre lábainkat, aztán engedjük vissza a talajra. Ismételjük meg tízszer a gyakorlatot, amikor csak jól esik!

Ép testben, ép lélek - a munkahelyen is - munka, munkahely, egészség

#4. nap: Az vagy, amit megeszel. Adjunk ma kimenőt a gyomrunknak, és válasszunk könnyű, színes fogásokat ebédre, illetve vacsorára.

#5. nap: A légzés ereje. Egy percig csak a ki-és belégzésünkre figyeljünk, ezáltal kitisztul a fejünk és felfrissül a testünk.

#6. nap: Lift helyett. Használjuk a lépcsőt a felvonó helyett, az egész munkaidőnk alatt!

#7. nap: Hálás combizom. Ismét egy kis ülő-fitness: üljünk egyenes háttal, majd nyújtsuk ki lábainkat, tíz másodpercre feszítsük meg combjainkat, majd lassan érkezzenek vissza lábaink a talajra. Kezdőknek tíz, haladóknak harminc ismétlés javasolt.

#8. nap: Mentesen. Ma mondjunk le az édességekről, a koffeinről és az üdítőkről, helyettük fogyasszunk (sok!) vizet, és ízesítetlen zöld- illetve gyümölcsteát. Tartsuk szem előtt: a lehetetlen nem létezik, és csupán egyetlen napról van szó!

#9. nap: Álló fogadás. Próbáljuk ki, milyen állva megbeszélést tartani: garantáltan rövidebb ideig tart, és még egészséges is. Ebédelhetünk vagy telefonálhatunk is állva, a lényeg, hogy ma minél kevesebb időt töltsünk egy székbe süppedve.

#10. nap: Gyümölcsnap. Tízóraira, uzsonnára, vagy csak a délutáni nassolásra készüljünk gyümölccsel vagy turmix-szal. A lehetőségek száma végtelen!

Próbáljuk ki a fentieket, merítsünk az ötletekből, majd vessük be a sajátjainkat. A hangsúly a folyamatosságon van, és persze akkor sincs okunk feladni, ha esetleg egy-egy nap kimarad. Az új szokások kialakítása időbe telik, legyünk türelmesek! Ez utóbbi érvényes akkor is, ha épp állást keresünk. Ne üljünk ölbe tett kézzel, válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, egészség, mozgás, lehetőség