Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Befejeztük a tanulmányainkat és végre sikerült egy jó munkahelyet találni? A kihívás még csak most kezdődik, hiszen érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Ha az első munkahelyen lendületet veszünk, fénysebességgel indulhatunk el a ranglétra felsőbb fokai felé! Kérdés csak az, hogyan tegyük meg ezt úgy, hogy még nincs ebben tapasztalatunk, hiszen életünk első „igazi” munkahelyére csöppentünk.

Az újoncok beilleszkedéséről Tamás, egy globális multicég junior account menedzsere sokat tud mesélni, 5 évvel ezelőtt ő is átélte ugyanis a beilleszkedés nehézségeit, ma pedig már a cég junior mentor programjának vezetője. Mentorként abban segíti a frissdiplomás kollégákat, hogyan használják hatékonyan a céges struktúrát és milyen kommunikációs technikákat alkalmazzanak a csapatmunka során.

Tamás szerint nem kell hatalmas dolgokra gondolni, elég, ha az alábbi iránymutatások közül néhányat betartunk.

A 90-napos stratégia

„Mindenki fejében él egy időgazdálkodási stratégia, ami alapján felépíti az életét. Az iskolában vizsgától vizsgáig tart ez az időszak, a diákok jellemzően ennek alapján osztják be idejüket és energiájukat, de nevezhetnénk ezt a szorgalmi és vizsgaidőszak váltakozásának is. Számukra a legfontosabb váltás, hogy a vállalati környezetben ez a gondolkodási séma már nem működik. A cégek 30-60 és 90 napban gondolkodnak. Bárhová kerülünk is, az első 3 hónap után mindenki számára kiderül, hogy alkalmasak vagyunk-e a feladatra vagy nem, illetve ez az az időintervallum, amikor már a személyiségjegyek is világossá válnak a munkavégzés során.”

Tamás szerint már az első héten tisztáznunk kell, milyen elvárásoknak kell megfelelnünk és milyen timing szerint fogunk haladni. Üljünk le a menedzserrel és tervezzük meg az első 90 napot. Ha így teszünk, rengeteg stresszt leveszünk a saját vállunkról is, hiszen csökken a bizonytalanságból fakadó szorongás is. Tegyük fel a kérdést: „Pontosan meddig kell eljutnom 3 hónap alatt a projektben?” „Ha két hónap után értékeljük a munkámat, milyen eredményeknek kell meglennie, hogy sikerről beszéljünk?”

 

 Első munkahely: tippek, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle! 

 

„Hogyan dolgozhatunk együtt sikeresen?”

„A diákokban élesen él a megfelelni akarás, és hozzászoktak ahhoz, hogy világos követelmények alapján kell teljesíteni. A munkahelyen azonban ez nem ilyen egyszerű. Ami az egyik főnöknél jó pont, az a másiknál lehet, hogy hátrány, így fontos, hogy már az első napok során kiderítsük, hogy milyen a főnök munkamódszere, vezetési és kommunikációs stílusa.” Tamás kiemelte: a legnagyobb hiba, amit az újoncok elkövethetnek, hogy rosszul mérik fel azt, hogy mennyi kommunikációra tart igény a főnök. Szeretné, ha gyakran kérdeznénk, mert ezt a proaktivitás jelének veszi, esetleg éppen ellenkezőleg, és a bizonytalanság jelének értelmezi? Kérdezzünk rá: „Jó úgy, ha napi rendszerességgel beszámolok az előrehaladásomról? E-mailben szeretnéd, vagy üljünk le a nap végén, hogy személyesen átbeszéljük?” Esetleg rákérdezhetünk arra is: „Az ügyfelekkel folytatott meetingeken is szeretnéd, hogy részt vegyek?”

„Ismerjük meg a munkatársakat!”

Magától értetődőnek tűnik, de pont ez az a pont, ami a legkényesebb. Az első hetekben pengeélen kell táncolnunk, mert úgy kell nyitottnak lennünk az új kollégák felé, hogy közben nem vagyunk tolakodóak – véli Tamás. „Ne várjunk arra, hogy odalépnek hozzánk és elhívnak beszélgetni, kérdezzünk rá, hogy csatlakozhatunk-e hozzájuk ebédre. Arra is figyeljünk, hogy a csoportos időtöltés mellett egyesével is legyen alkalmunk eszemét cserélni. Ami ilyenkor nagyon fontos, hogy - bármilyen nagy is a kísértés – ne a vállalati pletykák iránt érdeklődjünk, mert beszélgetőpartnerünk úgy fogja érezni, hogy megpróbáljuk leinformálni. Érthető, hogy tudni akarjuk, kiről milyen információk keringenek, mégis szorítkozzunk inkább a szakmai témákra: milyen projekteken dolgozik az illető és mi a szakterülete, milyen kapcsolatban állnak egymással az egyes részlegek. Később úgyis világossá válik majd számunkra a csoportdinamika, ne engedjük, hogy ezek a hírfoszlányok befolyásoljanak már az első hónapokban.

Nézzük át a fentieket és ültessük át a gyakorlatba. Pályakezdőként számos álláslehetőség közül válogathatunk. Nézzük át a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint! Ha tovább szeretnénk növelni esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt: Androidra ittiPhone-ra itt.

   

Készítette: Khojaste 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala