A diplomás fiatal munkavállalók 14 százaléka dolgozott már külföldön, egyharmaduk jelenleg is tervezi, hogy a következő 5 év során Magyarországon kívül vállal munkát - derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) felméréséből, amelyben a náluk végzett hallgatókat kérdezték.

A kutatás szerint a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatók csaknem fele rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor.

Azok a hallgatók, akik a záróvizsga után kezdték az álláskeresést, átlagosan 35 helyre adtak be pályázatot, 6 százalék egy hónapon belül, 35 százalék pedig legfeljebb 5 hónapon belül talált magának állást.

A szakmájában 82 százalékuk helyezkedett el, nagy többségük állandó jellegű és határozatlan idejű munkaszerződéssel, 14 százalék pedig határozott idejűvel. A megkérdezettek fele a végzés óta ugyanazon a munkahelyen dolgozik, az egynegyedük viszont egyszer már váltott állást. Ennél több helyen a válaszadók ötöde dolgozott.

Hogyan szerezte jelenlegi állását az abszolutórium megszerzése után?

 Ennyi fiatal dolgozót veszíthet el az ország 

A megkérdezett munkavállalók 61 százaléka valamilyen kereskedelmi, szolgáltatói, vagy idegenforgalmi vállalkozásnál, ipari és építőipari vállalatnál 15 százalékuk, banknál, biztosítónál, vagy egyéb hitelintézetnél 9 százalékuk, költségvetési intézménynél szintén 9 százalékuk dolgozik.

A legnépszerűbb külföldi országok

Az egykori hallgatók közül 14 százalék dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, átlagosan 26 hónapig.

A célországokat tekintve a legtöbben az Egyesült Királyságban dolgoztak, vagy dolgoznak jelenleg is (18 százalék), míg Németországban és Ausztriában a hallgatók 16-16 százaléka vállalt állást.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A külföldön munkát vállalók több mint felének teljes mértékben, 40 százalékuknak részben, 7 százalékuknak pedig egyáltalán nem kapcsolódott az állása a végzettségéhez.

A volt hallgatók 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tervez külföldi munkavállalást a következő 5 évben, ugyanennyien zárkóznak el ettől, további 30 százalék pedig még nem döntött a kérdésben.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: diplomás, külföldi munka, álláskeresés