Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Továbbra is dinamikus a bérek növekedési üteme, az emelkedés jövőre is folytatódik - kommentálták a héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők. Mai cikkünkben összegyűjtöttük az erről szóló legfontosabb információkat. Nézzük!

Az idén a január-októberi időszakban átlagosan 6 százalékkal nőttek a bruttó bérek Magyarországon, és jövőre a munkaerőhiány és a minimálbér emelése révén még ennél is magasabb lehet a bérnövekedés dinamikája.

  • Októberben a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt,
  • ez azt jelenti, hogy 5,4 százalékkal nőtt egy év alatt,
  • miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 7,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.  
  • A keresetek gyorsabban nőttek a költségvetési szférában (5,4 százalék), mint a versenyszférában (5,2 százalék).
  • Idén még nem volt ilyen alacsony az eltérés a költségvetési és a versenyszféra között. 

13 évre visszamenőleg nyomon követhetjük ezen az ábrán a változás mértékét a teljes munkaidőben dolgozók havi nettó átlagkeresete tekintetében. A narancssárga érték jelöli a költségvetésben dolgozók, a lila pedig a versenyszférában tevékenykedők átlagbérét évről évre.

Átlagkeresetek alakulása

Mi várható 2017-ben?

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése jövőre is a további emelkedés irányába mutat. A munkaerőpiac megközelítette a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság szintjét.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője az MTI-nek eljutatott kommentárjában kifejtette: a jövő évi minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a folytatódó bérkorrekciók és bizonyos foglalkozásokban az életpálya-modellek kiterjesztése révén a nettó bérnövekedés üteme 2017-ben a 9-10 százalékot is elérheti. 

  Átlagbér 2017-ben  

Az elemző annak ellenére, hogy a versenyszektorban lassul a foglalkoztatás bővülése, ami fokozhatja az amúgy is felerősödött bérnyomást, továbbra sem számol az infláció robbanásszerű erősödésével. 

Érdemes végiggondolni a fentieket, és mérlegelni, hogy elégedettek vagyunk-e a fizetésünkkel és a feladatainkkal. Amennyiben úgy látjuk, ennél többre vagyunk képesek, ne várjunk vele: nézzünk körbe az álláslehetőségek között, pályázatunkat küldjük el minél előbb. És emellett töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. A sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával.

 

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma